Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
16. 8. 2013,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

EuroBasket Podmežakla Slovenija Bosna in Hercegovina

Petek, 16. 8. 2013, 22.50

8 let

Slovenski košarkarji so izpolnili obljubo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prenovljena jeseniška dvorana Podmežakla je imela v petek košarkarski pridih, ki so ga z zmago nad Bosno in Hercegovino začinili slovenski igralci. Znova sta bili prisotni velika želja in borbenost.

Ob začetku tekme ni bilo videti, da bi bila dvorana dejansko razprodana, saj je bilo kar veliko stolov še praznih, ko sta se v prenovljeni Podmežakli predvajali obe himni. Jeseničani so z EuroBasketom dobili pravo lepotico, lepa pa je bila tudi slovenska igra. Pred domačimi navijači so izbranci Božidarja Maljkovića kot ekspresni vlak rušili pred seboj in sprva po dveh minutah in pol vodili z 9:0, po osmi točki razpoloženega Jake Blažiča pa že s 17:4 – do 14. točke so imeli celo stoodstoten met. Jure Balažič je odlično pokrival prvega zvezdnika Bosne Mirzo Teletovića, slovenski košarkarji pa so z agresivno obrambo lahko razvili tudi želeno hitro igro, v kateri jih tekmec ni mogel zaustaviti.

Na srečo so gostje, ki so se sicer ob podpori navijačev iz BiH počutili skoraj tako kot doma, veliko grešili proste mete. V prvi četrtini so jih metali kar trinajst, a k sreči zadeli vsega dva. Nenavaden sodniški kriterij je botroval, da so Slovenci hitro prišli do bonusa. Nekako je bilo pričakovati, da bodo težko nadaljevali v takšnem tempu. Sledil je pet minuten padec. Vse do konca prvih desetih minut niso več uspeli doseči točke, četa Aleksandra Petrovića pa se je ob koncu po trojki Teletovića približala na 13:17.

Suvereni v skoku

Po krajšem spancu v napadu so se "junaki" znova zbudili in zagospodarili v jeseniški dvorani. Tudi tokrat jih je krasila agresivna in hitra igra, ki navdušuje ljubitelje košarke. Kmalu je prednost znova narasla na dvomestno število, potem ko je racionalni Balažič zadel za 29:18. Po nekaj nepotrebnih napakah domačih so Bosanci omilili naskok in se približali na -5, potem ko je Klemen Prepelič izgubil žogo, darilo pa izkoristil naturalizirani košarkar v dresu BiH Zack Wright, ki je zadel za 26:31.

Maljković je znova kakor že na vseh pripravljalnih tekmah ponudil veliko priložnost vsem igralcem. Zaradi težav z gležnji so tokrat manjkali Goran Dragić, Gašper Vidmar in Edo Murić. Pomembno je bilo, da so košarkarji v zeleno-belih dresih uspešno zapirali košarkarje pod svojim obročem in suvereno dobili skok (45:30), za razliko od prejšnjih tekem so bili tudi bistveno bolj mirni pri prostih metih (9/12). Naredili so ravno tisto, kar so obljubili, da bodo popravili po porazu s Srbijo - agresivnost, zapiranje pod lastnim obročem, prosti meti. Obljubo so torej v polni meri izpolnili. Iz tira jih ni vrglo niti izenačenje pri 31:31, saj je nemudoma sledil delni izid 10:0 v režiji Uroša Slokarja, Zorana Dragića in Domna Lorbka.

Gorenjec Blažič je letel po parketu

Po tretji četrtini smo lahko ob vodstvu 53:40 videli celo mehiški val navijačev, ki so imeli razlog za veselje, saj so na parketu videli veliko željo in borbenost kapetana Lakoviča in soigralcev. Kot pravi Gorenjec pa se je razletel po dvorani Blažič, ki je bil zelo razpoložen za igro. Povsod je bil - v zraku, zbral je devet skokov, v napadalnih akcijah, v katerih je dosegel petnajst točk in bil zasluženo najboljši posameznik tekme.

Tudi v zadnji četrtini so domači košarkarji kontrolirali potek dogodkov in imeli praktično vselej približno deset točk prednosti. Sedma zmaga v osmih pripravljalnih tekmah se je nezadržno približevala, navijači na tribunah pa so z velikim veseljem pospremili igro njihovih ljubljencev ter rezultat 70:54 v slovensko korist.

Ne spreglejte