Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
17. 9. 2014,
20.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija evropsko prvenstvo svetovno prvenstvo medalja

Natisni članek

Sreda, 17. 9. 2014, 20.48

8 let, 3 mesece

Slovenska mentaliteta ali kaj drugega

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Čeprav so rezultati košarkarske reprezentance v zadnjih letih iz tekmovanja v tekmovanja pravzaprav vse bolj spodbudni, pa ostaja grenak priokus, da se do medalje še nismo dokopali.

Lahko bi zapisali, da je medalja proces, ki se ne zgodi kar čez noč, a lahko v isti sapi dodamo, da je imela sicer vsega dvomilijonska Slovenija že večkrat lepo priložnost, da bi se zapisala med nesmrtne. Roke so se v nepravem trenutku zatresle. Bližje ko smo bili medalji oziroma bolj ko se je začela bolj omenjati, bolj mehka so postajala kolena, naši košarkarji pa so ostali praznih rok. V ključnih trenutkih je sledila zamrznitev.

Verjetno ste se tudi sami vprašali, zakaj se nam to nagaja. Od leta 2005, ko je Slovenija na evropskem prvenstvu v Beogradu preskočila pregrado uvodnega dela, je v zraku ta uganka. Slovenija je brez kančka dvoma košarkarska država in predstavljajte si, kakšna evforija bi bila, če bi prejšnje ali zdajšnja generacija osvojile kakšno medaljo na največjem tekmovanju ... A se je vedno nekaj zapletlo, ko je bilo najmanj potrebno. Je to slovenski značaj? Smo takšni, da se ustavimo v trenutkih, ko se ne bi smeli? Lahko bi rekli, da je to mentaliteta naroda, deloma je to res. Morda je krivo kaj drugega ...

Eden od razlogov je zagotovo v tem, da se še nikoli nismo znali zediniti in nikdar v polni zasedbi priti na veliko tekmovanje. Bog ne daj, da bi kdo požrl kakšno besedo in znižal raven ega … Pa naj bo krivda na strani Košarkarske zveze Slovenije ali pri igralcih. Nerazumljivo je, da pri tako majhnem narodu ne moremo biti bolj prilagodljivi in enotni. Pa to ni le v športu.

Ker smo Slovenci športen narod, smo s srcem vedno pri naših športnikih, ki so kljub majhnemu bazenu vrhunski – tako v posamičnih kakor tudi ekipnih športih. A v športu ni naključij. Vedno pristaneš na tistem mestu, ki si si ga priboril in zaslužil. Mogoče se tisti tam zgoraj igra z živci slovenskih košarkarjev in navijači, da ne pripravi rdeče preproge za naše igralce in jim ne odpre vrat za vstop na zmagovalni oder.

Povrhu vsega tudi pogled proti temeljem piramide, vrh katere je ravno reprezentanca, ni spodbuden, saj ti nekako niso trdni. Obubožani klubi se nagibajo k amaterizmu, nekateri pa so že zajadrali v te vode. Pozna se tudi, da gonilna kluba Union Olimpija in Krka nista suverena na jadranskem območju, kaj šele v Evropi.

Pa poglejmo, kje in kako smo Slovenci izgubljali stik z medaljami ...

Ne spreglejte