Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
26. 11. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije kvalifikacije za svetovno prvenstvo Klemen Prepelič Rado Trifunović

Nedelja, 26. 11. 2017, 7.00

2 leti, 8 mesecev

Slovenski košarkarji v bikoborskem ringu po dvojno nagrado

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Slovenija Španija Eurobasket | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na Iberskem polotoku se še vedno spominjajo slovenskega udarca, ki so ga prejeli v polfinalu evropskega prvenstva. Novi selektor Slovenije Rado Trifunović je dejal, da je to bila "najlažja" tekma na EuroBasketu, Klemen Prepelič pa se je ob tem le nasmehnil. Oba v dvorani v Burgosu, kjer imajo tudi bikoborbe, pričakujeta povsem drugačno igro španske zasedbe. Selektor Špancev Sergio Scariolo opozarja na uigranost Slovencev. Zmaga bo štela dvojno.

Slovenija in Španija sta se do zdaj pomerili na 18 tekmah, od tega so naši košarkarji zmagali petkrat. Najbolj pa si bodo zapomnili zadnji skalp. V polfinalu EuroBasketa, na katerem je Slovenija osvojila zlato medaljo, so bili Španci na čelu z bratoma Gasol povsem nebogljeni. Košarkarska velesila je takrat padla s kar 72:92.

"Naša edina naloga je bila, da smo Špance pretekli. Zdaj bo drugače."

Selektor Rado Trifunović pričakuje tokrat povsem drugačno Španijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor Rado Trifunović pričakuje tokrat povsem drugačno Španijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Španija je imela v preteklosti zveneča in kakovostna imena v svojih vrstah. Žal so postali ti nekoliko počasnejši in na evropskem prvenstvu je bila to za nas najlažja tekma," je po zmagi nad Belorusijo (87:74) v prvem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 uvodoma o naslednjemu nasprotniku dejal selektor Rado Trifunović. Ob teh besedah pa se je Klemen Prepelič, ki je sedel ob njem, le nasmehnil: "Ko gledaš s strani …"

Nato je selektor nadaljeval: "Naša edina naloga je bila, da smo pretekli Špance, ki nam niso mogli slediti. Trenutna reprezentanca je drugačna. Ima velik nabor igralcev, ki se bodo skušali dokazati v izbrani vrsti. Pričakujem, da bosta obe ekipi pokali od energije."

Zavedajo se, da bodo morali izboljšati skok

Jaka Blažič bo proti Špancem dodatno motiviran, saj v španskem prvenstvu igra za klub Andorra. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jaka Blažič bo proti Špancem dodatno motiviran, saj v španskem prvenstvu igra za klub Andorra. Foto: Žiga Zupan/Sportida Španija je v prvem krogu gostovala v Črni gori in s spremenjeno zasedbo nekoliko presenetljivo visoko premagala tamkajšnjo izbrano vrsto (79:66). Najboljša strelca v Podgorici sta bila s 15 točkami izkušeni Fran Vasquez in Joaquim Colom Barrufet. Z devetimi točkami in devetimi skoki je bil razpoložen tudi Saiz Sato.

Prav skok bo zelo pomemben segment. Proti Belorusom ga je naša izbrana vrsta izgubila (34:41), v oči pa je najbolj bodel napadalni skok tekmeca, ki je pobral kar 16 odbitih žog. "Skok me ne skrbi, ker smo videli, da smo tukaj delali napake. Iz napak pa se naučiš," pravi Trifunović.

Igrali bodo v dvorani za bikoborbe, zmaga bo štela dvojno

Španski selektor je izpostavil tudi Luko Rupnika. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Španski selektor je izpostavil tudi Luko Rupnika. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na prvi tekmi je večji del drugega polčasa na parketu pustil rezerviste in nosilce nekoliko spočil, kar bo dobrodošlo na današnji tekmi, ki bo povsem drugačna od petkove z Belorusijo.

"Led smo prebili. Dobrodošlo je bilo, da smo naredili tudi nekaj napak. Tako v Španijo nismo odpotovali kot dominantna ekipa. Verjamem, da bo dvorana danes polna. Španci bodo imeli dodatno motivacijo," je proti naslednjemu tekmecu pogledal Prepelič.

Ekipi se bosta pomerili v dvorani Colisem Burgos, kjer prirejajo tudi bikoborbe. Kdo bo tokrat v ringu potegnil krajši konec, bomo lahko videli po 19.30, ko se bo tekma začela. Zmaga bo štela dvojno, saj se bodo osvojene točke iz prvega dela kvalifikacij prenesle v drugega. Vanj potujejo tri ekipe iz skupine štirih reprezentanc. In vsi košarkarski strokovnjaki pričakujejo, da bosta izbrani vrsti napredovali iz skupine A.

Scariolo opozarja na uigranost Slovencev

Sergio Scariolo opozarja na kakovost in uigranost slovenskih košarkarjev. | Foto: Vid Ponikvar Sergio Scariolo opozarja na kakovost in uigranost slovenskih košarkarjev. Foto: Vid Ponikvar Prednost Slovenije v primerjavi s Španijo je večja uigranost, saj je v naši ekipi sedem fantov, ki so bili del zgodovinske zasedbe, ki je septembra osvojila Evropo. In to izpostavlja tudi španski selektor Sergio Scariolo: "Slovenija ima košarkarje, ki so že dalj časa skupaj in so uigrani. Nekateri izmed njih so odigrali pomembno vlogo pri pohodu do zlate medalje, na primer Prepelič, Blažič, Vidmar, Zagorac … Zdaj pa imajo v svojih vrstah nove kakovostne košarkarje, kot je Rupnik."

"Čaka nas dobra tekma, saj smo videli, da špansko reprezentanco sestavljajo energični igralci, ki so dobili priložnost nositi dres državne reprezentance, in to ni majhna stvar. Njihova igra je podobna naši, saj igrajo z veliko energije in želje. Upamo, da se bomo na koncu veselili zmage," pa je še proti tekmecu pogledal Trifunović.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija (87:74)
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte