Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 9. 2017,
16.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Jaka Blažič Klemen Prepelič Slovenija Latvija

Torek, 12. 9. 2017, 16.36

6 let, 6 mesecev

Samozavestni kot že dolgo ne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Trije slovenski košarkarji nimajo lepih spominov na leto 2015 in evropsko prvenstvo. Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Saša Zagorac so bili namreč del reprezentance, ki je v osmini finala izgubila proti Latviji, reprezentanci, s katero se bodo pomerili danes ob 20.30 in se lahko celo pohvali z naslovom evropskih prvakov. "Zmaga nam pomeni vse," pravi Prepelič, ki je dodal, da je to najpomembnejša tekma poletja. Kako so slovenski košarkarji samozavestni, pove tudi izjava kapetana Gorana Dragića: "Nam je povsem vseeno, kdo je na drugi strani igrišča. Garati bomo morali."

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Slovenija se je na uradnih tekmah z Latvijo pomerila štirikrat. Dvakrat je bila boljša v kvalifikacijah, izgubila pa je na velikih tekmovanjih. Prvič na evropskem prvenstvu leta 2001 in drugič 14 let pozneje v Lillu. Več uspeha na prvenstvu stare celine so imeli Latvijci, ki so na prvem evropskem prvenstvu leta 1935 osvojili zlato medaljo, štiri leta pozneje pa bili srebrni.

"Pred dvema letoma so nas kar pošteno premagali. Letos imajo še boljšo ekipo, saj imajo Kristapsa Porzingisa in Davisa Bertansa ter nekaj mladih igralcev. Kakovostna ekipa, ki ima že nekaj časa isto ogrodje. So odlični pri metu od daleč. Upam, da so dali to iz sistema in da proti nam ne bodo tako zadevali," se je Jaka Blažič na koncu navezal na visoko zmago Latvije proti Črni gori v osmini finala (100:68).

Upajo, da bodo še enkrat pokazali dobro predstavo in zmagali

"Latvijci so odlični pri metu od daleč. Upam, da so dali to iz sebe in da proti nam ne bodo tako zadevali," pravi Jaka Blažič. | Foto: Vid Ponikvar "Latvijci so odlični pri metu od daleč. Upam, da so dali to iz sebe in da proti nam ne bodo tako zadevali," pravi Jaka Blažič. Foto: Vid Ponikvar Branilec v naši izbrani vrsti je bil takrat ob Klemnu Prepeliču in Saši Zagorcu edini mož iz letošnje reprezentance, ki je moral priznati premoč v osmini finala EuroBasketa.

Tako kot vsi v reprezentanci tudi on verjame, da bi letos lahko bilo drugače in da bi se zmage ter preboja med najboljše štiri ekipe v Evropi veselili Slovenci: "Zelo dobro delijo žogo v napadu, iščejo prostega igralca in dodatno podajo odprtemu igralcu na metu za tri točke. S Timmo in Porzingisom so dobili tudi globino. Ko Porzingis igra pick and roll, se ustavi na prostem metu in išče podajo, notranjo in zunanjo igro. Toda vseeno upamo, da bomo pokazali pravo igro, kot smo jo že na tem prvenstvu, in jih premagali."

Blažič je na tekmi v Lillu dosegel osem, Prepelič pa sedem točk, Slovenija pa je izgubila s 66:73.

Latvija ni samo Porzingis

Prepelič in Dragić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Zmaga nam pomeni vse. Gremo tekmo za tekmo. Če je le mogoče, želimo odigrati prvo in zadnjo tekmo na prvenstvu. Samozavest zagotovo raste, ko zmaguješ. To igra veliko vlogo, da verjameš vase, v soigralce in ekipo. Ekipi sta izjemno izenačeni. Oboji imamo svoje prednosti in slabosti. To je ena tekma. 40 minut odloča, kdo bo šel naprej. Latvija nedvomno ni samo Porzingis. Celotna prva peterka, Strelnieks, Timma in Bertans, igra v evroligi in ligi NBA. In to za ekipe svetovnega kova. Tudi s klopi prihajajo izvrstni igralci na čelu z Blumsom, ki na tem prvenstvu igra izjemno. Proti Turkom je praktično sam odločil tekmo z neverjetnimi meti za tri točke," opozarja Prepelič.

Latvija je z 90 točkami na tekmo najučinkovitejša ekipa EuroBasketa, kar je dodatno opozorilo, da bo morala biti obramba zares osredotočena, saj se lahko tekmec hitro razleti, če se mu pusti preveč prostora.

Dragić verjame, Prepelič govori o najpomembnejši tekmi poletja

"Nam je povsem vseeno, kdo je na drugi strani igrišča. Naj bo to Latvija ali ZDA." | Foto: "Nam je povsem vseeno, kdo je na drugi strani igrišča. Naj bo to Latvija ali ZDA." "Latvija ima zelo močan napad, enega najboljših na prvenstvu. Mislim, da dajejo okoli 24 asistenc na tekmo, kar pomeni najmanj 48 točk. Črnogorci v osmini finala niso bili pravi v obrambi. S tem se ne obremenjujemo. Gledali smo tekmo, videli nekaj stvari. Gledali smo tudi tekmo proti Turkom. Dobro se bomo pripravili. Verjamem, da bo to več kot dovolj priprave za najpomembnejšo tekmo tega poletja," je še dejal Prepelič. 

Kako jasna želja po uspehu je prisotna, se na vsakem koraku vidi pri kapetanu Goranu Dragiću: "Nam je povsem vseeno, kdo je na drugi strani igrišča. Naj bo to Latvija ali ZDA, glavno je, da smo mi pravi. Če bomo igrali svojo igro, mislim, da bo vsakemu tekmecu težko. Treba bo garati vseh 40 minut, biti zbran, agresiven in verjamem, da bomo zmagali."

Zmagovalec tekme se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem dvoboja med Španijo in Nemčijo.

 
Ne spreglejte