Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 9. 2014,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Domen Lorbek Jaka Blažič

Sreda, 10. 9. 2014, 16.51

8 let

Samooklicani junaki doma: Smo prišli prezgodaj?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav petemu oziroma šestemu mestu na svetovnem prvenstvu ne gre gledati v zobe, pa slovenski košarkarji ob vrnitvi v domovino niso skrivali kančka grenkobe.

Jure Zdovc, ki se po visokem četrtfinalnem porazu proti reprezentanci ZDA s svojimi igralci ni vrnil v domovino, temveč ga je pot vodila na obisk k hčerki v London, se je v zgolj dveh selektorskih akcijah podpisal pod največja slovenska uspeha na velikih tekmovanjih. Po četrtem mestu na EuroBasketu 2009 se mu zdaj obeta še peto oziroma šesto mesto (odvisno o razpleta današnjih četrtfinalnih tekem) na svetovnem prvenstvu. V Španiji je z oslabljeno reprezentanco spretno izkoristil sila ugoden razpored, edina poraza pa doživel proti aktualnim evropskim podprvakom Litovcem in svetovnim prvakom Američanom. Čeprav poraza proti tako uglednim tekmecem nista nikakršna sramota, pa med Zdovčevimi izbranci, ki so se popoldan vrnili v domovino, vendarle ni bilo možno zgrešiti poigravanja z mislimi o poznejšem pristanku letala, denimo v nedeljo, dan po tekmi za tretje mesto.

Mnogi v glavi še naprej vrtijo film s tekme proti Litvi, na kateri so imeli vajeti igre trdno v svojih rokah, nato pa v zadnji četrtini na račun strelskega posta ostali brez zmage in prvega mesta v skupini. "Igrali smo dobro. To je eden od boljših rezultatov v zgodovini reprezentance. Rezultat je realen, a dejstvo je, da bi se z kančkom sreče lahko borili tudi za kolajne. Tekma z Litvo … Hm, tistih 10 točk prednosti smo prepoceni spustili iz rok. Zakaj? Ne vem. Morda zaradi utrujenosti. Vedno bo ostajal tisti 'če' … A gremo naprej. Spadamo v svetovni vrh," priznava Domen Lorbek, eden od nosilcev reprezentance, ki po zmagi nad poškodbami doživlja drugo košarkarsko pomlad.

Kapetan bi se še enkrat pomeril z Litvo

Poraz z Litvo v zadnjem krogu skupinskega dela ne gre iz glave niti kapetanu Goranu Dragiću. "Prvenstvu gre pripisati visoko oceno. Če pa bi zavrtel čas nazaj, bi se želel še enkrat pomeriti z Litovci. A na koncu si moramo priznati, da smo se trudili po svojih najboljših močeh. Predvsem na prvih tekmah smo bili odlični. Ne gre pozabiti niti na lepo zmago proti Dominikanski republiki v osmini finala. Na žalost nas je nato v četrtfinalu čakala zasedba ZDA. Poraz proti tako močni ekipi je kajpak realen. Bili so boljši," pravi Dragić, ki je ob iskanju svetlih točk španske avanture izpostavil priključitev mladih košarkarjev.

"To je naložba za prihodnost. Njihova vključitev je največji dosežek," je ob vrnitvi na domača tla dejal kapetan "junakov", kakor so v nekoliko nespretni marketinški akciji reprezentanco že pred prvo tekmo poimenovali pri krovni organizaciji.

Blažič: podredil sem se državi

"Končni rezultat je realen. Proti Američanom nismo mogli računati na zmago. Jasno, lahko bi bilo drugače. Lahko bi se z njimi soočili šele v polfinalu, če bi v zadnji tekmi skupinskega dela ugnali Litvo. A na koncu je rezultat lep. Zato se lahko po klubih razpršimo z dvignjenimi glavami," pa je ob prihodu na brniško letališče, kjer je dobršen del ekipe pričakalo deset navijačev in lovcev na avtograme, dejal Jaka Blažič, ki si je po dobri klubski sezoni verjetno obetal vidnejšo vlogo tudi v reprezentanci.

O prikovanosti na klop za rezervne igralce javno ne želi prav veliko govoriti, zato se je oklenil retorike o podrejanju kolektivu. "Že med pripravami sem se podredil reprezentanci in posledično državi. Igram za Slovenijo. Sem del ekipe in poskušam prispevati svoj delež. Ne gojim prav nobene zamere. Dobro smo se razumeli," pravi Blažič in ob tem upa, da se bo z reprezentančni soigralci znova srečal prihodnje poletje ob pripravah na EuroBasket 2015.

Ne spreglejte