"Sami sebi smo največji nasprotnik"

"Nadzirati moramo le sebe, svoje glave. Motivirani bomo stoodstotno. 'Stepli' se bomo," so besede slovenskega košarkarja Eda Murića pred četrtfinalnim obračunom evropskega prvenstva z Latvijo. Kako je na večjih tekmovanjih stati nasproti latvijski reprezentanci, Murić še ni občutil na svoji koži, saj je pred dvema letoma, ko je Slovenija proti njej izgubila v osmini finala, zaradi težav z ramo izpustil reprezentančno akcijo. Verjame, da bodo v torek Latvijce preskočili.

Edo Murić verjame v uspeh. "Sami sebi smo največji nasprotnik. Nadzirati moramo le sebe, svoje glave. Motivirani bomo stoodstotno," pravi.

1 / 4

Edo Murić verjame v uspeh. "Sami sebi smo največji nasprotnik. Nadzirati moramo le sebe, svoje glave. Motivirani bomo stoodstotno," pravi. Foto: Vid Ponikvar

2 / 4

Upa, da bo v torek več slovenskih navijačev kot na tekmi osmine finala proti Ukrajini. Foto: Vid Ponikvar

3 / 4

Vsi bodo dihali kot eden. Foto: Vid Ponikvar

4 / 4

"To bo drugačna tekma. V ozadju je kanček tega, da bi jim radi vrnili, vendar bodo tudi oni razmišljali, da nas premagajo še enkrat. 'Stepli' se bomo ne glede na to, kdo je na drugi strani." Foto: Vid Ponikvar

Od našega poročevalca iz Istanbula.

Edo Murić je na večjem tekmovanju premierno zaigral leta 2011 v Litvi na evropskem prvenstvu, nato je bil tudi del slovenske zasedbe na domačem EuroBasketu, obakrat pa je moral premoč priznati tekmecu v četrtfinalu. V Litvi nas je razorožila Španija, doma pa Francija. Prav tako je zaigral na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2014. Zdaj je odločen, da prvič v življenju preskoči četrtfinalno oviro in se skupaj s soigralci poda v pravi boj za medaljo. 


Ali ste si fantje skupaj ogledali tekmo med Latvijo in Črno goro?
Smo. Latvija je odigrala neverjetno tekmo, eno najlepših na prvenstvu. Kar so si njeni košarkarji zamislili, to jim je uspelo. Črnogorci so bili brez moči. Veliko prostora je bilo v raketi, nato so širili igro. Imeli so izjemen odstotek za tri točke. Imajo ogromno potenciala. Ekipa je zelo dobra. Na vseh položajih imajo zelo visoke košarkarje. To bo zelo težek boj. Po drugi strani smo tudi mi pokazali dobro igro. Zagotovo tako govorijo o nas. Na igrišču bo pet na pet. Odločila bo dnevna forma. "Stepli" se bomo. Ne smemo pustiti lahkih metov za tri točke.

Vsi bodo dihali kot eden. Vsi bodo dihali kot eden. Foto: Vid Ponikvar Ali ste pričakovali, da bo Latvija vaš naslednji nasprotnik?
Pričakoval sem, ampak sem navijal za Črno goro. Vedel sem, da bo težka naloga. Latvijo sem gledal že v prvem delu in videl , da je imela ogromno rezerv, ki pa so jih njeni košarkarji proti Črni gori pokazali.

Črnogorski košarkar Nikola Vučević je po visokem porazu z 68:100 dejal, da ste vi favoriti četrtfinalnega obračuna. Kako bi komentirali njegovo izjavo?
Hvala za to podporo in da navija za nas. Ne bomo govorili na glas. Ostali bomo skromni, na tleh. Čakali bomo na svojo priložnost. Ko se pokaže, jo bomo z obema rokama zgrabili.

Trenerji vas verjetno že zasipavajo z informacijami o Latviji …
Trenerji gledajo in delajo neprestano. Včasih dajo tudi preveč podatkov o igralcih. Pripravijo nas na vse. Mi moramo samo stopiti na parket in jih poslušati. Igralci bodo sami prihajali v naše roke. Skupaj smo gledali tekmo in tako dobili veliko informacij o njihovi igri. Danes imamo še ves dan in potem nekaj časa še v torek. Štiri tekme Latvije smo si že ogledali, ta ni bila prva. Gledamo tiste košarkarje, ki igrajo v NBA in česa so zmožni. Tu ni skavtinga, vsi vse znajo. Stopiti bomo morali skupaj in jim preprečiti odprte mete.

"To bo drugačna tekma. V ozadju je kanček tega, da bi jim radi vrnili, vendar bodo tudi oni razmišljali, da nas premagajo še enkrat. 'Stepli' se bomo ne glede na to, kdo je na drugi strani." "To bo drugačna tekma. V ozadju je kanček tega, da bi jim radi vrnili, vendar bodo tudi oni razmišljali, da nas premagajo še enkrat. 'Stepli' se bomo ne glede na to, kdo je na drugi strani." Foto: Vid Ponikvar Kdaj pomislite na to, da bi Slovenija vrnila Latviji za poraz izpred dveh let, ko je bila zadnja boljša v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji?
Takrat sta bili drugi ekipi. Pri nas ni bilo Gogija, Dončića, Randolpha, mene, pri njih pa ne Kristapsa Porzingisa, Davisa Bertansa ... Drugačna tekma bo. V ozadju sicer je kanček tega, da bi jim radi vrnili, vendar bodo tudi oni razmišljali, da bi nas še enkrat premagali. "Stepli" se bomo ne glede na to, kdo je na drugi strani. Sami sebi smo največji nasprotnik. Nadzirati moramo le sebe, svoje glave. Motivirani bomo stoodstotno.

Videti je, da košarkarji v obeh ekipah razmišljate podobno in na prvo mesto postavljate obrambo.
Oni imajo v raketi takšnega igralca, da nihče od naših ne bo z lahkoto polagal pod obroč. Na drugi strani se bolj razigravajo z napadom kot z obrambo. Ne samo da dajo sto točk, ampak uživajo v tem, da ti jih dajo. So "mašine", izvrstni košarkarji, zato smo še bolj motivirani, da lahko igramo tudi proti takšnim igralcem. Mi jim ne bomo pustili, da bodo delali to, kar so proti Črni gori.

Upa, da bo v torek več slovenskih navijačev kot na tekmi osmine finala proti Ukrajini. Upa, da bo v torek več slovenskih navijačev kot na tekmi osmine finala proti Ukrajini. Foto: Vid Ponikvar Pričakujete, da bo v torek v Istanbulu več navijačev kot na tekmi osmine finala proti Ukrajini?
Upam, da bodo prišli v dvakrat večjem številu kot na Finskem. Dvorana je bila na tekmi proti Ukrajini precej prazna in povsem drugačen občutek je bil igrati. Potrebujemo jih. Več ko jih bo, lažje nam bo.

Kako pa se sprostite med prvenstvom, da misli kdaj preusmerite od košarke?
Razmišljati hočem le o košarki. To je takšno tekmovanje, da jih takoj dobiš po riti, če se odklopiš. Ne vem, zakaj bi se. Vsi smo samo v košarki. Vemo, da imamo še tri tekme. Stoodstotno smo predani. Lani smo v kvalifikacijah delali za to prvenstvo, zdaj garamo na prvenstvu ...

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • armenius / 11.09.2017. ob 12:18

    Da se ne bodo preveč hvalili, mediji govorijo tako kot da smo že prvaki!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano