Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
14. 11. 2014,
11.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Saša Dončić Real Madrid talent

Petek, 14. 11. 2014, 11.06

7 let, 12 mesecev

Real Madrid zavil Luko Dončića v vato

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska kokoška je res majhna, a nese zlata jajca. Eno od teh je košarkar Luka Dončić, ki ima vse potrebno, da se razvije v vrhunskega košarkarja. Celo Real Madrid želi zgraditi ekipo okoli njega.

Malo je takšnih primerov, da športnik, v tem primeru košarkar, pri vsega 15 letih dobi priložnost biti del članske zasedbe. In to ni povprečen klub, temveč velikan Real Madrid, ki je osvojil največ naslovov v elitni evroligi (8).

Glavni trener Pablo Laso ga je poklical v prvo ekipo na tekmi proti Fuenlabradi. Vse je že kazalo, da bo Luka Dončić tudi dočakal priložnost, saj je Real vodil kar 79:58, a se je nato potek dogodkov na parketu spremenil in Real je slavil tesno zmago z 98:96. Malo je manjkalo, da bi postal najmlajši košarkar, ki je kdajkoli oblekel članski dres Reala, in hkrati tretji najmlajši v zgodovini španskega prvenstva.

"Najbolj sem vesel predvsem zaradi Luke"

Zadnjo tekmo je z nestrpnostjo spremljal tudi njegov oče Saša Dončić: "Pri visokem vodstvu sem si pri sebi govoril, še malo in bo vstopil. Na žalost je šlo potem Realu slabše in Luka ni vstopil v igro. A to ne zmanjšuje dejstva, da je bil pri tako rosnih letih med dvanajsterico članske ekipe. Zanj je to velik uspeh. Najbolj sem vesel predvsem zaradi Luke. To je dokaz, da je na dobri poti in je delo v prejšnjih dveh letih bilo pravo. Naredil je res ogromen korak naprej. To ne govorim kot oče, ampak kot košarkarski delavec. Ni majhna stvar biti pri 15 letih v prvem moštvu. Ko sem se po tekmi pogovarjal z njim, je bil vesel, da je bil zraven, a se zaveda, da bo moral še naprej trdo garati, da bo dosegel želeni cilj."

Sam se spominja, da je bil on pri 15 letih prav tako vključen v članski pogon, vendar je igral takrat v drugi slovenski ligi. Luka je zapustil vrste Uniona Olimpije kakor tudi Slovenijo pred dvema letoma in se brez staršev podal v Madrid, kjer je zanj vse poskrbljeno. Sprva je imel, razumljivo, nekaj težav, a se je znašel in zdaj uživa v španski prestolnici.

"Če šola ne gre, treninga ni"

"Pri Realu je tako: če šola ne gre, mladi košarkarji nimajo treninga. Šola je prvi pogoj. Luka je aktiven že od 7. ure zjutraj in nato opravi košarkarske in šolske obveznosti, dan pa konča okoli 22. ure, ko se tudi slišimo," je o pomembnosti šole dejal oče.

Da Real resno računa nanj, je jasno že iz dejstva, da med svetovnim prvenstvom v košarki, ki je bilo letos v Španiji, slovenski mediji nismo mogli priti do intervjuja z njim. Zavili so ga v vato in z njim ravnajo, kot so Španci pred leti že z Rickyjem Rubiom in podobnimi. "Veliko slovenskih novinarjev me tudi poleti povpraša, če bi lahko naredili pogovor z mojim sinom. Ko sem poklical odgovorne v Real, so rekli, da Luka ne sme dajati intervjujev. Enako je v Španiji, kjer ima lahko letno, kakor jaz vem, le od dva do tri intervjuje, pa še te lahko da le Realovi televiziji. Povrh vsega mora biti ob tem prisoten še kdo od starejših," Saša razlaga, kako pri Madridčanih ščitijo Luko.

Nedavno je sina videl tudi na delu v živo, ko je druga ekipa Reala igrala v ligi EBA (četrta članska španska liga), v kateri ima Luka odlično povprečje (13,4 točke, 5,2 skoka in 3 podaje, kar znaša za statistični indeks 19,4): "Moj občutek je, da nanj zelo resno računajo, da bodo naredili ekipo okoli njega. Luka je to sprejel in se zaveda, kakšne cilje ima Real z njim. Videl sem ga na derbiju lige EBA. Tekmo je odigral kot rutiniran košarkar. Pa ne govorim kot oče, da ne bo pomote. Ima košarkarsko inteligenco, ki je pri 15 letih ne vidiš. On je kompleten igralec, ki večino časa preživi na enki ali dvojki."

Kot še pravi, ima velike rezerve v fizični moči, delu rok in nog, kar pa je za tako starega košarkarja povsem razumljivo.

"Reprezentanca? Če imajo ljudje polepšan dan zaradi govoric, naj ga imajo."

Ker so se v preteklosti pojavile novice oziroma govorice, da naj bi se za 198 cm visokega košarkarja zanimala španska reprezentanca in ob dejstvu, da Luka zadnji dve leti ni igral v dresu mlade slovenske reprezentance, smo povprašali Dončića, ali so se te govorice že polegle ali še obstajajo. "Luka je dvakrat manjkal, ker je imel težave s kolenom. Med sezono je igral z bistveno starejšimi košarkarji in jasno dobival močne udarce. Bilo je naključje, da ni igral. Glede tistih govoric pa lahko rečem, da so gostilniške. Če imajo ljudje zaradi njih lepši dan, naj ga imajo. Če se kdo hrani s tem, naj se. Jaz sem človek, ki rad polepša drugim dan," je povedal Dončić.

Nato se je dotaknil še ene teme, ki je v Sloveniji v zadnjem času postala bolj aktualna. Odhodi mladih v tujino. Po Luki je letos pri 15 letih odšel še en nadarjeni košarkar Jurij Macura, ki jo je iz Olimpije popihal k Laboral Kutxo Vitorii (nekdanja Tau Ceramica): "Jurija zelo dobro poznam, saj sem z njim delal tudi individualno. Problem v Sloveniji je, da je lahko vsak trener, četudi ni igral košarke in nima izkušenj. Jaz pravim, naj se da košarko košarkarjem, nogomet nogometašem, pravo pravnikom … in bomo lepše in kakovostnejše živeli. Za Jurija Macuro pa lahko dodam nekaj, kar sem rekel že pred dvema letoma. On je velik potencial in ima takšno zasnovo, kot jo je imel Toni Kukoč, a bo moral še trdo delati. Ima pa vse možnosti, da tudi on postane vrhunski košarkar."

Ne spreglejte