Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
18. 7. 2012,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Brooklyn Nets Los Angeles Lakers Kris Humphries

Sreda, 18. 7. 2012, 10.14

8 let

Prva peterka za 75 milijonov dolarjev

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekipi z najdražjima peterkama v novi sezoni NBA bosta Los Angeles Lakers in Brooklyn Nets. Čeprav slednji niso dobili Dwighta Howarda, bodo prvi peterici odšteli 75 milijonov.

Brooklyn Nets so dokončno sestavili prvo peterko za naslednjo sezono lige NBA, s katero ne ciljajo le na prvo uvrstitev v končnico po šestih letih, temveč na sam vrh prvenstva. Kot zadnji je novo pogodbo podpisal krilni center Kris Humphries, eden najbolj prezrtih vrhunskih košarkarjev v ligi. V zadnji sezoni je dobil osem milijonov ameriških dolarjev, zdaj bo po 12 milijonov na leto. Podpisal je za dve sezoni.

Za 27-letnim Humphriesom je najboljša sezona v osemletni karieri v NBA, saj je imel povprečje 13,8 točke in 11 skokov na tekmo. Leta 2004 je bil 14. izbor na naboru, za Nets pa igra od jeseni 2009. Ob Brooku Lopezu in MarShonu Brooksu je bil del ponudbe za Dwighta Howarda. Ker Orlando Magicov niso prepričali, zdaj oba z Lopezom ostajata Mrežici in morda je ekipa z dvema igralcema, ki sta sposobna dvojnih dvojčkov še boljša, kot bi bila s Howardom. "Kris je bil v zadnjih dveh letih zelo konstanten. Razvil se je v enega najboljših skakalcev v ligi. Z veseljem ga pozdravljamo nazaj v naši ekipi," je ob podpisu pogodbe povedal športni direktor Netsov, Billy King.

Nets so tako sestavili eno najdražjih peterk v zgodovini lige. Ruskemu lastniku Mihailu Prohorovu in solastniku Jay-Z-ju pač plačevanje luksuznega davka ne bo težava. Deron Williams (skoraj 20 milijonov na sezono)), Joe Johnson (skoraj 20 milijonov), Gerald Wallace (skoraj 10 milijonov), Humphries (12 milijonov) in Brook Lopez (dobrih 13 milijonov) bodo tako lastnike samo v naslednji sezoni stali okoli 75 milijonov ameriških zelencev (leto kasneje pa še dva, tri milijone več).

Enormne plače imajo tudi Lakers, bolj skromni Heat

V novi sezoni bo dražja le prva peterka Los Angeles Lakers, a le v primeru, če zadržijo trenutni kader: Steve Nash, Kobe Bryant, Meta World Peace, Pau Gasol in Andrew Bynum jih bodo stali 79 milijonov. World Peace (nekoč Ron Artest) je sicer na tržnici, prav tako se še pogajajo za Dwighta Howarda. Aktualni prvaki Miami Heat so bolj "skromni". Ker LeBron James, Chris Bosh in Dwyane Wade na sezono dobivajo okrog 17 milijonov, za prvo peterko lastnik porabi okoli 60 milijonov (če vanjo štejemo še Maria Chalmersa in Udonisa Haslema).

Eno dražjih velikih trojk pa imajo New York Knicks, saj bodo Amare Stoudemire, Carmelo Anthony in Tyson Chandler v naslednji sezono zaslužili 53 milijonov, leto kasneje pa še pet milijonov več. Če bi izenačili ponudbi Toronto Raptors in Houston Rockets za Landryja Fieldsa in Jeremyja Lina, bi Knicks čez tri leta za prvo peterko plačevali prek 82 milijonov.

Ne spreglejte