Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
25. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Jaka Lakovič Evroliga Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 25. 10. 2017, 7.00

6 let, 8 mesecev

Pred čarovnikom Dončićem le še en košarkar

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nova čarobna predstava slovenskega čudežnega košarkarja Luke Dončića. Kot pravi vodja je pri vsega 18 letih popeljal Real Madrid do nove zmage v Evroligi. In to na kakšen način … Z izjemno predstavo, ki jo je kronal z rekordnim statističnim indeksom 41. Z njim se je približal tudi Realovemu rekordu. Še enkrat več pa je opozoril Američane nase.

Luka Dončić se je po novi košarkarski poeziji spet znašel v središču pozornosti košarkarske javnosti.

Tokrat pri Olimpii iz Milana niso našli odgovora, kako zaustaviti 18-letnega slovenskega košarkarskega čarovnika, ki je popeljal Real do zmage s 100:90.

Usedite se in uživajte v vrhuncih Dončića (27 točk, 8 sk., 5 asis., indeks 41) ter izjemni potezi pri 1:21

Rekordni indeks 41, presegel magično tisočico - predstava za košarkarskega oskarja

Luka je spet razveselil navijače in družino. | Foto: Vid Ponikvar Luka je spet razveselil navijače in družino. Foto: Vid Ponikvar Že v prvi četrtini je bil pri 10 točkah in statističnem indeksu 17. Njegove končne številke so bile občudovanja vredne. 27 točkam (met za 3 2/5, met za 2 5/9, prosti meti 11/12) – izenačil je svoj rekord, potem ko je v prvem krogu proti Anadolu Efesu dosegel isto število točk – je dodal osem skokov, pet asistenc, tri ukradene žoge, nad njim pa je bilo storjenih kar deset prekrškov. Vse skupaj je to znašalo za rekordni indeks 41. Predstava za košarkarskega oskarja.

V elitni evroligi še ni bilo tako mladega košarkarja s takšno briljantno predstavo. Povrhu vsega se na 50. evroligaški tekmi za Real lahko pohvali z novim mejnikom. Presegel je mejo tisočih točk v dresu kraljevega kluba. Zaustavil se je pri številki 1020 (562 točk v španskem prvenstvu, 384 v evroligi, 47 v pokalu, 23 v superpokalu in 4 v internacionalnem turnirju).

Od realovcev je pred njim le še Lavrinović, od Slovencev pa Lakovič

Jaka Lakovič je edini košarkar, ki je v elitni Evroligi dvakrat presegel mejo 50 pri statističnem indeksu. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Lakovič je edini košarkar, ki je v elitni Evroligi dvakrat presegel mejo 50 pri statističnem indeksu. Foto: Vid Ponikvar Z indeksom 41 se je izenačil na drugem mestu v zgodovini Reala. Trenutni soigralec Gustavo Ayon je imel dvakrat identičen indeks, zato pa je na prvem mestu še vedno Litovec Darjuš Lavrinović, ki je leta 2009 prišel do številke 49.

Čeprav so številke vrhunske, pa Lukov dosežek ni slovenski rekord. Jaka Lakovič je kot edini košarkar celo dvakrat presegel mejo 50. V Krki leta 2001 se je ustavil pri statističnem indeksu 55, tri leta pozneje v dresu Panathinaikosa pa je imel končno številko 51. Za zdaj nedotakljiv v elitni evroligi je z indeksom 63 Tanoka Beard, ki je takrat igral za Žalgiris.

Najvišji statistični indeksi košarkarjev v evroligi

1.Tanoka Beard (Žalgiris) 63
2. Jaka Lakovič (Krka) 55
.Dejan Milojević (Partizan) 55
4. Marko Popović (Cibona) 54
5. Jaka Lakovič (Panathinaikos) 51

V ZDA se tresejo tla, Luka pa v Evropi zdaj uživa v vlogi vodje ekipe

V ZDA vse bolj pogledujejo proti Dončiću. | Foto: Vid Ponikvar V ZDA vse bolj pogledujejo proti Dončiću. Foto: Vid Ponikvar "Po takšni zmagi in predstavi se zelo dobro počutim, prav tako pa tudi zato, ker sem lahko vodja ekipe. Vendar moram nadaljevati v tem ritmu, dati ekipi vse. Če lahko pomagam ekipi, sem zadovoljen. Glede moje predstave sem imel izvrstno tekmo, vendar je najbolj pomembno, da smo zmagali in nadaljujemo zmagoviti niz," je Dončić po izjemnem dosežku ostal skromen.

Že poleti se je vedelo, da bo imel eno izmed ključnih vlog pri Realu, potem ko se je Sergio Llull poškodoval. Z dobrimi reprezentančnimi predstavami si je še bolj utrdil status pri glavnem trenerju Pablu Lasu.

"Ker ni Llulla, sem moral stopiti v ospredje," je odločen Luka.

Glede na dosežek mu lahko že danes pripišemo naziv MVP kroga (najkoristnejši košarkar), saj je težko verjeti, da bi lahko kdo na današnjih preostalih evroligaških tekmah spisal takšno poezijo.

Ta pa odmeva tudi že onstran luže. Z vsako takšno predstavo se zatresejo tla v ZDA, kjer se Dončiću na široko odpirajo vrata lige NBA. Mnogi menijo, da je on tisti, ki bi moral biti na naboru prihodnje leto povsem na vrhu.

Ne spreglejte