Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
5. 4. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

NBA Draymond Green Klay Thompson Golden State Warriors Michael Jordan Stephen Curry

Torek, 5. 4. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Pet tekem jih loči od nesmrtnosti

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Prvaki lige NBA Golden State Warriors v zadnjih petih tekmah rednega dela lovijo rekord po številu zmag v eni sezoni, ki je 20 let v lasti Chicago Bulls. Se jim bo uspelo vpisati v zgodovino?

Že začetek sezone v ligi NBA je napovedoval, da bodo prvaki lige NBA Golden State Warriors letos zelo blizu rekordu po številu zmag v ligi NBA.

 

Na prvih 24 tekmah jim ni bilo treba niti enkrat priznati premoči nasprotniku, ob odlični formi najkoristnejšega igralca lanske sezone Stepha Curryja, ob katerem se zdi košarka povsem preprosta igra, pa so v sklepni del rednega dela prišli z 69 zmagami in osmimi porazi oziroma zmagali na več kot 90 odstotkih vseh tekem.

 

Zdaj, pet tekem pred koncem, je pred njimi le še ena velika ovira. Če se želijo vpisati v zgodovino in zrušiti 20 let star rekord legendarnih Chicago Bulls iz ere Michaela Jordana, ki so zmagali 72-krat in izgubili desetkrat, morajo do konca dobiti še vsaj štiri tekme.

Podobni profili pomočnikov

Tako kot je imel pred 20 leti takrat 33-letni Jordan ob sebi uigran orkester soigralcev, v prvi vrsti Scottieja Pippena in Hrvata Tonija Kukoča, ima tudi 28-letni Curry svojega.

 

Na branilskem položaju sta poleg prvega zvezdnika Curryja Klay Thompson in raznovrstni Draymond Green, ki je se pretekli teden že vpisal v zgodovino lige NBA. Postal je prvi košarkar z vsaj 1000 doseženimi točkami, 500 skoki, 500 podajami, 100 blokadami in 100 ukradenimi žogami v eni sezoni.

Stephen Curry ima v Klayu Thompsonu glavnega pomočnika, Michael Jordan pa je imel svojega v Scottieju Pippenu. | Foto: Stephen Curry ima v Klayu Thompsonu glavnega pomočnika, Michael Jordan pa je imel svojega v Scottieju Pippenu.

Chicago je v rekordni sezoni dosegal nekaj več kot 105 točk na tekmo, le prej omenjena trojica pa je presegla dvomestno število točk na tekmo. Pri Bojevnikih so takšni košarkarji štirje (ob prej omenjenih še Harrison Barnes), skupaj pa na tekmo dosegajo več kot 115 točk.

 

Če ima Golden State boljši napad od Bikov, pa so bili ti veliko bolj granitni v obrambi, saj so nasprotnikom dovoljevali le 92,9 točke na tekmo in jih premagovali za več kot 12 točk (za primerjavo: Golden State nasprotnikom dovoljuje 104,2 točke in jih premaguje za 11 točk).

Steve Kerr se je kot košarkar veselil petih naslovov lige NBA, lani pa je osvojil še prvega kot trener. | Foto: Steve Kerr se je kot košarkar veselil petih naslovov lige NBA, lani pa je osvojil še prvega kot trener.

Trener Golden Stata že ve, kako je zmagati 72-krat v sezoni

Pomemben člen Chicaga je bil ob rekordu tudi Steve Kerr, zdajšnji trener Golden Stata, ki je bil sedmi strelec moštva, na vseh 82 tekmah pa je v igro prišel s klopi.

 

Trojke, trojke, trojke

Curry in tudi Thompson sta znana po odličnem metu za tri točke. Curry je kot prvi košarkar v zgodovini lige NBA presegel mejo 300 trojk in se bliža celo 400, celotno moštvo pa je proti Portland Trail Blazers podrlo še en rekord – skupaj so dosegli že 1000 trojk v sezoni, kar ni uspelo še nikomur pred njimi.

Košarkarjem San Antonio Spurs je uspelo zaustaviti napad Golden Stata. Dovolili so jim le 79 točk. | Foto: Košarkarjem San Antonio Spurs je uspelo zaustaviti napad Golden Stata. Dovolili so jim le 79 točk.

Najvišja ovira na poti do rekorda – izkušeni San Antonio

Na zadnjih petih obračunih Golden State čakajo tri domače in dve gostujoči tekmi. Najvišja prepreka bo drugo najboljše moštvo lige San Antonio Spurs, s katerim se bodo pomerili dvakrat.

 

V letošnji sezoni so jih Ostroge enkrat že ugnale, ob tem pa imajo košarkarji pod vodstvom izkušenega Gregga Popovicha izreden niz v domači dvorani. Osvojili so že 39 zaporednih zmag.

 

Golden State v letošnji sezoni še nihče ni premagal dvakrat, pot do rekorda pa bi mu lahko olajšal tudi Popovich, ki je v preteklih sezonah pred končnico velikokrat namenil počitek svojim glavnim košarkarjem. Ti so večinoma že presegli mejo 30 letih, ob tem pa ima San Antonio že zagotovljeno drugo mesto po rednem delu. Za prvega imajo le še teoretične možnosti.

 

Ob dveh tekmah s San Antoniom jih čakajo še obračun z Minnesoto Timberwloves in dva z Memphis Grizzlies.

 

Proti katerim ekipam so Chicago Bulls izgubili v sezoni 1995/96

Orlando Magic, Seattle Supersonic, Indiana Pacers (dvakrat), Denver Nuggets, Phoenix Suns, Miami Heat, New York Knicks, Toronto Raptors in Charlotte Hornets.

Golden State Warriors bi si želeli ponovitev lanskega razpleta sezone, ko so postali prvaki lige NBA. | Foto: Golden State Warriors bi si želeli ponovitev lanskega razpleta sezone, ko so postali prvaki lige NBA.

Če že ne naslov, vsaj enak konec

Čez devet dni bo jasno, ali je Golden Statu uspelo podreti rekord Chicago Bulls, še bolj kot tega pa bi bili veseli enakega konca, kot so ga doživeli pri Chicagu. V končnici so izgubili le trikrat in sezono kronali z naslovom prvaka. Po tej sezoni sta Jordan in druščina uspeh ponovila še dvakrat, skupaj pa je ekipa osvojila šest šampionskih prstanov.

 

Pri Golden Statu so lani osvojili svojega prvega po 40 letih, z letošnjimi predstavami pa so vroči kandidati za ubranitev naslova.

 

Proti katerim ekipam so Golden State Warriors izgubili v letošnji sezoni

Milwaukee Bucks, Dallas Mavericks, Detroti Pistons, Portland Trail Blazers, Los Angeles Lakers, San Antonio Spurs, Boston Celtics

Ne spreglejte