Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
10.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

Natisni članek

NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Milwaukee Bucks Pau Gasol

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 10.34

5 let, 1 mesec

Pau Gasol novi košarkar Milwaukee Bucks

Španec, ki ga želi posnemati Dončić, odšel k najboljšim v ligi NBA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10
Pau Gasol | Pau Gasol v NBA igra že 18. sezono zapored. | Foto Reuters

Pau Gasol v NBA igra že 18. sezono zapored.

Foto: Reuters

Vodilno moštvo v ligi NBA Milwaukee Bucks je sklenilo dogovor z 38-letnim španskim zvezdnikom Paujem Gasolom. Izkušeni center, ki je v ligi NBA dvakrat osvojil naslov prvaka, je po treh letih zapustil San Antonio in se pridružil Milwaukeeju, enemu izmed največjih favoritov za naslov.

Luka Dončić
Sportal Izključitev največjega tekmeca Luke Dončića v ligi NBA buri duhove #video

Milwaukee ima v tej sezoni najboljše razmerje zmag in porazov. Vknjižil je že 48 zmag, izgubil pa le 15-krat, tako da je njegov odstotek zmag kar 76,2-odstoten. Tako visokega nima nihče v ligi NBA, še najbližje je prvi zasledovalec na lestvici vzhodne konference Toronto (71,9 odstotka), v zahodnem delu lige, kjer nastopa tudi Dončićev Dallas, pa ni kluba, ki bi v tej prvini presegal 70 odstotkov.

V petek se je čustveno poslovil od San Antonia:

Njegov novopečeni center Pau Gasol premore veliko izkušenj. V zadnjih treh sezonah je nosil dres San Antonia, za katerega je odigral 168 tekem, na dvoboj pa je prispeval v povprečju 10 točk in 7,4 skoka. "Pau je izjemen posameznik in velik košarkarski profesionalec," ga je pohvalil dolgoletni trener Ostrog Gregg Popovich, hvaležen za njegov prispevek v moštvu. Pri Milwaukeeju bo legendarnega Španca vodil Mike Budenholzer.

V Milwaukee prišel po naslov prvaka

V tej sezoni je v dresu San Antonia povprečno na tekmo dosegal deset točk. | Foto: Reuters V tej sezoni je v dresu San Antonia povprečno na tekmo dosegal deset točk. Foto: Reuters Gasol pri 38 letih resda ne more več ponavljati predstav, s katerimi je pred leti spadal med najboljše centre v ligi, a je v ligi NBA še vedno zelo spoštovan igralec. V 18 letih se lahko pohvali s povprečjem dobrih 17 točk in devetih skokov na tekmo, šestkrat je zaigral na zvezdniškem spektaklu All Star, dvakrat pa osvojil tudi naslov prvaka, obakrat z Los Angeles Lakers (2009 in 2010). Poleg San Antonia in Jezernikov je v ligi NBA nosil tudi dres Memphisa in Chicaga.

Je eden izmed dveh aktivnih košarkarjev v ligi NBA, ki sta presegla 20 tisoč točk in 10 tisoč skokov. "Navdušen sem, da odpiram novo poglavje v ligi NBA. Komaj čakam nov izziv. Moj cilj je, da pomagam ekipi in z njo poskušam osvojiti naslov prvaka," je dejal visoki Španec.

Pri Milwaukeeju se je pridružil grškemu superzvezdniku Giannisu Antetokounmpu (27 točk in skoraj 13 skokov na tekmo), osrednjo moč Jelenčkov pa predstavljajo tudi Khris Middleton (17,6 točke), Malcolm Brogdon (16,1), Nikola Mirotić (16), Eric Bledsoe (15,9) in prvi center Brook Lopez (12,2), katerega  prva zamenjava bo starejši od bratov Gasol.

Kareem Abdul Jabbar
Sportal Kareem Abdul Jabbar prodal košarkarsko zgodovino za 2,6 milijona evrov

Španec črnogorskih korenin Mirotić je prihod "rojaka", s katerim si je v preteklosti že delil slačilnico, napovedal z besedami: "Prihaja 'šef'."

Prvi Evropejec, ki je prejel prestižno nagrado

Pau je v ligi NBA pisal zgodovino, saj je leta 2002 postal prvi tujec, ki je prejel nagrado za najboljšega novinca lige NBA. Za zdaj je tudi edini Evropejec, ki je bil razglašen za najboljšega novinca v krstni sezoni lige NBA, letos pa bi lahko njegov podvig ponovil slovenski čudežni mladenič Luka Dončić.

Luka Dončić
Sportal Dončić ob polomiji najboljši strelec Dallasa, Dragić spet le gledalec
Ne spreglejte