Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
10.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

Matevž Zupančič sodišče poenostavljena poravnava dolg Blaž Mesiček Union Olimpija

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 10.33

6 let, 7 mesecev

Olimpijo tik pred tekmo zapustil nadarjeni Blaž Mesiček

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Blaž Mesiček | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Košarkarski klub Olimpija je ostal brez nadarjenega Blaža Mesička, ki odhaja v italijansko ekipo Brindisi. Agent je izkoristil možnost predčasne prekinitve pogodbe, ker mu je Olimpija za lansko sezono dolgovala eno plačo. Sodišče je zavrnilo tudi poenostavljeno prisilno poravnavo, s košarkarskega arbitražnega sodišča pa že prihajajo izvršbe.

Union Olimpija je v nedeljo v ligi ABA gostila Mega Leks, a je morala tekmo odigrati brez Blaža Mesička. Njegov agent Benjamin Stević je klub obvestil, da mladi slovenski košarkar zapušča ljubljanski klub.

Olimpija je tekmo prepričljivo dobila z 82:69, a so v moštvu razočarani, da jih je zapustil drugi najboljši strelec ekipe v Eurocupu. Odšel je na jug Italije v Brindisi, ki je na šestem mestu tamkajšnjega prvenstva.

"Mesiček odhaja. Agent nas je pred tekmo obvestil, da želi prekiniti pogodbo zaradi ene neizplačane obveznosti iz prejšnje sezone. Ker smo v postopku prisilne poravnave, nismo mogli plačati. Kot kaže, je izkoristil to možnost. Obveznosti do Blaža za letošnjo sezono so bile poravnane. To so težave, na katere vseskozi poudarjam: odzivi so prepočasni in brez denarja ne moreš delovati. To je začaran krog," je o tej temi povedal direktor kluba Matevž Zupančič.

"Ker smo v postopku prisilne poravnave, nismo mogli plačati. Kot kaže, je izkoristil to možnost. Obveznosti do Blaža za letošnjo sezono so bile poravnane," pravi Matevž Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Ker smo v postopku prisilne poravnave, nismo mogli plačati. Kot kaže, je izkoristil to možnost. Obveznosti do Blaža za letošnjo sezono so bile poravnane," pravi Matevž Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Mesičku naj bi dolgovali okoli sedem tisoč evrov bruto. Vodstvo Olimpije je nadarjenega košarkarja, ki je s klubsko pomočjo prebrodil rehabilitacijo po operaciji hrbta, včeraj skušalo priklicati, a brez uspeha.

Blaž je lani z Olimpijo podpisal petletno pogodbo, ta pa bo zdaj, kot kaže, ostala celo brez odškodnine. Agent je izkoristil možnost za prekinitev sodelovanja, ker omenjenega zneska klub ni plačal v predvidenem času.

Trener Gašper Okorn je tako ostal brez pomembnega člana moštva.

Sodišče zavrnilo postopek poenostavljene prisilne poravnave, sponzorji se morajo zganiti

A s tem se Olimpijine težave niso končale. Sodišče je prejšnji četrtek zavrnilo predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo. Klub iz Stožic namreč upnikom dolguje več kot dva milijona evrov, sodišču pa ni priložilo notarskega zapisa o izidu glasovanja in listine iz odstavka 221.e člena ZFPPIPP.

Iz tega lahko sklepamo, da Olimpiji ni uspelo prepričati 50 odstotkov upnikov, ki predstavljajo najmanj 60 odstotkov terjatev.

Kako se bo razpletla zgodba košarkarske Olimpije? | Foto: Kako se bo razpletla zgodba košarkarske Olimpije?

Verjetno so si pri Olimpiji s tem želeli kupiti še nekaj časa, saj bodo v roku 15 dni zagotovo vložili pritožbo. Zeleno-beli so se ob začetku postopka zavezali, da bodo v primeru uspešne poenostavljene prisilne poravnane upnikom v dveh letih vrnili 20 odstotkov dolga.

Na potezi so sponzorji, ki se morajo zganiti in so dokončno odločiti, kam bo peljala klubska pot. V nasprotnem primeru bodo košarkarji tudi v prihodnje predčasno odhajali, čeprav jim bodo dolgovali "le" eno plačo. Ali pa bo zgodba za klub še bolj klavrna, kot je stečaj.

Povrhu vsega so na klubski naslov že prišle prve izvržbe s košarkarskega arbitražnega sodišča (BAT). Med njimi sta upnika Dino Murić in skavt Dragan Janjić (deloval v času Janeza Rajglja), BAT pa preučuje še druge primere.

Ne spreglejte