Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
9. 8. 2016,
10.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Natisni članek

Union Olimpija Blaž Mesiček Matevž Zupančič ABA Eurocup

Torek, 9. 8. 2016, 10.31

6 let, 7 mesecev

Dogajanje v ljubljanskem klubu Union Olimpija

Olimpijo bodo gradili z ničle

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Union Olimpija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po zatišju iz košarkarskega kluba Olimpija je ta sporočila, da si še vedno želi nastopati v ligi ABA, vendar si ne more privoščiti plačila kotizacije. V drugi polovici avgusta bo z novo ekipo in trenerjem začela priprave na novo sezono.

Nekaj nejasnosti okoli Olimpije se je razblinilo, vendar še naprej ostaja veliko neznank. Klub iz Stožic je v začetku julija na sodišče vložil zahtevek za poenostavljeno prisilno poravnavo, v kateri upnikom ponuja 20 odstotkov od skupno 1,8 milijona evrov dolga.

Ali bo poenostavljena prisilna poravnava uspešna, bo znano štiri mesece po vložitvi zahtevka. Do 7. novembra imajo namreč upniki čas, da prijavijo svoje terjatve do kluba.

Direktor ljubljanskega kluba Matevž Zupančič še vedno verjame, da bodo nastopali tudi v ligi ABA. | Foto: Vid Ponikvar Direktor ljubljanskega kluba Matevž Zupančič še vedno verjame, da bodo nastopali tudi v ligi ABA. Foto: Vid Ponikvar

Igrali bi v ligi ABA, a ne bi plačali

Zmaji so pri ligi ABA lobirali, da ta ne bi zmanjšala števila udeležencev s 14 na 12 moštev, in bili uspešni. Zdaj so povabilo zavrnili, saj niso imeli 150 tisoč evrov za plačilo kotizacije.

"Takrat smo jih obvestili, da povabila pod takimi pogoji ne moremo sprejeti. Smo pa še vedno zainteresirani za nastop, vendar z drugačnim dogovorom, torej brez plačila kotizacije v višini 150 tisoč evrov. Glede na finančno stanje v klubu si takšnega plačila ne moremo privoščiti," je v pogovoru za Sportal dejal direktor kluba Matevž Zupančič.

"Zdaj čakamo na odločitev lige ABA. Če želijo imeti 14 ekip, bi z veseljem igrali, vendar brez plačila kotizacije," je jasen prvi operativec kluba.

V ponedeljek se je sestal tudi Svet sponzorjev Olimpije. Pokrovitelji si želijo čim hitrejšo izpeljavo finančne sanacije in potrdili ambicije kluba za nastopanje v slovenskem prvenstvu, Eurocupu in tudi v ligi ABA.

Olimpija je v zadnji sezoni razpolagala z najmanjšim proračunom v zgodovini kluba, v prihodnji pa bo ta še nižji. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija je v zadnji sezoni razpolagala z najmanjšim proračunom v zgodovini kluba, v prihodnji pa bo ta še nižji. Foto: Vid Ponikvar

Proračun manjši od lanskega

Zmaji imajo do začetka sezone še manj kot dva meseca časa. Načrtujejo, da bodo priprave začeli v začetku druge polovice avgusta, do takrat pa bo znan tudi novi trener, saj so po sezoni končali sodelovanje z Gašperjem Potočnikom in njegovimi pomočniki.

"Nismo še izbrali kandidatov. To je naslednji korak. Na svetu sponzorjev smo sprejeli smernice glede financ. Klub bo deloval na minimalnih obratih, vsaj dokler se ne izvlečemo iz največjih težav. Bo pa proračun manjši kot lani," pravi Zupančič.

Kdo bo igral?

Igralski kader zmajev je še velika neznanka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igralski kader zmajev je še velika neznanka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ljubljančani imajo sklenjeno pogodbo še s štirimi košarkarji: z Gregorjem Hrovatom, Blažem Mesičkom, Sašo Zagorcem in Paolom Marinellijem.

"Tudi z njimi se moramo še pogovoriti. Veliko se bo sestavljalo z ničle. Takšno je stanje. Smo malo pozni, vendar še ni panike. Trg je ogromen, prostih igralcev je še veliko. Običajno se je Olimpija zelo hitro sestavila, pa zelo dobro začela sezone, vendar nato tudi hitro padla," Zupančič še ni preveč zaskrbljen.

Kot zadnji od tistih, ki so imeli pogodbo, je ljubljansko moštvo zapustil mladi Vlatko Čančar in se v želji po napredku preselil v srbski Mega Leks.

"Zanj bomo po določeni višini iz pogodbe dobili odškodnino, vendar pa je Mega Leks še ni poravnal," je o odhodu 19-letnika, ki se trenutno pripravlja s člansko reprezentanco Slovenije, dejal Zupančič.

Suspenz KZS ostaja

Olimpija za zdaj ne more registrirati novih košarkarjev, saj še ni poravnala dolga do Zlatoroga za košarkarja Alena Omića. Ta znaša približno 15 tisoč evrov.

"Suspenz še velja. Trudimo se, da bi rešili zadevo," pravi direktor kluba.

Jani Möderndorfer skoraj zagotovo ne bo več predsenik zmajev. | Foto: Vid Ponikvar Jani Möderndorfer skoraj zagotovo ne bo več predsenik zmajev. Foto: Vid Ponikvar

Negotova usoda predsednika kluba

Še vedno niti  ni znano, kdo bo predsednik Olimpije. V zadnjih šestih letih je to funkcijo opravljal Jani Möderndorfer, ki je bil sprva tja imenovan le začasno, a ker kandidatov takrat ni bilo, se je na stolčku obdržal veliko dlje. Skoraj zagotovo je, da je njegovega delovanje v Olimpiji konec.

"Za zdaj skupščina še ni sklicana, tako da Moderendorfer ostaja predsednik," Zupančič ni želel odgovoriti, kdo bo novi predsednik zmajev.

Uspehi iz zadnje sezone

Olimpija je zadnjo tekmovalno sezono končala brez lovorike. Izpadla je v četrtfinalu slovenskega pokala, v državnem prvenstvu je pot končala v polfinalu, v Eurocupu je prišla v drugi del, v ligi ABA pa je zasedla sedmo mesto.

Zmaji si prek državnega prvenstva niso zagotovili neposredno uvrstitve v ligo ABA, preslabi so bili tudi v ligi ABA , tako da si niso zagotovili neposrednega mesta v Eurocupu. V obeh primerih so dobili posebno povabilo.  
Ne spreglejte