Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

FibaEurope ECA Evroliga Eurocup Stožice Matevž Zupančič Union Olimpija

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 13.55

6 let, 6 mesecev

Olimpija na razpotju: Si lahko privoščimo evropski klub?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Košarkarjem Uniona Olimpije se znova obeta posebno vabilo (wild card) za nastopanje v evropskem pokalu, a direktor kluba Matevž Zupančič ob tem poudarja, da v danih finančnih razmerah odločitev za Evropo vendarle ni povsem samoumevna.

Bo evropska košarka še naprej v Stožicah? | Foto: Bo evropska košarka še naprej v Stožicah?

Kmalu potem ko je ECA, ki ima pod svojim okriljem evroligo in evropski pokal Eurocup, na sodišču porazila evropsko izpostavo mednarodne košarkarske zveze Fiba Europe, so bili pri KK Union Olimpija deležni poziva, naj izpolnijo potrebno dokumentacijo za prijavo v Eurocup. V ljubljanskem klubu, ki je sezono končal tako brez naslova državnega prvaka (še sedmo zaporedno sezono) kot tudi brez jadranske vstopnice za katerokoli evropsko klubsko tekmovanje in celo ligo ABA, verjamejo, da je to tudi vnovična napoved dodelitve posebnega vabila za nastopanje v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

"Kam želimo?"

"Če ne bi računali na nas, nam dokumentacije za prijavo ne bi poslali. A odločitev je na naši strani. Klub se mora odločiti, kam želi. To je vprašanje, ki je v prvi vrsti povezano s financami. Želimo evropsko zgodbo peljati naprej? V mesecu juniju bo treba brez kakršnegakoli zatiskanja oči sprejeti odločitev, kako in kaj," pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič, osebno sicer naklonjen vztrajanju na evropski poti, predvsem po nedavni odločitvi sodišča, ki, kot pravi sam, kaže na pravilne poteze ljubljanskega kluba. Poudarja pa, da bodo imeli glavno besedo pokrovitelji.  Matevž Zupančič napoveduje pester junij. | Foto: Matevž Zupančič napoveduje pester junij.

"Iz sezone v sezono pričakovati izjemne rezultate z nizkimi vložki je mukotrpno. Težavno je predvsem igranje na več frontah. Olimpija je imela v zadnjih letih spodoben evropski izkupiček. Zmanjkalo pa nam je energije in sredstev na koncu državnega prvenstva. To niso izgovori, a dejstvo je, da je treba sredi sezone okrepiti ekipo, poleg tega pa je treba vzporedno delati z mladim jedrom, slovenskimi trenerji, jih razvijati … Vse naenkrat pač ne gre," razmišlja direktor nekdanjega evroligaša.  

Več vprašanj kot odgovorov

Odločitev o vztrajanju v evropskih pokalih bo v Stožicah padla do konca meseca, ob tem pa ni skrivnost, da je odprta tudi kopica drugih vprašanj. V klubu se recimo še niso odločili, ali še zaupajo trenerju Gašperju Potočniku. Obenem čakajo tudi na jasno sliko okrog lige ABA v prihodnji sezoni. Zmaji si namreč na parketu niso priborili vstopnice za jadranski regionalni vlak. V žepu ju imata Krka in Helios Suns.

Pričakovati pa gre tudi sklic letne skupščine. Ta je bila v preteklih letih resda pogosto formalne narave. Tokrat pa je v košarkarskih kuloarjih vse več govoric o oblikovanju alternative zdajšnjemu klubskemu vodstvu, ki bi presegla zgolj kritiko in bi vključevala  jasnejšo vizijo.

Komentar: Nalezljiva ljubljanska apatija

Ne spreglejte