Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
12. 6. 2012,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miami Heat Kevin Durant

Torek, 12. 6. 2012, 15.12

8 let

OKC se noče izgovarjati na svojo mladost

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V noči na torek se začenja finale lige NBA. Nasproti si bosta stala ameriška reprezentančna kolega in najboljša igralca sezone, Kevin Durant in LeBron James.

Pred skrajšano sezono lige NBA so strokovnjaki napovedovali, da bi po imenih moral biti finale Miami – Oklahoma. Vendar pa so vsi v en glas dodajali, da Thunder še nima dovolj izkušenj in da njihov čas šele prihaja. Če po rednem delu še niso zaprli usta skeptikom, pa so jim jih pred začetkom finala. Ko je ekipi že pošteno tekla voda v grlo, ko so jih Spurs na prvih dveh tekmah finala konference rutinirano premagali (sicer ne nadigrali), so odigrali sijajno tekmo pred domačimi gledalci in pokazali, da lahko spreobrnejo potek serije. In so tudi jo. Po dvajsetih zaporednih zmagah Ostrog v končnici so jim zadali 4 zaporedne poraze in se pred domačimi gledalci uvrstili v svoj prvi finale, od kar domujejo v Oklahomi. To je tudi nagrada za zvesto občinstvo, ki je eno od najštevilčnejših (v letošnji sezoni so imel 98-odstotno zasedenost dvorane).

"To ne bo samo dvoboj Durant – James"

Prva violina Oklahome Kevin Durant opozarja, da to ne bo boj med njim in Jamesom: "Veliko slišim, da bo to dvoboj med mano in Jamesom, ampak bo med Heat in Thunder. Pomembna bo celotna ekipa, vsaka pozicija." Veliko bo moral storiti tudi v obrambi, saj bo pazil prav Jamesa: "Je zelo dober v tranziciji, zato bo moral svoj posel opraviti že prej." Pred začetkom finala so imeli šest dni prostih, tako da so se v miru pripravljali in izpopolnjevali taktiko za finale. "Trening v zadnjih dneh je bil dober. Pripravljali smo se na zelo dobro ekipo. Vsi vemo, da je to izredna priložnost za nas in moramo jo izkoristiti. Ne bo lahko, vendar to je zabaven del tega," je povedal o pripravi na finale in možnosti za osvojitev le tega Durant. Dvesto šest cm visoki Durant vsaj za zdaj še ni pokazal "bojazljivosti" v ključnih trenutkih. Čeprav so ena najmlajših ekip, se ne želijo izgovarjati na to: "Mama mi je vedno govorila, da naj ne bo moj izgovor razlika v letih za neuspeh."

"Skupaj smo že štiri leta"

Tudi trener Scott Brooks nima dolge kilometrine. Star je 45 let, trener Oklahome pa je postal leta 2008 in vsako sezono izboljšal klubsko statistiko zmag. Vsako sezono so naredili stopničko naprej in letos želijo priti na vrh stopnišča. Ekipo so počasi gradili, z istim trenerjem, kar je vsekakor njihova prednost. "Skupaj smo že štiri leta. Nismo še bili tako daleč, vendar tukaj smo zaradi vloženega dela. Moramo igrati drug za drugega. Mislim, da igralci že vso sezono opravljajo svoj posel odlično," je pohvalili ekipo. Seveda pa se ne mislijo ustavit z uvrstitvijo v finale: "Tukaj nismo samo zato, da smo tukaj. Tukaj smo, da osvojimo prvenstvo." Kljub nekoliko daljšem premoru kot Miami, so vsak dan opravili trening. Le zadnji je bil nekoliko krajši. "Nismo bili veliko na igrišču. Delali smo na nekaterih stvareh v obrambi, katere moramo dobro opraviti. Malo smo trenirali met in proste mete. Osredotočenost je bila dobra." Prav prosti meti lahko v zaključku odločajo o zmagovalcu in tu Thunderji blestijo, saj je njihov odstotek kar 83 (Miami 73).

Malo sprememb v zadnjih letih

V zadnjih dveh sezonah se jedro ekipe ni spremenilo. Dodali so dva zelo pomembna igralca v rotaciji. Eden od njih je center Kendrick Perkins, ki pri 27 letih igra že svojo deveto sezono. Njegova napadalna igra je zelo omejena, vendar v obrambi postori veliko "umazanega dela", kar bi lahko pri tako izenačenih ekipah bilo odločilno. Na zunanji poziciji pa jim izkušnje prinaša 37-letni petkratni prvak Derek Fisher, ki zna umiriti igro, če kateri od mladcev "ponori". Ob mlajši ekipi pa imajo prednost tudi v tem, da so odigrali tri tekme manj v končnici. Od prej so tu že glavni igralec Durant, odlični organizator Westrbook, najboljši igralec s klopi Harden, obrambni specialist (ki bo moral dobro paziti na Wada) Sefolosha in Serge Ibaka, ki je nekajkrat v letošnji končnici odigral zelo dobro tudi v napadu. Njegova obramba tako ali tako ni vprašljiva in ob ne čisto "zdravem" Boshu bi lahko bil odločujoč igralec.

Westbrook bo naredil vse, da osvojijo prstan

Posledica dolgoletnega načrtnega sestavljanja ekipe je tudi ta, da si je vsak posameznik našel svoje mesto in vlogo v ekipi. "Vsak igralec je našel svoj položaj v moštvu in svoje prispeval na vsaki tekmi," je odlično vzdušje v moštvu potrdil Russell Westrbook. V finalu bo moral paziti, da ne bo zapravil preveč žog. Njegov odstotek meta v končnici je 43, zanimiv podatek pa je, da je porabil več žog kot Durant (proti košu je vrgel 287-krat, Durant 279). "Moja naloga je, da ekipa zmaga. Karkoli bom moral za to narediti, bom naredil," je povedal na novinarski konferenci. Zaključil pa: "Vedno sem prepričan o tem, kar lahko ekipa naredi. Vsak igralec v moštvu čuti, da lahko zmagamo. Nadaljevali bomo s samozavestno igro in v vsako tekmo bomo vstopili odločno."

Ne spreglejte