SiolNET. Sportal Košarka
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odslej evroliga in dva evropska pokala

2

termometer

Po četrtkovem sestanku delegacij z glavnih evropskih košarkarskih organizacij, in sicer FIBA Europe in Uleba, je jasno, da bosta pri klubski košarki odslej sodelovali več kot v minulih sezonah.

Evroliga še naprej ostaja v Ulebovih rokah, zato pa bosta drugi in tretji evropski pokal odslej potekala pod okriljem obeh organizacij.

Ključna odločitev četrtkovega sestanka, ki ga je v Ženevi organizirala FIBA, na njem pa sta se sestali izjemno močni delegaciji FIBA Europe in Uleba, je, da bodo vsa tri evropska klubska tekmovanja (evroliga, pokal ULEB in pokal FIBA) odslej bolj povezana, jasno pa je tudi, da si bodo sledila po kakovosti od prvega do tretjega. Najmočnejša bo tudi v prihodnje evroliga, sledila pa ji bosta drugi in tretji evropski pokal, katerih imeni bosta znani kmalu.

V evroligi bo sodelovalo 24 moštev, v drugem in tretjem evropskem pokalu pa po 32 ekip, kar pomeni, da bo skupno število sodelujočih klubov 88, a potrebno je dodati, da bodo poprej na vrsti tudi posebne kvalifikacije. Drugi in tretji evropski pokal bosta potekala vzporedno (torej ob istih dneh in skupnem koledarju), od sezone 2009/10 pa bo napredovanje mogoče po sistemu iz tretjega v drugi evropski pokal in nato v evroligo.

Vse podrobnosti bodo znane v naslednjih tednih.

Združenje ULEB sta v Ženevi zastopala predsednik Eduardo Portela in prvi mož evrolige Jordi Bertomeu, evropski del FIBA pa predsednik George Vassilakopoulos in generalni sekretar Nar Zanolin. Organizatorja sestanka sta bila generalni sekretar FIBA Patrick Bauman in častni predsednik FIBA Borislav Stanković, ki je nov dogovor podpisal tudi kot posebna priča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin