Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Anthony Randolph EuroBasket 2017 svetovno prvenstvo

Torek, 7. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Rado Trifunović, košarkarski selektor

Odpisana le Dončić in Randolph?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Novi košarkarski selektor Rado Trifunović je lahko dva tedna pred začetkom kratkih priprav ob začetku kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu več kot zadovoljen s klubskimi predstavami kandidatov za reprezentančni dres, nekoliko manj pa z odprtimi vprašanji.

Rado Trifunović bo 24. novembra v Stožicah proti Belorusiji prvič samostojno vodil slovensko reprezentanco. | Foto: Sportida Rado Trifunović bo 24. novembra v Stožicah proti Belorusiji prvič samostojno vodil slovensko reprezentanco. Foto: Sportida

Natančno 50 dni je minilo od slovenskega zmagoslavja na EuroBasketu. Že čez 17 dni pa evropske prvake čaka prva faza kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. Tekmi z Belorusijo (v Stožicah) in Španijo (v gosteh) pa ne bosta zgolj prvi uradni preizkušnji zlate Slovenije po vrnitvi iz Carigrada, temveč tudi krstni nalogi novega selektorja Rada Trifunovića, ki vstopa v velike čevlje Srba Igorja Kokoškova. Ob približevanju uradnega zbora (20. 11.) pospešeno zlaga igralsko sestavljanko, obenem pa z nasmeškom spremlja sila spodbudne igre kandidatov za reprezentančni dres v številnih tujih prvenstvih in evropskih klubskih tekmovanjih.

Na Realova zvezdnika (ne) računa

"Lepo jih je gledati," se zadovoljno namuzne selektor in dodaja: "Vlatko Čančar blesti pri Megi. Gašper Vidmar igra na vrhunski ravni. Saša Zagorac je eden od najboljših posameznikov na Madžarskem. Nato pa je tu še cela vrsta branilcev, ki so dobro vstopili v sezono. Matic Rebec je ujel ritem v tujini. Nekaj lepih predstav je pokazal Luka Rupnik. Jaka Blažič je se je odlično znašel v novem okolju. Na domači sceni se je izkazal Žan Mark Šiško. In še bi lahko naštevali," se je razgovoril 44-letni strokovnjak, ki je ob naštevanju izpustil Luko Dončića in Anthonyja Randolpha. Oba sta sicer na seznamu, a ob znanem razkoraku med Fibo in evroligo so možnosti za njun nastop iz dneva v dan vse manjše. "Položaj je znan. Očitno so možnosti res minimalne," pravi in ob tem zgolj nemočno spremlja diplomatsko košarkarsko bitko, katere največji talec bo prav reprezentačna košarka.

Luka Dončić: malo možnosti za prihod v Ljubljano. | Foto: Sportida Luka Dončić: malo možnosti za prihod v Ljubljano. Foto: Sportida

Še nekaj ugank

V javnost sicer te dni curljajo različne in pogosto tudi nasprotujoče si informacije o (ne)sodelovanju evroligaških košarkarjev. Tako je ob koncu tedna po spletu zaokrožila informacija, da naj bi CSKA, Himki, Maccabi, Panathinaikos in Anadolu efes svojim košarkarjem vendarle dovolili odhod v reprezentančne tabore. "O tem sva pred dnevi govorila z Jako Lakovičem. Pravi, da vest odmeva tudi v Španiji. Če se bo uresničila, bo lahko zaigral tudi Edo Murić," ugotavlja selektor, ki ima na svojem seznamu, poleg že omenjene trojice, še dva košarkarja iz evroligaških klubov.

Zorana Dragića, ki v Milanu sicer ne igra, in člana Bamberga Alekseja Nikolića. Za zadnjega je sprva dobil namig, da bi mu klub načeloma dovolil odhod v Slovenijo, a trenejeva odločitev še ni dokončna. Bolj optimističen je je pri mlajšem Dragiću, s katerim je nedavno govoril v italijanski prestolnici mode. "Ni videti, da ne bi bil pripravljen. Sam sicer pravi, da ob določenih nagibih še ni tako hiter, kot je bil. No, zame je zelo hiter. Predvsem pa me veseli njegova velika želja, da zaigra. Saj ga poznate, to je igralec, ki bi šel z glavo v parket," pravi Trifunović.

Gašper Vidmar: še naprej za Slovenijo? | Foto: Vid Ponikvar Gašper Vidmar: še naprej za Slovenijo? Foto: Vid Ponikvar Centrska zagonetka

Še vedno pa novi reprezentančni šef nima povsem jasnih odgovorov za deficitarni položaj pod košem. Z izkušenim Gašperjem Vidmarjem, ki se že lep čas nagiba k reprezentančni upokojitvi, še ni našel dokončnega skupnega jezika. Verjame, da bo odgovor dobil v kratkem. Podobno velja za Alena Omića, mi bi lahko prevzel mesto naturaliziranega igralca. Z njim se bo vnovič slišal ta teden. "Jasno, najraje bi imel vse odgovore danes. A dvanajsterico za tekmo lahko prijavimo tudi v zadnjem trenutku," ostaja miren donedavni pomočnik, ki si sicer najbolj želi ohraniti pozitivno reprezentančno vzdušje.

"Skrivnega recepta ni. Če bi obstajal, bi bili Španci desetletja najboljši. Naša prednost je, da smo ohranili štab. Poskušali bomo nadaljevati in nadgrajevati dosedanje razmišljanje. Poleg tega se zavedam, da bi bila velika napaka, če bi zamenjal sistem in uvajal revolucionarne spremembe. Bil sem del tega sistema in vanj verjamem. Zato ob zboru stavim predvsem na osvežitev," poudarja nekdanji reprezentant v trenerski vlogi.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija – Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  – Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora – Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija  – Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija – Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija – Črna gora 

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust–18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november–4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.–26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

Zoran Dragić pred vrnitvijo v reprezentanco | Foto: Sportida Zoran Dragić pred vrnitvijo v reprezentanco Foto: Sportida

Seznam slovenskih kandidatov

 Jaka Blažič (Morabanc Andorra), Vlatko Čančar (Mega Bemax), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid), Zoran Dragić (Olimpia Milano), Tadej Ferme (Sixt Primorska), Gregor Hrovat Petrol Olimpija), Jan Kosi (Sixt Primorska), Miha Lapornik (Zlatorog Laško), Jurij Macura (Baskonia), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Brindisi), Edo Murić (Anadolu Efes), Aleksej Nikolić (Brose Baskets), Alen Omić (Hapoel Jeruzalem), Klemen Prepelič (Paris Levallois), Anthony Randolph (Real Madrid), Matic Rebec (Enisey Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Žan Mark Šiško (Ilirija), Gašper Vidmar (Banvit) in Saša Zagorac (Sopron)
Ne spreglejte