Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
2. 9. 2011,
19.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Božidar Maljković Slovenija Ukrajina

Natisni članek

Petek, 2. 9. 2011, 19.29

8 let, 3 mesece

"Od napak te zaboli glava in trebuh"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenski selektor Božidar Maljković je potegnil črto po prvih dveh tekmah EP in ni bil nič kaj prijetne volje ob predstavah svojih košarkarjev. Celo besen je bil, ker so delali osnovnošolske napake.

Te so se začele pojavljati v trenutku, ko sta Bolgarija in Ukrajina začeli igrati conski obrambi. Takrat je igra Slovenija zbledela in žoge so zaradi nespametnih potez praktično kar romale v roke nasprotni ekipi. "Ekipa s toliko izkušnjami si ne more privoščiti takšnih napak. Tu ne govorim le v igri proti coni, temveč že ob prenosu žoge pri tesnem pokrivanju tekmeca. Glava ni trezna ob podajah. Prepočasi se gibljemo in to so osnovne stvari. Igralci bi morali obvladati ta princip. Kot mladinci se ga že učijo. S tem nočem zmanjšati svoje krivde, vendar je nesprejemljivo, da podajamo žogo in gledamo, kako je razporejena obramba. Veliko truda vložimo, da ukrademo žogo, nato pa jo na prelahek način izgubimo.''

''Upam, da ne bomo jokali na koncu zaradi teh napak. Nemirno spim zaradi izgubljenih žog in to sem poudarjal že pred prvenstvom. Slovenija je izgubljala bitke za medaljo, ker so najizkušenejši izgubljali žoge v ključnih trenutkih. Dobesedno so jih podajali tekmecu v roke. Zaradi tega sem zelo zaskrbljen. Ponoči smo do treh zjutraj delali in pripravili material, da bodo igralci videli vse napake. Ob njih te zaboli glava in trebuh. Tega ne bi pričakoval od igralcev s toliko izkušnjami. Ne vem, zakaj prihaja do tega. Trudimo se, garamo, dobro treniramo, a nato vse zapravimo. Takšnih reči ne bi dovolil Edu Muriću in Goranu Dragiću, kaj še le tistim, ki so stari preko 30 let in imajo za sabo ogromno evropskih tekem. Zdaj je zadnji čas, da nekaj popravimo," se je sprva o težavah slovenske igre razgovoril Božidar Maljković.

Ob druženju s slovenskimi novinarji je poudaril, da jih dnevno kritizira zaradi teh stvari, vendar ne zaleže očitno nič. Na tekmi proti Bolgariji je Slovenija izgubila dvanajst žog, kar je še v mejah normale, proti Ukrajini pa kar devetnajst in to je povsem nesprejemljivo. Največ žog porabi Jaka Lakovič, in sicer pet v povprečju na tekmo, zato bo za dvig Slovenije potrebno, da bo kapetan izbrane vrste prišel na prave obrate, na katerih je vajen delovati.

"Igralce kritiziram dnevno, vendar gre očitno to skozi njihova ušesa. Če želimo vrhunski rezultat, mora imeti ekipa veliko odgovornosti. Zame je žalitev, če človek izgubi žogo na takšen način. Pade v mojih očeh. Vrhunski igralci ne izgubljajo žog na takšen način. Naredili bomo vse, da to odpravimo, a vam ne zagotavljam uspeha. V nekaterih je to že močno zasidrano. To je vprašanje odgovornosti. Slovenski košarkarji odlično delajo. Karkoli sem zahteval od njih, so opravili korektno, zaradi tega ne razumem takšnih reči. Če bi šlo za mlado ekipo, bi to še dojel. Toda ekipa, ki je preživela že mnoge vojne, evroligo in ostale evropske pokale, jadransko ligo, si tega ne more privoščiti. Zelo sem besen in danes jih na sestanku čaka neljub pogovor. Te reči jim moram povedati," je še o slabosti njegovih igralcev razlagal zbranim novinarjem srbski strokovnjak.

Z mislimi pa je tudi že pri naslednjemu nasprotniku, ki čaka slovensko izbrano vrsto na evropskem prvenstvu. V soboto ji bo nasproti stala presenečenje tega prvenstva – Gruzija. Maljković se zaveda, da bodo morali njegovi košarkarji odigrati bistveno boljšo košarko, če bodo želeli priti še do tretje pričakovane zmage:

"Gruzijci igrajo kot družina. So čvrsti v obrambi in ko naredijo prekršek, je to tisti pravi. So motiviran in lačni uspeha. Pred dnevi jih je v garderobi obiskal tudi predsednik. Čaka nas težka tekma, to velja povsem enako kot za tisto tekmo z Rusijo, ki še prihaja. Morda bo celo težje kot proti Rusiji. Če premagamo Gruzijce, smo praktično že v naslednjem krogu. So delovna ekipa, ki ima veliko nadarjenosti in energijo ter kolektivnost v obrambi.''

Ne spreglejte