Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
3. 9. 2011,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Gruzija Jaka Lakovič Sašo Ožbolt

Sobota, 3. 9. 2011, 19.31

8 let

Obramba dvignila "cimra" in soigralce

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Obramba dobiva tekme," je fantom pred dvobojem z Gruzijo dejal slovenski selektor Božidar Maljković. In njegovi izbranci so ga predvsem v drugem polčasu poslušali in se obenem še strelsko razigrali.

Ni bilo težko ugotoviti, s kakšno obrambno formacijo bodo začeli Gruzijci proti Sloveniji. Kajpak so se posluževali cone, ki je povzročala izbrancem Božidarja Maljkovića v uvodnih dvobojih obilico težav.

Tokrat so Slovenci veliko bolj namerili orožja in dobro zadevali za tri točke, sprva pa je šepala predvsem obramba. V prvi četrtini so se Gruzijci kot po promenadi sprehajali do našega koša in brez večjih težav polnili slovenski koš.

Vedno so bili en korak za tekmecem. Petindvajset točk je bilo občutno preveč za reprezentanco, kot je Slovenija, katere zaščitni znak je sicer ravno agresivna obramba. Temu primeren je bil tudi zaostanek desetih točk (15:25), medtem ko je bila najvišja prednost čete Igorja Kokoškova pri rezultatu 28:15.

Povsem drugačen obraz pa so Jaka Lakovič in soigralci pokazali v nadaljevanju. S presingom po celem igrišču so nekoliko bolj stisnili Gruzijce, v napadu pa so s trojkami, v prvem polčasu so jih metali 9/20, stopili naskok tekmeca.

Tudi po glavnem odmoru, na katerega sta odšli ekipi poravnani pri 40:40, so slovenski košarkarji z agresivnostjo davili izredno motivirane Gruzijce, zaradi česar jim je uspel delni izid 10:0 (54:45) in prisilili Kokoškova, da je vzel minuto odmora.

Festival trojk

Gruzijci so v tem delu igre poizkusili tudi z igro mož na moža, vendar se hitro vrnili v začetno formacijo. A sobotni dan je imel povsem drugačno strelsko noto. Slovenci so morali metati za tri točke kar 35-krat in jih zadeli tudi 15. Prednjačila sta cimra Jaka Lakovič ter Sašo Ožbolt, ki sta bila uspešna devetkrat.

Ključno pa je bilo, da je obramba delovala tako kot mora. Dobesedno so se metali po zobeh za vsako žogo in bili tudi nagrajeni za tak pristop. Novincu na evropskem prvenstvu so se začeli oddaljevati in prišli 3:18 pred koncem do prednosti osmih točk, ko je bil vnovič za tri natančen Lakovič (73:65). Gruzijcem so v zaključku pošle moči, kar je bila le voda na mlin slovenski izbrani vrsti, ki je rutinirano prišla do tretje zmage.

"Dajmo Slovenci," pa se je po koncu slišalo iz ust približno 400 navijačev, ki so pripotovali iz Slovenije v Klaipedo. S to zmago se je Slovenija že uvrstila v drugi del tekmovanja evropskega prvenstva, z zmago proti Rusiji pa bi lahko v Vilno odpotovala s polnim izkupičkom.

Ne spreglejte