Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
8. 5. 2011,
22.19

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Panathinaikos

Nedelja, 8. 5. 2011, 22.19

8 let, 6 mesecev

Obradovića bo težko ujeti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Trener Panathinaikosa Željko Obradović si je že z osmim naslovom evroligaškega prvaka na večni lestvici priboril takšno prednost, da bo prav gotovo še vrsto let št. 1.

''Po zadnji sezoni so naše vrste zapustili številni zelo pomembni košarkarji, zato so nam mnogi napovedovali, da se bomo stežka prebili na zaključni turnir. Fantom sem pred tekmo prvega kroga dejal, da mora biti to posebna motivacija. Zdaj smo tu. Na vrhu. Še enkrat več,'' je kmalu po prihodu iz slačilnice dejal dolgoletni trener Panathinaikosa Željko Obradović, ki je letos gostoval tudi v Ljubljani, se prebijal skozi težke trenutke, a nato ekipo ''dvignil'' v pravem delu sezone, v četrtfinalu ugnal Barcelono ter nato na F4 še Sieno ter Maccabi.

''Čestitke košarkarjem, ki so v to sezono vložili ogromno truda, volje in znanja. Čestitke si zaslužijo tudi naši navijači, ki nam že vrsto let stojijo ob strani. Oni so pravi heroji finala,'' se je središčne vloge po svoji stari navadi branil evropski Phil Jackson, ki po prvem polčasu nikakor ni bil zadovoljen z videnim. ''Bili smo preveč živčni. No, nato smo vendarle prevzeli nadzor, čeprav smo zaradi neumnosti na koncu Maccabiju celo dovolili spogledovanje s preobratom. Naša zmaga je povsem zaslužena, tudi zato, ker smo odlično odigrali v ključnih trenutkih,'' pravi Obradović, ki se je v manj kot dveh desetletjih že osmič veselil naslova evropskega klubskega prvaka (s Panathinaikosom petkrat, po enkrat z beograjskim Partizanom, Joventutom in Realom). Na večni lestvici mu s štirimi naslovi sledijo Pedro Ferrándiz, Aleksandr Gomelski , Ettore Messina in slovenski selektor Božidar Maljković.

MVP v vseh pogledih

Ob naštevanju uteži, ki so tehtnico nagnile na grško stran, Obradović ni pozabil izpostaviti Dimitrisa Diamantidisa, ki je upravičil naslov najkoristnejšega košarkarja evrolige. Ne le to, njegova potovalka bo ob odhodu iz Barcelone precej težja kot ob prihodu. V Atene se podaja kot prvak, MVP turnirja, MVP evrolige, član prve peterke sezone in najboljši obrambni igralec. ''Košarka je ekipna igra. Jaz sem posameznik. Vesel pa sem, da lahko pomagam ekipi,'' je bil skromen motor Panathinaikosove igre. V finalu je dosegel 16 točk, ujel 5 odbitih žog, v statistiko pa so mu vpisali še 9 asistenc. Za nameček je svoje delo opravil še v obrambi in v napadu prijel žogo tedaj, ko je bilo to najbolj pomembno. ''Razmere v naši državi niso rožnate, zato sem vesel, če smo s to zmago na obraze narisali kakšen nasmeh. Ko igraš, želiš zmagati. In nam je uspelo,'' je dejal nekdanji grški reprezentant (po tekmi je znova potrdil, da državnega dresa ne bo več oblekel), ki je s soigralci košarkarje Maccabija obvaroval pred ''neprimernim'' veseljačenjem na dan izraelskega žalovanja. Prav zaradi slednjega se je finalna tekma začela že ob 16.30, dve uri in pol zatem pa je v Maccabijevi slačilnici zavladala tišina. ''Počastili smo ta pomemben dan. Ob tem pa še enkrat zahvala vodstvu evrolige, da je prisluhnilo naši želji,'' je ob začetku državnega žalovanja in spominjanja žrtev dejal trener izraelskega kluba David Blatt.

''To ni Hollywood!''

Kljub porazu pa Blatt priznava, da si Maccabi za sezono zasluži zelo visoko oceno. ''Košarka ni hollywoodski film. Tukaj se zgodbe vselej ne končajo s srečnim koncem. A naša zgodba ni slaba. Bila je odlična. Za nami je odlična sezona. Začeli smo s povsem prenovljeno ekipo. Niso nam pripisovali prav veliko možnosti. Bili smo odlični. Igrali smo lepo košarko in prikazali marsikaj novega. Igralci so garali in se zabavali, zato jim iz vsega srca čestitam,'' je dejal Blatt in dodal: ''Panathinaikos je povsem upravičeno na vrhu. Imajo izkušnje s takšnimi tekmami. Mi jih nimamo. Diamantidis? On je MVP. Tako je tudi igral. Morda je eden najboljših evropskih igralcev vseh časov. Je skromen, njegov vpliv je izjemen, igro dojema počasneje, zato lažje reagira. Vedno izstopa v ključnih trenutkih.''

Ne spreglejte