Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2009,
8.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 5. 2009, 8.49

8 let, 5 mesecev

Obradović kot evropski Phil Jackson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Če je legendarni Phil Jackson že pravi gospodar prstanov v ZDA, je pod evropskimi koši nesporna številka ena med trenerskimi lovci na lovorike Željko Obradović.

Nepozabni Dino Meneghin se je kot košarkar v sedemdesetih in osemdesetih letih minulega stoletja veselil sedmih naslovov evropskega klubskega prvaka. V dresu Vareseja in Milana je poosebljal lovca na lovorike in v tej kategoriji brez prave konkurence vodi na večni letvici. Z zmagoslavjem v Berlinu pa je do prav tako sedme lovorike med trenerji prišel tudi strateg Panathinaikosa Željko Obradović. Temperamenti trener iz Čačka, ki se je v rekordnem času iz vrhunskega košarkarja in jugoslovanskega reprezentanta prelevil v nadvse uspešnega trenerja na najvišji ravni, je na večni lestvici krepko pred izjemnimi trenerji, kot so Pedro Ferrándiz, Aleksander Gomelski, Božidar Maljković in Ettore Messina, ki so štirikrat vodili zmagovito moštvo najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Obradović se je prvega naslova veselil že leta 1992, ko je vodil zasedbo Partizana. Uspeh je nato ponovil še kot trener Joventuta in madridskega Reala, se z Benettonom veselil zmage v pokalu Saporta in naposled svoj "mir" našel v Atenah. Že desetletje vodi Panathinaikos, v tem obdobju pa je štirikrat (2000, 2002, 2007 in 2009) izbrance popeljal na evropski vrh. "Presrečen sem. Ta lovorika je nekaj posebnega. Ponosen sem na navijače, igralce in klubske veljake," je med proslavljanjem naslova dejal Obradović, ki se zaveda, da bi PAO v drugem polčasu skorajda zapravil nadvse zajetno točkovno zalogo. "Zmaga je povsem zaslužena. Bili smo boljši. Naslov smo si priborili že pred zadnjimi napadi. Odigrali smo izjemno. Svoje košarkarje sem med polčasom opozarjal na kakovost CSKA," je dejal 49-letni trener in dodal: "Upam, da se košarkarji zavedajo obveze, ki so jo s tem naslovom prevzeli. V prihodnji sezoni jim ne bo lahko."

Spanoulis – MVP

Ob podeljevanju lovorik je bil prav posebne pozornosti deležen tudi Vassilis Spanoulis, ki si je prislužil naziv najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja. V polfinalu, v katerem je Panathinaikos ugnal Olympiacos, je dosegel 17 točk, ujel tri odbite žoge in zbral še dve asistenci. V velikem finalu pa so mu ob dvoboju z Moskovčani statistiki zapisali 13 točk."Neverjetno! Občutki ob proslavljanju tega naslova med navijači so res izjemni. V finalu smo bili precej boljši, čeprav smo se na koncu zelo mučili. A imamo odlične igralce, trenerje in navijače," je se osredje vloge branil 193 cm visoki Grk in skušal zasluge pripisati še vsem ostalim.

Messina: Pokopale so nas osebne napake

Precej bolj poklapane so bile vrste branilcev naslova. CSKA je namreč v drugem polčasu Grkom odčital obrabno lekcijo, a kaj ko ruski prvaki, med katerimi sta bila tudi Erazem Lorbek in Matjaž Smodiš, niso znali postaviti pike na i. "Pokopale so nas težave z osebnimi napakami. Začeli smo dobro, a ko so si Smodiš, Lorbek in Khrijapa prislužili po dve osebni napaki, je Panathinaikos to znal izkoristiti. V drugem polčasu smo prikazali drugačen obraz. Nosilci so igrali srčno, ekipo vrnili v igro, tako da so na koncu odločale malenkosti," je dejal trener Ettore Messina.

"Čestitke Panathinaikosu in trenerju Obradoviću. A čestitke gredo tudi mojim košarkarjem za predstavo v drugem delu. Pred nami je sedaj sklepni del ruskega prvenstva, " je še dodal italijanski strokovnjak.

Ne spreglejte