Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
21.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miami Heat Dallas Mavericks

Torek, 31. 5. 2011, 21.04

7 let, 12 mesecev

Nowitzki izpostavil skoke v napadu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V prvi tekmi finala košarkarske lige NBA je Miami premagal Dallas na domačem terenu in sedaj potrebuje "le" še tri zmage do velikega pokala. Zvezdniška trojica dosegla 65 točk.

Pri vročici je LeBron James prispeval 24 točk, Dwayne Wade pa 22 točk in deset skokov. Za Dallas, ki je izgubil peto zaporedno tekmo v finalnih tekmah proti Miamiju, je Dirk Nowitzki dosegel 27 točk. Naslednja tekma bo v petek. Zvezdniška trojka domačih, James, Wade in Chris Bosh, je prispevala kar 65 točk od skupno 92. Za Miami je to deveta zaporedna zmaga na domačem parketu v končnici lige NBA, ob tem, da še ne poznajo poraza. Po izenačenem prvem polčasu je vročica predvsem po zaslugi omenjene trojke povedla domače v vodstvo in slavila prvo zmago v finalnem dejanju pred razprodano American Airlines Areno.

"Danes sta pokazala kaj sta počela vso kariero," je po tekmi o Jamesu in Wadu povedal trener Miamija Erik Spoelstra in nadaljeval: "Dlje časa kot si v izločilnih dvobojih, bolj samozavesten postajaš."

Wade je tako kot v preteklosti prvo finalno tekmo začel zadržano, vendar je ob koncu tekme zaigral povsem v svojem slogu in prispeval pomemben delež k zmagi Miamija. Wade je dobre tri minute pred koncem s trojko vročico povedel v vodstvo z 82:73, kar je bilo najvišje vodstvo na tekmi. Nowitzki je 1:36 pred koncem zadel dva prosta meta (zadel je vseh 12 prostih metov) ter znižal izid na šest točk zaostanka. Nato je Wade dobil skok v obrambi, preigral tri nasprotne igralce, našel Bosha, ki je z zabijanjem povišal vodstvo, 38 sekund pred koncem pa je James prav tako z zabijanjem odločil končnega zmagovalca.

James: Veliko imamo še za postoriti

James je v drugem polčasu z nekaj odličnimi potezami pokazal, zakaj velja za enega najboljših igralcev v ligi NBA. Z zabijanjem 2:48 pred koncem srečanja je povedel Miami v vodstvo s 84:75, ob koncu tretje četrtine pa je s trojko priigral štiri točke prednosti (65:61). "Občutek zmagati na prvi tekmi je dober. Igrali smo kot ekipa. Za postoriti imamo še veliko ... Nestrpno čakamo naslednje tekme. Jutri se začnemo pripravljati na drugo tekmo in že vidim kako se lahko še izboljšamo. To je še en korak naprej k temu, kar želimo doseči - osvojiti naslov," je po prvi tekmi povedal samozavestni James.

Nowitzki je bil s 27 točkami najboljši strelec Dallasa, nezadovoljen pa je bil z igro svojih soigralcev pri lovljenju žog. Miami je na koncu zbral 46 skokov, Dallas deset manj. "Imajo dva izjemna strelca, dva najboljša v ligi. Izgubili smo zaradi skokov v napadu. Nismo bili na pravem mestu, da bi se lahko borili," je dejal nemški zvezdnik. Nowitzki si je v enem izmed dvobojev z Boshem poškodoval prst na levi roki, rentgensko slikanje pa je pokazalo, da ne gre za zlom, ampak le za zvin. Shawn Marion je dosegel 16 točk in deset skokov.

Miami in Dallas sta se v finalu lige NBA pomerila že leta 2006. Takrat je imel Dallas prednost domačega igrišča in tudi dobil prvi dve tekmi, nato pa je Miami prišel do prvega šampionskega naslova.


Končnica lige NBA, finale:

Miami Heat : Dallas Mavericks 92:84 /1:0/ James 24, Wade 22, 10 sk., 6 podaj; Nowitzki 27, Marion 16, 10 sk.

// - izid v zmagah, igrajo po sistemu 2-3-2

Ne spreglejte