Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
12. 4. 2016,
8.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

Union Olimpija Eurocup ECA Evroliga

Torek, 12. 4. 2016, 8.50

6 let, 7 mesecev

Neznank pri evroligi ni več

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Evroliga | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po sestanku ECA in 11 klubov z A-licenco je znanih več podrobnosti o evroligi in Eurocupu za prihodnje sezone. Za drugo jakostno evropsko tekmovanje je odprtih še pet mest.

Najmočnejše evropsko klubsko košarkarsko tekmovanje evroliga bo v prihodnji sezoni v nasprotju z zadnjimi leti sestavljeno iz 16 moštev (do zdaj je sodelovalo 24 ekip).

 

11 sodelujočih moštev, večinoma velikih evropskih moštev, je že določenih, saj so pred časom z ECA sklenili desetletno pogodbo.

 

Izbranim moštvom se bodo priključili še prvaki lige ABA, Nemčije, združene lige VTB (v njej sodelujejo ruska, češka, latvijska, beloruska, finska, estonska, kazahstanska in gruzijska moštva) ter prvak Eurocupa, eno mesto pa bodo zapolnili s posebnim povabilom, ki bo veljalo le v prihodnji sezoni. Od sezone 2017/18 bo eno še dodatno pripadlo Španiji.

 

 

Nov sistem tekmovanja

Ob spremembi sodelujočih moštev bo drugačen tudi sistem tekmovanja. Prvič bodo uvedli krožni sistem, v katerem se bosta vsaki moštvi pomerili dvakrat, kar pomeni, da bo prvi del štel 30 krogov, nato pa bodo igrali četrtfinale.

 

 

Še pet prostih mest za Eurocup

 

ECA bo še naprej organizirala tudi Eurocup. Ta bo tako kot v preteklosti štel 24 moštev. Po tri mesta bodo pripadla španski ligi, ligi ABA in ligi VTB, Nemci pa naj bi dobili dve mesti.

 

Devet vstopnic je ECA že podelila klubom, med drugim tudi atenskemu AEK, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Jure Zdovc, in poljski Zieloni Gori, na klopi katere sedi Sašo Filipovski.

 

Preostalih pet prostih mest bodo zapolnili s povabili, za njih pa imajo več kot deset kandidatov, ki prihajajo iz Belgije, Francije, Italije, Litve, Turčije, Ukrajine, Anglije in z območja, kjer se igra liga ABA.

 

Moštva, ki že imajo zagotovljeno mesto v Eurocupu za prihodnjo sezono

AEK Atene (Grčija), Hapoel Bank Yahav Jerusalem (Izrael), Dinamo Banco di Sardegna Sassari, Dolomiti Energia Trento and Grissin Bon Reggio Emilia (Italija), Lietuvos Rytas Vilnius (Litva), Stelmet Zielona Gora (Poljska) in  Galatasaray Odeabank Istanbul (Turčija)

 

Union Olimpija je v preteklosti že po povabilu igrala v Eurocupu. Se bo zgodovina ponovila? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Union Olimpija je v preteklosti že po povabilu igrala v Eurocupu. Se bo zgodovina ponovila? Foto: Urban Urbanc/Sportida

 

Olimpija del Eurocupa v zadnjih treh sezonah

 

V zadnjih treh sezonah je v Eurocupu sodelovala tudi ljubljanska Union Olimpija, vendar je bila v letošnji sezoni lige ABA uvrščena prenizko, da bi si zagotovila neposredno uvrstitev v drugo jakostno tekmovanje. Že pred časom je v pogovoru za Sportal ljubljanski direktor Matevž Zupančič dejal, da si zmaji na vsak način želijo igrati v Evropi.

V preteklosti so Ljubljančani že dobili povabilo za igranje v Eurocupu, ob tem pa si ne zapirajo niti vrat Fibine lige prvakov, kjer je še vedno veliko neznank.  

Ne spreglejte