Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
18.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Igor Kokoškov Košarkarska zveza Slovenije Jure Zdovc

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 18.38

7 let, 12 mesecev

(Ne)znani novi dirigent slovenske košarkarske reprezentance

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novi slovenski košarkarski selektor Igor Kokoškov je unikatna kombinacija znane jugoslovanske košarkarske šole in sodobnih ameriških trendov.

Kocka na sedežu košarkarske zveze Slovenije je padla. Po Zmagu Sagadinu, Janezu Drvariču, Andreju Urlepu, Borisu Zrinskem, Slobodanu Subotiću, Alešu Pipanu, Memiju Bečiroviću , Božidarju Maljkoviću in Juretu Zdovcu bo kot deseti selektor v četrtstoletni zgodovini moško člansko reprezentanco prevzel Igor Kokoškov.

V nasprotju z vsemi dozdajšnjimi selektorji reprezentance iz Slovenije, ki so bili vsi po vrsti še pred inavguracijo vključeni v slovenski košarkarski pogon, in pa Maljkovićem, čigar ime je bilo nadvse spoštovano zaradi izjemnih uspehov na evropski klubski ravni, je 44-letni srbski trener širši športni javnosti nekoliko manj znano ime. Povsem drugače je v zainteresirani košarkarski javnosti. Tam Kokoškov še zdaleč ni neznanec, temveč strokovnjak s pestro košarkarsko kartoteko.

Ameriški popotnik

Razlog za Srbovo "skritost" pred širšo javnostjo lahko iščemo v dejstvu, da večji del svoje kariere ni opravljal vloge glavnega trenerja. V zadnjem desetletju in pol se je namreč v domovini košarke, Združenih državah Amerike, izuril za univerzalnega člana širšega strokovnega štaba oziroma trenerskega pomočnika.

Trenutno službuje pri poklicnem moštvu Utah Jazz, pred tem pa so ga v svojem štabu imeli tudi glavni trenerji moštev Orlando Magic, Cleveland Cavaliers, Los Angeles Clippers, Detroit Pistons in Phoenix Suns. Pri zadnjih dveh omenjenih klubih je sodeloval tudi s slovenskima legionarjema Primožem Brezcem in Goranom Dragićem.

Srb, ki je prepričal Američane

Pred selitvijo v ligo NBA je Kokoškov na prelomu med stoletjema služboval pri ameriški univerzitetni ekipi Missouri. Tam se je kot pomočnik Quinna Snyderja, s katerim sodeluje tudi v tej sezoni v Salt Lake Cityju, v zgodovino študentske košarkarske lige NCAA vpisal kot prvi neameriški trener.

Podobno priponko si je nadel tudi v poklicni ligi NBA. Bil je namreč prvi neameriški trener (pomočnik) v najmočnejši ligi na svetu. Še več, postal je tudi prvi neameriški trener, ki je sodeloval v štabu na tekmi vseh zvezd (All Star) in se veselil naslova prvaka (z moštvom Detroit Pistons) lige NBA.

Med trenerje po prometni nesreči

Za Kokoškova, ki je 17. decembra dopolnil 44 let, je bila trenerska kariera logično nadaljevanje igralske poti. A v selitev je bil prisiljen vsaj debelo desetletje pred želeno menjavo vlog. Pri vsega 19 letih je njegovo igralsko kariero prekinila prometna nesreča, po kateri je osem mesecev preležal v bolnišnici in tam uvidel, da bo moral obrnitvi novo stran.

Že na začetku 90. let preteklega stoletja je v srbski prestolnici deloval kot trener v OKK Beograd, sprva v mlajših kategorijah, nato pa kot pomočnik in glavni trener tudi pri članih. Sezono je preživel še pri beograjskem Partizanu, dokler ni presodil, da bi bilo za trenersko rast zelo dobrodošlo plemenitenje srbske osnove z ameriško košarkarsko doktrino. Pri tem mu je bil v pomembno oporo tudi znameniti ameriški trener Mike Krzyzewski.

Od Gruzije do Slovenije

V ZDA se Kokoškov, leta 2004 tudi član strokovnega štaba jugoslovanske reprezentance na olimpijskih igrah v Atenah, ne ukvarja z vodenjem ekip na tekmah, saj je osredotočen na posebne naloge, predvsem delo s posameznimi igralci in proučevanje tekmečeve igre.

Vseeno pa drugi Srb na slovenski reprezentančni klopi še zdaleč ni brez tovrstnih izkušenj. Kar sedem let je bil namreč selektor Gruzije. S to nekdanjo sovjetsko republiko se je trikrat zavihtel tudi na evropsko prvenstvo, a ostal brez vidnejšega rezultata.

Naslednji korak popolne prenove

Kokoškov se bo slovenski javnosti predstavil po končani sezoni v ligi NBA in se nato lotil edinega logičnega cilja reprezentance – preboja na EuroBasket 2017. Z njegovim imenovanjem se nadaljuje tudi popolna prenova Košarkarske zveze Slovenije, pri kateri sta imela v zadnjem desetletju glavno besedo dolgoletni generalni sekretar Iztok Rems in kot njegov pomočnik motor glavnine sprememb Matej Avanzo.

Po novem imajo škarje in platno v rokah novi generalni sekretar Rašo Nesterović, poslovni direktor Aleš Križnar in direktor marketinga Damir Rađenović, ob novem športnem direktorju reprezentance Matjažu Smodišu pa KZS z novim selektorjem postavlja povsem nove temelje.

Ne spreglejte