Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
26. 10. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Eurocup Goran Dragić Goran Dragić Union Olimpija Yotam Halperin Amare Stoudemire

Sreda, 26. 10. 2016, 9.28

6 let, 6 mesecev

Nekdanji zvezdnik lige NBA nad Olimpijo #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Foto: Getty Images

Stožice bodo gostile nekdanjega zvezdnika lige NBA, ki je onstran luže v najmočnejšem klubskem tekmovanju pustil ogromen pečat. Ob imenu Amare Stoudemire vselej naraste zanimanje. Nekdanji soigralec Gorana Dragića bo skušal v dresu Hapoel Jerusalema proti Unionu Olimpiji priti do zmage.

Takšnega zanimanja za ogled treninga nasprotnika Uniona Olimpije v Eurocupu ne pomnimo. Spomini so začeli segati v najboljša evroligaška leta, ko so v Ljubljani gostovala slovita imena, kot so Panathinaikos, CSKA, Barcelona …

Danes bo Hapoel Jerusalem. In zakaj so se novinarji tako zanimali za trening izraelskega moštva, ki bo v Ljubljani gostoval v tretjem krogu Eurocupa? Prvi zvezdnik moštva Amare Stoudemire, ki je v ligi NBA pustil ogromen pečat, je namreč član Hapoela, ki bo v Stožicah veliki favorit na dvoboju z Union Olimpijo (ob 20. uri).

Predstavniki sedme sile smo čakali, da bomo spregovorili z njim in ga vprašali tudi kaj o Goranu Dragiću, s katerim sta sodelovala pri Phoenixu in Miamiju, a so iz izraelske ekipe sporočili, da bo od igralcev za izjave na voljo le nekdanji košarkar Uniona Olimpije Yotam Halperin.

Kdo sploh je Amare Stoudemire?

Stoudemrie je blestel v dresu Phoenix Suns. | Foto: Getty Images Stoudemrie je blestel v dresu Phoenix Suns. Foto: Getty Images Ko je igral za Phoenix Suns, sta bila s Stevom Nashom eden od nezaustavljivih parov. Sodelovanje organizatorja igre in visokega košarkarja je bilo nekaj posebnega in to so onstran luže vselej izpostavljali.

Stoudemire je v sezoni 2004/05 v povprečju dosegal kar 26 točk in se pohvalil še z 8,9 skoka na tekmo. Vse do sezone 2011/12 so bile njegove predstave izvrstne. Ker je vedno imel težave s koleni, v zadnjih letih ni mogel več nastopati enako kot v najboljših letih.

Kljub izvrstnim predstavam mu v ligi NBA manjka naslov prvaka.

V Izrael je odpotoval leta 2010, da bi raziskal svoje hebrejske korenine, ki jih ima po mami. Leta 2013 se je srečal z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, ki ga je prosil, da bi zaigral za izraelsko reprezentanco.

In to je bil eden od razlogov, da je Stoudemire poleti zapustil ZDA in ligo NBA ter okrepil Hapoel Jerusalem.

"V Olimpijo sem prišel, ker je slovela po dobrem delu z mladimi"

"Vedno nas preseneti. Zdaj smo se že navadili, da je z nami, zanj je vedno veliko zanimanja. Zelo dobra osebnost je. Ekipi lahko da veliko, tudi zunaj parketa. Naša naloga je, da mu pomagamo, da se privadi na evropski način igre," pravi Halperin.

Izraelec je v Olimpiji igral v sezoni 2005/06 in hitro postal ljubljenec občinstva, prav Ljubljana pa je bila njegova odskočna deska, da si je ustvaril evropsko košarkarsko ime. "Vedno se je lepo vrniti. Tukaj sem praktično začel kariero. V Ljubljani sem se veliko naučil. Vesel sem, da sem bil tukaj. Olimpiji sem hvaležen. Takrat sem nemudoma vzel ponudbo, ker sem vedel, kaj se lahko naučim. Olimpija je slovela po dobrem delu z mladimi. Zame je bila odločitev preprosta," je Halperin dal vedeti, kakšno veljavo je imel ljubljanski klub nekoč v Evropi.

Danes pa ne bo poznal milosti, saj bo skušal moštvo popeljati do druge zmage v Eurocupu. Prejšnji teden je bil skupaj s soigralci uspešen na gostovanju pri Valencii (81.77), ki je favorit skupine.

"Gledali smo zadnji dve tekmi Olimpije, ki je vselej težko prodala kožo. V Ljubljani ni bilo nikdar lahko. Za nas bo to druga tekma v Eurocupu. Ker smo zmagali v Valencii, je naša obveza, da zmagamo tudi danes, sicer zmaga iz preteklega tedna ne bo pomenila nič," dodaja branilec Hapoela.

Ne spreglejte