Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2010,
16.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 9. 2010, 16.05

8 let, 1 mesec

NBA na evropski način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova košarkarska pravila bodo v igro vnesla več dinamike in atraktivnosti za gledalce. Kaj pa o novostih menijo strokovnjaki in igralci?

Koliko bodo pravila, uvožena iz lige NBA, ki bodo v veljavi od letošnje sezone, spremenila slog ''neameriške'' košarke. Odgovor na to vprašanje so pri srbskih Večernjih novostih poiskali pri treh relevantnih sogovornikih – trenerski legendi Božidarju Maljkoviću, sodniku Iliji Beloševiću in igralcu Partizana Dušanu Kecmanu. Sogovorniki so se strinjali, da bo sprememba oddaljenosti trojke s 6,25 na 6,75 m najbolj drastično vplivala na igro na tej strani Atlantika.

Božidar Maljković: ''Spremembe podpiram, čeprav gredo v smeri amerikanizacije igre, čudi pa me, da niso uvedli enotnih pravil. Imamo namreč štiri vrste košarke: žensko, univerzitetno NCAA, NBA in FIBA košarko. To je nesmisel, vsi ostali športi imajo enotna pravila. Namera, da se čim bolj preslikajo NBA pravila, je pozitivna, vendar to ne pomeni, da moramo postati fotokopija ameriške košarke,'' je za Večernje novosti povedal Božidar Maljković.

''Najpomembnejša sprememba je ''podaljšanje'' trojke, ki so jo že zdavnaj porogljivo poimenovali ''žensko''. Na treningih vrhunskih ženskih ekip boste videli, da ženske redko zgrešijo mete za tri točke. Vzgojil sem veliko vrhunskih strelcev, in tudi po tej spremembi jih bo, kolikor hočete. Veste, dober strelec zadene s 30 centimetrov in s sedmih metrov, tako kot zna dober čevljar izdelati ustrezne čevlje za poletje in zimo. Dobro je, da se bodo v košarko vrnili strelci tako imenovanih ''dolgih dvojk'', ki so popolnoma izginili, kar je resna trenerska napaka. Če samo en član ekipe na parketu nima dobrega meta, je to velika prednost za obrambo. Zaradi tega v svojih ekipah nikoli nisem imel slabih strelcev.''

Maljković sicer vidi resen problem v tem, da bo spremenjena linija za tri točke ob robu igrišča zožila manevrski prostor: ''Malo prostora je ostalo med linijo za tri točke in stranico terena. Naj si ljudje zapomnijo, kar sem rekel – igralci bodo v avt stopali kot nori.''

Ilija Belošević: Sodniki se bomo najhitreje prilagodili

''Sodniki se bomo najlažje prilagodili spremembam, ki imajo za cilj hitrejšo igro in večje število doseženih košev. Bolj oddaljena trojka bo vrnila met za dve točki. Na štirih tekmah final foura lanske evrolige je bilo v statistiki zabeleženih samo sedem metov, ki niso bili izven rakete, ali izza črte za tri točke,'' je sodniški vidik opisal Ilija Belošević.

Kecman: Košarko so si le izmislili Američani

''Na treningih Partizana smo začeli že zdavnaj vaditi met z nove trojke, pri metu namreč stopimo korak nazaj. Dokler se ne prilagodimo in ne prebijemo psihološke blokade, pa bodo odstotki realizacije znatno nižji, posebej, ko bodo igralci utrujeni. Pol metra je velika razlika,'' je povedal Dušan Kecman.

"Tudi zoženi prostor ob robu igrišča bo nekaj časa zagotovo predstavljal problem. Dobro je, da se približujemo NBA pravilom, košarko so si le izmislili Američani. Vse bolj je pomembna fizična pripravljenost, na svetovnem prvenstvu v Turčiji ste lahko videli, kakšno moč in eksplozivnost premorejo ameriški igralci. Te spremembe bodo prinesle pozitivne stvari, gledali bomo atraktivno in dinamično košarko, v kateri bo poudarek na napadu,'' še pravi Kecman.

Ne spreglejte