Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 3. 2013,
20.13

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jaka Blažič Klemen Prepelič Sašo Filipovski Union Olimpija

Petek, 1. 3. 2013, 20.13

7 let, 11 mesecev

Najprej semafor, nato še Krka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarji Uniona Olimpije so v 23. krogu lige ABA v slovenskem derbiju prepričljivo ugnali novomeško Krko ter ohranili možnosti za preboj na zaključni turnir.

Za odtenek več gledalcev kot pred dnevi na lučaj oddaljenem štadionu, ki je gostil nogometni derbi Olimpije in Maribora, je v Stožicah po polurni zamudi le dočakalo novo ljubljansko-novomeško soočenje pod koši. Za zamudo so namreč poskrbele težave s semaforjem. Okvari semaforja pa je nato sledila še okvara v igralskem sistemu slovenskih prvakov. Krka, za katero je znano, da se tudi v najtežjih trenutkih uspe proti Olimpiji pokazati v najsvetlejši luči, tokrat Ljubljančanom ni nudila dostojnega odpora. Novomeščani so trikrat vodili le v uvodnih treh minutah, nato pa pokleknili pod težo kolektivne moči zasedbe trenerja Saša Filipovskega. Slednji je bil lahko po tekmi upravičeno zadovoljen z doslednim upoštevanjem obrambnih navodil in ekipnim pristopom v napadu.

Ljubljančani so že kmalu po uvodnih minutah in izenačeni igri prevzeli pobudo. Pri Krki se ni poznala le odsotnost poškodovanega Eda Murića, temveč tudi nerazpoloženost ostalih vlečnih konj. Tako denimo Domen Lorbek v prvem polčasu ni dosegel niti točke, le malce bolje pa sta se odrezala Jaka Klobučar in Jure Lalić. ''Zmaji'' so namreč spretno zaprli glavnino poti do svojega koša, po drugi strani pa so sami goste presenetili prav z akcijami po koš. S polnimi pljuči so zadihali predvsem Jaka Blažič, Dino Murič in celo Luka Rupnik. Slednji je že po dobrih šestih minutah soigralce popeljal do vodstva s 16:9, ob vse hitrejši igri pa se je nato naskok le še povečeval. Dolenjcem met nikakor ni stekel, izgubljali so tudi bitko pod obročema, posledično pa je razlika do sedemnajste minute narasla na velikih 20 točk (37:17). Pri gostiteljih sicer ni bilo izrazito izstopajočega posameznika, na drugi polovici igrišča pa je korak s pokalnimi prvaki držal le Uroš Lučić.

Krka je na prehodu iz druge v tretjo četrtino znake življenja potrdila z delnim rezultatom 8:0, predvsem pa po prihodu iz slačilnice postregla tudi z nekoliko bolj živahno in odločno igro. Domača prednost se je do polovice tretjega dela stopila na enajst, a po osmih točkah Klemna Prepeliča, nešportni osebni napaki Matjaža Smodiša in trojki Jasmina Pekovića se je razmerje moči znova hitro obrnilo, tako da je Olimpija v 29. minuti vodila že z rezultatom 59:38.

Tudi kar 20 točk prednosti pred začetkom zadnje četrtine (61:41) ni zmanjšalo ljubljanske zagnanosti. Filipovski je našel peterko, ki je modro nadzorovala potek tekme, še naprej preprečevala novomeško razvijanje napada in ohranjala prednost. Razigral se je predvsem Blažič, ki je s svojo hitrostjo dajal ton igri in poskrbel, da dvomov o končnem zmagovalcu že krepko pred koncem ni bilo več. ''Zmaji'' so vodili tudi z 21 točkami prednosti (70:49). To je opogumil domačega trenerja, ki je v ogenj poslal še mladega Emirja Sulejmanovića. Na koncu se je znašel v peterki, ki je prva dvignila roke v zrak in se veselila trinajste jadranske zmage v sezoni.

Ne spreglejte