Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

napoved Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Sreda, 30. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Mogoče je, samoumevno še zdaleč ne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Luka Dončić in Goran Dragić | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kar se je dogajalo v preteklem mesecu, je zdaj že zgodovina. Pomembno bo, kakšni slovenski obazi bodo na evropskem prvenstvu. Slovenska košarkarska reprezentanca spada v širši krog ekip, ki bi se lahko potegovale za odličje. Četa Igorja Kokoškova je kakovostna, prav tako kot ima veliko rezerv, ima veliko tudi lukenj, ki jih bo treba pred tekmeci taktično zakriti. Da ne bodo postali hrana, ampak bodo oni tisti, ki se bodo hranili.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

V sklopu priprav na EuroBasket je Slovenija odigrala osem pripravljalnih tekem oziroma devet, če štejemo tudi tisto s Hrvaško za zaprtimi vrati, ki je pripadla našim košarkarjem, vendar sta selektorja nekatere zvezdnike odpočila. Sicer pa so padle univerzitetna ekipa Rusije, Madžarske, Češke, Ukrajine in Hrvaške, medtem ko so izbranci Igorja Kokoškova izgubili proti Izraelu, Turčiji in Hrvaški.

Prosti meti, trojke in obramba

Vse tri poraze so doživeli na gostovanju in ta so bolj merodajna za oceno kot pa domače tekme, na katerih pred domačimi navijači sodijo tudi domači sodniki.

Zelo pomembno bo, da bodo glave zbrane pri prostih metih. Te so izvajali skromno, vsega 66-odstotno. Prav tako so velike rezerve pri metu za tri točke. Tudi tu slovenski košarkarji v pripravah niso bili razpoloženi – 28,3 odstotka.

 

Kljub vsem strelskim hibam so Goran Dragić in druščina dosegali okoli 80 točk, a jih proti bolj kakovostnim nasprotnikom tudi toliko ali še več prejemali. Izrael nam jih je natresel 89, Turčija 86 in Hrvaška 85. Za uspeh Slovenije, ki si ga vsi želimo, bo ključna obramba. Fanatična obramba in zlasti osredotočenost dlje časa ter ne le v intervalih.

Več kreativcev ...

Luka Dončić je bil s 16,3 točke na tekmo najboljši strelec Slovenije v pripravljalnem obdobju. | Foto: Sportida Luka Dončić je bil s 16,3 točke na tekmo najboljši strelec Slovenije v pripravljalnem obdobju. Foto: Sportida V primerjavi z zadnjimi prvenstvi je dobra plat, da ima Slovenija več kreativcev za odločilne trenutke na tekmi. Goran Dragić je prva violina, pomembno besedo pa bosta imela še slovenski čudežni deček Luka Dončić in njegov klubski soigralec pri Real Madridu Anthony Randolph. Prav tako je Klemen Prepelič že večkrat pokazal, da zna tudi potegniti voz naprej, poleg tega pa iz leta v leto postaja bolj zrel.

Skupinski del Sloveniji ne bi smel povzročiti nevšečnosti. Dobrodošlo bi bilo, da košarkarji ne bi vsega dinamita porabili že v prvem delu na Finskem, kot se je zgodilo že večkrat v preteklosti .

... manjka igra po globini. Paziti bodo morali, kdo bo postal hrana.

Slovenija računa na naturaliziranega Anthonyja Randolpha. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenija računa na naturaliziranega Anthonyja Randolpha. Foto: Urban Urbanc/Sportida Prava zgodba EuroBasketa se bo namreč začela pisati šele v Istanbulu. Tam bodo na sporedu boji za medalje. Ključni bosta tekmi osmine finala in četrtfinala. Sloveniji gre na roko dejstvo, da se v osmini finala križa s skupino B, v kateri bodo igrali Litva, Izrael, Italija, Nemčija, Ukrajina in Gruzija. S tem se bodo na tej stopnički izognili prvim favoritom Špancem, Srbom in gostiteljem Turkom, ki bodo doma zagotovo leteli na krilih fanatičnih navijačev.

Dobrodošlo bi bilo, da bi Sloveniji na ključnih tekmah stekel met, kajti v nasprotnem primeru se lahko prikradejo težave, saj prave igre po globini nimamo. Oziroma bodo naši centri postali lepa hrana tekmecev, saj pri prostih metih ne blestijo, to pa bo v ključnih trenutkih zelo pomembno.

O medalji se pogovarjajo tudi v drugih državah. Bi Slovenci lahko presenetili?

Ekipni duh za boljši jutri. Goran Dragić gonilna sila. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ekipni duh za boljši jutri. Goran Dragić gonilna sila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Več kot deset ekip je takšnih, ki se sukajo v krogu boja za medaljo – verjetno je ena že rezervirana za Špance, čeprav nimajo v svojih vrstah Sergia Llulla. Tudi slovenska bi se lahko ob pravem navdihu udarila zanjo. Pred osmimi leti na Poljskem je bila četa Jureta Zdovca edinkrat resnično v igri za odličje, a je na koncu pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Vendar smo lahko takrat tudi bolj realno pričakovali medaljo, saj je bila slovenska zasedba sestavljena iz številnih odličnih posameznikov.

Morda pa kapetan Dragić in druščina presenetijo in obogatijo zgodovino slovenske košarke. Medalja je mogoča, samoumevna pa še zdaleč ne, česar se zavedajo tudi v našem taboru.

Ne spreglejte