Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
18. 9. 2015,
1.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pau Gasol Španija Francija polfinale finale

Petek, 18. 9. 2015, 1.10

8 let

Magična moč Gasola, ki zna utišati ljudi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veliki Pau Gasol je z neverjetno predstavo proti Franciji popeljal svoje moštvo do finala evropskega prvenstva v košarki. V dvoboju, ki se je končal po podaljšku, je dosegel kar 40 točk.

Začetek tekme je pripadel francoskim košarkarjem, ki so na krilih 27 tisoč navijačev leteli v dvorani-štadionu Stade Pierre Mauroy. Špancem nikakor ni stekel met, v napadu pa je praktično igral le Pau Gasol.

Galski petelini so ob koncu tretje četrtine celo vodili z enajstimi točkami razlike (51:40), a so se Španci s prostimi meti in mirnim Gasolom vrnili v igro. V izdihljajih rednega dela se je lahko pohvalil že z 32 točkami, imel pa je celo zaključni met za zmago, a ga je pri 66:66 Rudy Gobert blokiral.

Prav njegova peta osebna napaka, ki jo je izsilil kdo drug kot Gasol, je Špancem v podaljšku odprla vrata do zmage. Gasol je prispeval še dodatnih osem točk in za skalp z 80:75 prispeval natanko polovico točk svoje ekipe – 40 točkam je dodal še 11 skokov, nad njim pa je bilo storjenih prav tako 11 prekrškov.

"Neverjetna tekma. Obe ekipi sta se borili do konca. Ponosen sem na soigralce, ki so se po padcu pobrali. V obrambi delujemo res izvrstno. Rad imam naš duh in karakter ekipe. Težko je zmagati v Franciji in proti odlični ekipi. Vesel sem, da smo prišli do finala in da se bomo borili za novo zlato odličje," je po koncu dvoboja na novinarski konferenci povedal Gasol.

"Izziv mi je bil igrati proti ekipi, ki je bila pred domačimi navijači favorit prvenstva"

Starejši od bratov Gasol se je spomnil lanskega poraza v četrtfinalu svetovnega prvenstva, v katerem je prav Francija razorožila Špance na njenih tleh: "Takrat je bilo za nas zelo težko. Francozi so si na tisti tekmi bolj želeli zmagati, zato sem imel osebno v Lillu veliko željo, da jih premagamo. To ni bilo povračilo, ampak mi je bila tekma velik izziv, saj smo igrali proti ekipi, ki je bila pred domačimi navijači favorit prvenstva."

Po današnji izjemni predstavi si je še izboljšal povprečje v dosežnih koših. Zdaj je že pri številki 25,6 točke na tekmo in ima na tem prvenstvu že zagotovljeno mesto za najboljšega strelca, skoraj gotovo pa bo, ne glede na razplet v finalu, v njegovih rokah pristala tudi lovorika MVP (najkoristnejši košarkar).

A se 35-letni center španske reprezentance ne misli zaustaviti. Če je že utišal 27 tisoč Francozov, bo njegov še zadnji cilj utišati Srbe ali Litovce, ki se bodo udarili danes, in si tako na EuroBasketu še tretjič v karieri okoli vratu nadeti zlato medaljo.

Ne spreglejte