Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 5. 2018,
3.08

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Phoenix Suns Igor Kokoškov Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 16. 5. 2018, 3.08

5 let, 11 mesecev

Phoenix s Kokoškovom bo na naboru izbiral prvi: v ZDA govorijo le o Dončiću in Aytonu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Igor Kokoškov in Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Prvi vrhunec letošnjega nabora za košarkarsko ligo NBA je bil ponoči. Žreb je namreč določil, da bodo 21. junija prvi izbirali Phoenix Suns, na čelu katerih je po novem Igor Kokoškov. Zdaj je veliko vprašanje, ali bo imel tudi on pomembno vlogo pri odločanju, koga bo klub iz Arizone izbral prvega. Luko Dončića razumljivo najbolj pozna, a onstran luže veliko govorijo o centru Deandreju Aytonu. Če Dončić ne bo številka 1, je veliko možnosti, da bo zaigral za Sacramento Kings.

Ob drugi uri ponoči je v Chicagu potekal ples kroglic. Največ možnosti za prvi izbor je imelo moštvo Phoenix Suns (najslabša ekipa v rednem delu sezone), ki ga je prevzel zlati slovenski selektor Igor Kokoškov. Na koncu je nekdanji klub Gorana Dragića tudi dobil možnost, da izbira prvi. In to prvič v zgodovini.

Drugi bodo izbirali Sacramento Kings, nato bodo prišli na vrsto pri Atlanta Hawks, Memphis Grizzlies, Dallas Mavericks …

Kako bodo ekipe 21. junija izbirale na naboru lige NBA 

  1. Phoenix Suns
  2. Sacramento Kings
  3. Atlanta Hawks
  4. Memphis Grizzlies
  5. Dallas Mavericks
  6. Orlando Magic
  7. Chicago Bulls
  8. Cleveland Cavaliers
  9. New York Knicks
  10. Philadelphia 76ers
  11. CHarlotte Hornets
  12. Los Angeles Clippers
  13. Los Angeles Clippers
  14. Denver Nuggets

Razumljivo so se po žrebu nemudoma začele pojavljati kombinacije, kdo bi bil najprimernejši za Phoenix, kdo od košarkarjev bi lahko bil drugi izbor ...

Največ besed so namenili Luki Dončiću in kar 216 centimetrov visokemu košarkarju Deandreju Aytonu, ki je bil rojen na Bahamih. Ker v svetu košarke primanjkuje visokih košarkarjev, bi lahko imel zadnji morda malenkostno prednost, da ga izberejo prvega. Vsi poudarjajo njegove atletske sposobnosti. Čeprav je njegova višina zavidanja vredna, velja za raznovrstnega košarkarja.

Centri bolj cenjeni kot branilci

Bo z Real Madridom osvojil Evroligo? | Foto: Sportida Bo z Real Madridom osvojil Evroligo? Foto: Sportida

Bistveno večja je konkurenca na zunanjih položajih, kjer je na izbiro največ košarkarjev. Nekako je jasno, da bo Dončić prvi ali drugi izbor. Torej Phoenix ali Sacramento.

Če bi gledali dosežke in igre, ki jih kaže, je trenutno na višji ravni od Aytona. Osvojil je evropsko prvenstvo in bil osrednji akter tega podviga, z Real Madridom se bo konec tedna v Beogradu potegoval za evroligaško lovoriko. Prav tako je že bil izbran v idealno peterko evrolige, drugič zapored dobil naziv vzhajajoča zvezda, povrhu vsega pa lahko pričakujemo, da bo v njegove roke romala tudi lovorika za najkoristnejšega košarkarja evrolige (MVP). Prejemnik te bo znan v soboto na slavnostni prireditvi v Beogradu.

A so centri pri naborih bolje ovrednoteni, kar je praksa že iz preteklosti, čeprav kariere vseh v najmočnejši ligi potem ne potekajo tako, kot so jim sprva prerokovali.

Po poteh Gorana Dragića?

Za Dončića bi bilo dobrodošlo, če Phoenix Suns ne bi izbirali prvi. Potem bi bilo več možnosti, da ga v NBA vpelje Igor Kokoškov.  | Foto: Vid Ponikvar Za Dončića bi bilo dobrodošlo, če Phoenix Suns ne bi izbirali prvi. Potem bi bilo več možnosti, da ga v NBA vpelje Igor Kokoškov. Foto: Vid Ponikvar

In kaj bi bilo za Luko in njegov vstop v ligo NBA v tem trenutku najbolj idealno? Da bi ga izbrali pri Phoenix Suns. Luka bi tako prišel pod okrilje Igorja Kokoškova.

Srbski strokovnjak, ki je kot prvi evropski trener prevzel vodenje NBA-ekipe, bi bil za Luko idealna rešitev. Z lanskega evropskega prvenstva ga zelo dobro pozna, prav tako ve, kakšen tip igralca je in kako se obnaša. Pozna ga do potankosti. Večkrat je že izpostavil, kakšne sposobnosti ima in kje pri njem vidi možnosti za napredek. In kdo bi mu namenil več priložnosti za dokazovanje kot Kokoškov, ki je praktično že vso kariero tesno povezan s Slovenci? V Phoenix Suns je že skrbel za razvoj Dragića, ki je svoje NBA-popotovanje začel v glavnem mestu Arizone. Našo reprezentanco je nato popeljal na sam evropski vrh, zdaj pa bi lahko vpeljal med najboljše košarkarje tudi slovenskega košarkarskega dragulja.

Če ne bo pristal pri Kokoškovu, bo pri Divcu?

Kako močno besedo bo imel Kokoškov pri odločanju, težko govorimo, saj je tu v prvi vrsti interes kluba. Če bo Ayton prva izbira letošnjega nabora, potem lahko pričakujemo, da bo Luka pristal pri Sacramento Kings. Pri Kraljih je namreč generalni direktor Vlade Divac, ki ima v svojih evropske košarkarje, lani pa je pripeljal tudi Bogdana Bogdanovića.

21. junija bo jasno, kje bo pristal Dončić, že zdaj pa lahko govorimo o novem slovenskem rekordu. Boštjan Nachbar je bil v dozdajšnji zgodovini najvišje uvrščeni Slovenec na naboru lige NBA. Leta 2002 so ga 15. po vrsti izbrali Houston Rockets.

Ne spreglejte