Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
6.16

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

Natisni članek

Victor Wembanyama Luka Dončić Luka Dončić San Antonio Spurs Dallas Mavericks Liga NBA

Četrtek, 26. 10. 2023, 6.16

6 mesecev, 1 teden

LIGA NBA, 25. oktober

Luka Dončić zablestel že na uvodu v sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84
Dallas Mavericks Luka Dončić | Luka Dončić je sezono odprl s trojnim dvojčkom. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je sezono odprl s trojnim dvojčkom.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so z zmago vstopili v novo sezono. Zasedba Jasona Kidda je na prvi tekmi sezone v Frost Bank Centru s 126:119 ugnala San Antonio Spurs in pokvarila debi čudežnega dečka Victorja Wembanyame, ki je ob težavah z osebnimi napakami na koncu dosegel 15 točk. Prvi igralec srečanja je bil z naskokom Luka Dončić, ki je v sezono vstopil s trojnim dvojčkom (33 točk, 14 skokov, 10 asistenc).

Nikola Jokić
Sportal Denver na krilih Jokića do gladke zmage nad LA Lakers

San Antonio Spurs : Dallas Mavericks 119:126

Učinek Luke Dončića: 33 točk (10/14 za 2, 3/11 za 3, 4/7 prosti meti), 14 sk., 10 as., 1 ukr. žoga, 4 izg. žoge v 34 minutah in 14 sekundah

Strelci: Vassell 23, Johnson 17 (9 sk.), Jones 15, Wembanyama 15; Dončić 33, Irving 22, Hardaway Jr. in Williams 17, Lively II 16 (10 sk.).

Predstava Luke Dončića:

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je zasijal že na uvodu v novo sezono lige NBA. Prvi nastop v svoji šesti sezoni čez lužo je kronal s trojnim dvojčkom, postal prvi košarkar v zgodovini franšize Dallasa, ki je v sezono vstopil s trojnim dvojčkom. 24-letni Slovenec je po slabem in zaspanem prvem polčasu Dallasa, ki je imel tako kot v prejšnji sezoni, ko so imeli 25. najslabšo obrambo v ligi, ogromno težav pri branjenju, nato Mavs v drugem delu s preudarno igro popeljal do prvega uspeha v novi sezoni. 

Dončić je imel sicer v zadnjem času kar nekaj težav s poškodbo mečne mišice, zadnja dva dni je že treniral brez omejitev, a je bil kljub temu njegov nastop vse do zadnjega pod vprašajem. Na koncu je le dobil zeleno luč in dokazal, da je znova izvrstno pripravljen. Slovenec je povsem zasenčil debi čudežnega dečka in prvega izbora zadnjega nabora Victorja Wembanyame, ki si je hitro nakopal težave z osebnimi napakami, tudi njegov vložek devetih zaporednih točk v zadnji četrtini na koncu ni obrodil sadov. Še bolj kot Francoz je nase opozoril novinec v zasedbi Dallasa Dereck Lively II, ki je izjemno sodeloval v navezi z Dončićem in po dolgem času prinesel optimizem v igro Dallasa pod obema obročema.

Trojka Dončića, ki je zapečatila usodo San Antonia:

San Antonio v prvi četrtini raztrgal mrežico Dallasa

Trener Dallasa Jason Kidd je v ogenj na začetku poslal peterko Derrick Jones Jr., Grant Williams, Kyrie Irving, Maxi Kleber in Dončić, na klopi pa je tako nepričakovano pustil novinca v ligi, centra Livelyja II, ki je v prvi postavi začenjal pripravljalne tekme. Srečanje so bolje odprli gostitelji, ki so hitro povedli s 6:0, nato pa je s svojo prvo trojko odgovoril Dončić. Prve minute nove sezone niso prinesle želenega zasuka v igri v obrambi Dallasa, saj je ob napadih Spurs kapljalo z vseh strani. Za vodstvo s 13:7 je svoj prvi koš, natančneje trojko, za San Antonio ob huronskem navdušenju domačih navijačev dosegel devetnajstletni prvi izbor zadnjega nabora, 224 centimetrov visoki Victor Wembanyama, ki je v San Antoniu že sprožil pravo wembanyamamanijo in za katerega navijači verjamejo, da bo klub vrnil na pota stare slave.

Victor Wembanyama je v dobrih 23 minutah na parketu dosegel 15 točk in pet skokov. | Foto: Guliverimage Victor Wembanyama je v dobrih 23 minutah na parketu dosegel 15 točk in pet skokov. Foto: Guliverimage

Da še ni čisto povsem pripravljen za največje napore, je Dončić jasno pokazal dobrih pet minut pred koncem prve četrtine, ko je pri zaostanku z 19:26 zahteval menjavo, po nekaj minutah počitka pa se je tik pred koncem prve četrtine vrnil na parket in ekspresno asistiral na alley-oop Livelyju II, ki je dosegel zadnji dve točki v prvi četrtini. V San Antoniu so gledalci v prvih dvanajstih minutah videli bore malo obrambe, San Antonio pa je prvo četrtino dobil s 43:36.

V nadaljevanju Spurs niso bili več tako razpoloženi v napadu, kar je bila voda na Mavs, ki so kljub neblesteči predstavi ob poveljevanju Dončića dobrih šest minut pred koncem prvega polčasa po trojki Williamsa prvič na tekmi izenačili (52:52). A sledil je nov niz gostiteljev, ki so od izenačenja na 56 odgovorili z delnim izidom 12:0, na glavni odmor pa so se ob solidni zadnji minuti Dallasa košarkarji San Antonia podali s prednostjo 68:64. Dončić je prvi polčas končal pri 16 točkah, osmih skokih in petih asistencah, Tim Hardaway Jr. jih je pristavil 15 (3/4 za 3).

V tretji četrtini v ospredju naveza Dončić-Lively II

Drugi polčas pa je prinesel boljšo različico Dallasa. V tretji četrtini je Dallas prvič na srečanju povedel, potem ko je po dobrih štirih minutah igre v tretji četrtini za vodstvo s 73:72 zadel Lively II. Ta je na začetku tretjega dela izjemno sodeloval z Dončićem, ki ga je v pravih trenutkih zaposloval z domiselnimi asistencami. Zaradi težav z osebnimi napakami se je moral hitro na klop usesti Wembanyama, po zelo izenačeni tretji četrtini pa so se v zadnji del srečanja po trojki Josha Greena od table s 96:91 podali košarkarji Dallasa.

Dončić zapečatil usodo San Antonia

V izenačeni zadnji četrtini se je po težavah z osebnimi napakami na parket vrnil Wembanyama, ki se je takoj podpisal pod sedem zaporednih točk in slabih pet minut pred koncem Spurs popeljal do vodstva s 113:112. V izjemno napeti končnici je slabi dve minuti pred koncem trojko za vodstvo s 121:119 zadel Irving, ki je nato po ukradeni žogi in asistenci Dončića položil še za višje vodstvo. Za nameček je slovenski košarkar po dobri obrambi pol minute pred koncem v zadnji sekundi napada prevlado Dallasa kronal s trojko s korakom nazaj in zapečatil usodo San Antonia. Na koncu je Dallas slavil s 126:119.

Novinec Dereck Lively II se je izkazal za odlično okrepitev Dallasa. | Foto: Guliverimage Novinec Dereck Lively II se je izkazal za odlično okrepitev Dallasa. Foto: Guliverimage

Slovenski košarkar je tekmo končal pri 33 točkah, 14 skokih in desetih asistencah, Irving, ki se je razigral v zadnji četrtini, je dodal 22 točk, Williams in Hardaway Jr. pa 17. Izjemen debi je prikazal Lively II, ki se je podpisal pod 16 točk in deset skokov. Pri San Antoniu je Devin Vassell dosegel 23 točk, Keldon Johnson jih je dodal 17 (9 skokov), Tre Jones 16, Wembanyama pa 15.

Dallas naslednja tekma čaka v noči na soboto, ko bodo Mavericks v American Airlines areni gostili Brooklyn Nets (2.30).

Kaj se je dogajalo na drugih tekmah?

Z zmago so sezono odprli eni izmed favoritov za naslov Boston Celtics, ki so na prvi tekmi s 108:104 ugnali New York Knicks. Pri Bostonu je Jayson Tatum dosegel 34 točk in enajst skokov, nekdanji član Knicksov Kristaps Porzingis je dodal 30 točk in osem skokov. Za Knicks sta R. J. Barrett in Immanuel Quickley prispevala 24 točk.

Bam Adebayo je dosegel 22 točk in osem skokov. | Foto: Reuters Bam Adebayo je dosegel 22 točk in osem skokov. Foto: Reuters

Vroče je bilo v Miamiju, kjer so Heat s 103:102 ugnali Detroit. Minuto in 44 sekund pred koncem je Cade Cunningham (30 točk, 9 asistenc) še zadel trojko in Pistons približal le na točko zaostanka, ekipi pa nato do konca obračuna nista več našli poti do koša. Zmaga je tako ostala v Miamiju. Prvi strelec domače ekipe je bil Bam Adebayo z 22 točkami in osmimi skoki.

S točko razlike so zmagali tudi košarkarji Cleveland Cavaliers, ki so s 114:113 ugnali Brooklyn. Junak obračuna je z zadeto trojko 13 sekund pred koncem postal Donovan Mitchell, ki je tehtnico prevesil na stran Clevelanda. Mitchell in Max Strus sta dosegla po 27 točk, pri Nets je Cam Thomas dosegel 36 točk.

Liga NBA, 25. oktober:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dobra novica za navijače Luke Dončića
Ne spreglejte