Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Los Angeles Clippers

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 8.04

8 let

Lastnik Los Angeles Clippers prosi odpuščanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lastnik ekipe Los Angeles Clippers Donald Sterling se je v pogovoru za televizijo CNN skušal opravičiti za rasistične izjave svojemu dekletu, zaradi katerih je do smrti izključen iz NBA.

Sterling bo moral plačati 1,8 milijona evrov kazni, najverjetneje pa bo moral svoj klub prodati.

Za opravičilo do zdaj preveč pretresen Na vprašanje, zakaj je potreboval dva tedna, da se opraviči za svoje izjave dekletu V. Stiviano, je Sterling dejal, da je bil do zdaj preveč čustveno pretresen. Sterling je Stivianovi med drugim povedal, da si je ne želi videti v družbi črncev in ne želi, da jih vodi na njegove tekme. Razburil se je, ker je Stivianova na Instagramu objavila fotografijo, na kateri je skupaj z legendarnim nekdanjim košarkarjem Magicom Johnsonom.

Lahko ga občuduješ /…/, ne vodi pa ga na moje tekme "Lahko ga občuduješ, lahko seksaš z njim, ampak ne objavljaj ga na Instagramu in ne vodi ga na moje tekme," je med drugim povedal Sterling na posnetku pogovora, ki ga je nekdo spravil v javnost. Stivianova, ki jo Sterlingova žena toži zaradi izkoriščanja moža, to dejanje zanika.

Sterling priznava, da je na posnetku on, vendar ne ve, kako je lahko kaj takega povedal. "Nisem rasist. Naredil sem strašno napako in sem se prišel opravičit ter prosim odpuščanja vse, ki sem jih prizadel," je povedal za CNN.

Na vprašanje, ali se mu zdi, da ga je Stivianova skušala ujeti v past, je Sterling odgovoril, da se mu zdi, da je bil omamljen, da je povedal, kar je povedal. "Tako sploh ne govorim. O ljudeh sploh ne govorim. Govorim o idejah," je dejal.

Sterlingovo dekle: Ne zdi se mi, da je rasist Stivianova, ki je mešanega temnopoltega in latinsko-ameriškega porekla, je sicer pred dnevi v pogovoru za televizijo ABC povedala, da je bil objavljeni pogovor le eden od številnih, ki so šli v podobno smer. Obenem je sicer menila, da se ji ne zdi, da je Sterling, ki jo je zalagal z bogatimi darili, res rasist.

"Verjetno sem upravičen do ene napake" Na vprašanje, zakaj je povedal, kar je povedal, je Sterling odgovoril, da ne ve. "80-letni moški je pač nespameten. Mislil sem, da me ima rada. Ker sem 51 let starejši od nje, sem se pač slepil. Rad bi jo vprašal le, zakaj in ali mi je res nastavila past," je dejal lastnik kluba z najdaljšim stažem v ligi.

"Povzročil sem težavo in ne vem, kako naj jo popravim. Verjetno pa sem po 35 letih upravičen do ene napake. Rad imam ligo in partnerje v ligi in česa takšnega ne bom več storil. Če bodo lastniki mislili, da si zaslužim še eno priložnost, mi jo bodo dali," je dejal 81-letni odvetnik, sicer nepremičninski milijarder.

Ne boli ga denarna kazen, pač pa prepoved obiskovanja tekem NBA Sterling si kazni 1,8 milijona evrov ne žene k srcu, saj je to zanj drobiž. Bolj ga boli ostra kazen komisarja lige NBA Adama Silverja, da ne sme več nič imeti z ligo in da ne sme na nobeno tekmo. Silver želi, da Sterling klub proda, vendar pa o tem odločajo lastniki drugih 29 klubov lige.

Ustava lige pravi, da lahko 75-odstotna večina lastnikov enega od njih prisili, da klub proda. Do zdaj še niso glasovali. Sterling se lahko proti izgubi kluba bori na sodiščih, vendar to zaradi popolne dosmrtne izločitve iz lige ne bi imelo prav nobenega smisla. Poleg tega bo spet dobro zaslužil, saj je "jadralce" leta 1981 kupil za 12 milijonov dolarjev , danes pa so vredni okrog pol milijarde.

Igralci so Silverjeve odločitve sprejeli z zadovoljstvom in če lastniki ne bodo glasovali za prodajo kluba, se obeta upor. Med tistimi, ki želijo Sterlinga poslati v zgodovino, je tudi Magic Johnson.

Ne spreglejte