Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 9. 2013,
22.08

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket odprtje Kongresni trg

Torek, 3. 9. 2013, 22.08

5 let, 8 mesecev

Košarkarji, oder je vaš

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generalni sekretar evropske košarkarske zveze Kamil Novak je na Kongresnem trgu v Ljubljani uradno odprl evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija gostila do 22. septembra.

Natančno 1003 dni po tem, ko je evropska zveza Fiba Europe Sloveniji kot edini kandidatki zaupala organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva, so ljubljansko nebo osvetlile rakete. Sprožil jih je novi generalni sekretar omenjene organizacije Kamil Novak, ki je prvenstvo tudi uradno odprl. V vmesnem obdobju se je projekt EuroBasket 2013 v Sloveniji soočal s številnimi težavami, večinoma finančne in infrastrukturne narave. Zatikalo se je predvsem pri vprašanju, kdo bo plačal pregrešno drago pristojbino v višini 6 milijonov evrov (naposled je znesek padel na državna pleča), zelo dolgo pa se je vlekla tudi negotovost okrog dvoran, kjer so neizkušeni organizatorji predolgo slepo verjeli praznim obljubam o megalomanskih načrtih Ptuja in Novega mesta. Toda na predvečer začetka tekmovalnega dela 38. evropskega prvenstva je najbolj pomembno, da so glavna denarna vprašanja zdaj skorajda v celoti rešena, mogočen organizacijski ustroj v polni pripravljenosti, pet dvoran v štirih mestih (Ljubljana, Koper, Jesenice in Celje) pa po nizu generalk pričakuje najboljše košarkarje stare celine.

"Slovenska majhnost je lahko velika prednost. Verjamem, da bo. Navijači si bodo lahko namreč v enem dnevu ogledali več tekem v različnih dvoranah. Verjamem, da bodo dvorane polne. Naj bodo tekme športne in poštene, s čimer bo košarka okrepila status enega najbolj priljubljenih športov. Zmaga lahko seveda le ena ekipa, vsem pa želim srečo," je ob navzočnosti številnih uglednih političnih in športnih gostov ter pisane druščine košarkarskih navdušencev na prenovljenem Kongresnem trgu poudaril Novak, ki je pred tem prisluhnil tudi nagovoru slovenske premierke in častne predsednice organizacijskega odbora Alenke Bratušek. Med drugim je izpostavila slovensko uspešnost na različnih športnih področjih in pohvalila pogum ter trud organizatorjev. Bratuškova je tako oder na simbolični ravni prepustila košarkarjem. Med temi bodo prav posebne pozornosti domače javnosti deležni člani slovenske reprezentance. Izbrana dvanajsterica bo pod vodstvom selektorja Božidarja Maljkovića v prvem delu prvenstva nastopala v celjski dvorani Zlatorog, tekmeci pa bodo aktualni prvaki Španci, Hrvati, Poljaki, Gruzinci in Čehi. Slednji bodo v sredo ob 21. uri tudi prvi nasprotniki, obenem pa naj bi kot prvi občutili tudi moč slovenskega šestega igralca.

Ponovitev rokometne zgodbe?

"Ko smo 5. 12. 2010 pridobili organizacijo prvenstva, so bila čustva na vrhuncu. Ponos je bil v vseh nas. Po dveh letih in pol trdega dela pa sem še bolj ponosen in prepričan o tem, da bo organizacija potekala tako, kot mora. Slovenska košarkarska zveza se težko primerja z največjimi narodi, predvsem ko gre za denar. A na športni in organizacijski ravni se lahko borimo z vsemi. Za nami je veliko dela, zato sem prepričan o tem, da se bodo vsi udeleženci pri nas počutili domače. Ne le to, upam, da se bodo v prihodnje vračali k nam," pa je v svojem nagovoru ob otvoritveni slovesnosti dejal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič. Prvi mož zveze je v torek zvečer še sproščeno spremljal program otvoritvene slovesnosti, ki so ga zaznamovali nagovori predstavnikov vseh štirih sodelujočih občin, nastopi plesne skupine Artifex, vokalna igrivost skupine Perpetuum Jazzile, zvoki slovenskih filharmonikov in zdaj že dobro znana himna prvenstva v izvedbi Zorana Predina, že v sredo pa bo v nabito polnem Zlatorogu občutno bolj nemirno čakal na pričakovani češki skalp.

Čeprav organizatorji projekta, "težkega" približno 15 milijonov evrov, v kar pa niso vštete posodobitve dvoran, pet minut pred dvanajsto zagotavljajo, da so pripravljeni na zgodbo o uspehu, pa je kot na dlani, da bo na končno oceno uspešnosti v dobršni meri vplival predvsem rezultat domače reprezentance. Slovenci se ne želijo obremenjevati s statistiko, ki pravi, da je v zadnjih dveh desetletjih na desetih prvenstvih zgolj en gostitelj slavil končno zmago, le še dva pa sta se prebila do kolajne. Slednja tudi ni uradni cilj okrnjene zasedbe, v kateri ni Erazma Lorbka in Bena Udriha, temveč je zgolj želja. Cilj ostaja uvrstitev med potnike na prihodnje svetovno prvenstvo, kar pomeni med najboljših šest oziroma sedem, ob realni in logični predpostavki, da bo med šesterico tudi Španija kot gostiteljica SP 2014. Ni pa skrivnost, da so apetiti košarkarske javnosti vendarle večji. V svojem slogu jih je osvetlil kar celjski župan Bojan Šrot, ki si je zaželel, da bi se ponovila zgodba z rokometnega evropskega prvenstva 2004. Tedaj je Slovenija v uvodnem delu tekmovanja prav tako domovala v knežjem mestu ob Savinji, prvenstvo pa sklenila v vlogi podprvaka.

Ne spreglejte