Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 9. 2015,
12.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija Hrvaška

Natisni članek

Sobota, 5. 9. 2015, 12.35

8 let, 3 mesece

Ko ekipa trči ob izjemne posameznike

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Fantje, verjemite, da jih lahko premagate," je svojim košarkarjem pred prvo tekmo evropskega prvenstva v Zagrebu na srce položil selektor Jure Zdovc.

Obdobja priprav, analiz in pogovorov je konec. Začenja se EuroBasket 2015, za samostojno slovensko reprezentanco že dvanajsto zaporedno evropsko prvenstvo. Odprla ga bo v kotlu zagrebške Arene, pred 15 tisoč navijači, med katerimi bo tudi vsaj štiri tisoč slovenskih. A bolj kot k navijačem so slovenskim košarkarjem misli v zadnjem obdobju uhajale proti tekmecu. To bo nosilka in gostiteljica skupine C Hrvaška, ki resda že dve desetletji ni osvojila kolajne na velikem tekmovanju, a ima tokrat s Tomićem, Šarićem, Bogdanovičem, Simonom, Hezonjo in še kom zbrano individualno izjemno močno skupino posameznikov.

Zdovc o premagljivih Hrvatih

"Hrvati imajo odlično ekipo, v kateri je treba poudariti izjemne posameznike. Če jim dovoliš, da se razigrajo, boš to drago plačal," pred večernim sosedskim obračunom v razprodani zagrebški Areni (21.00) razmišlja slovenski selektor Jure Zdovc, ki je vselej slovel za odličnega obrambnega igralca, pri katerem so trenerji posebej cenili podrejanje kolektivnim ciljem. Takšno filozofijo zagovarja tudi kot trener in v tem razmišljanju vidi ključ do uvodne zmage proti favoriziranemu tekmecu.

"V zadnjem obdobju sem poudarjal, da bolj ko gledam Hrvate, bolj verjamem, da jih moramo premagati. To sem povedal tudi fantom, a v isti sapi dodal, da prva tekma nikoli ni odločilna. Lepo bi bilo, če bi že v prvem dejanju zagrebške zgodbe potrdili zadnje predstave in status močne ekipe. Prav kot ekipa se lahko zoperstavimo odlični skupini hrvaških posameznikov. Ti pogosto 'skočijo' iz ekipne igre in napade poskušajo skleniti individualno," je nasprotnika analiziral slovenski selektor.

Stari znanec na hrvaški klopi

Zdovca čaka v Areni tudi zanimivo trenersko soočenje. Njegov tekmec bo namreč vrstnik Velimir Perasović, s katerim sta v izdihljajih Jugoslavije skupaj nosila reprezentančni dres in bila tekmeca na tekmah ljubljanske Olimpije in splitske Jugoplastike. "Oh, s 'Perasom' se odlično poznava in imava podobno trenersko miselnost, a zelo raznolik kader. Vem, da bi rad igral zelo obrambno, a ima zelo napadalno navdahnjene posameznike. Prav zaradi tega se mora prilagajati in veliko kompenzirati," o srečanju s 50-letnim hrvaškim selektorjem razmišlja dobro leto mlajši Zdovc.

Prav zaradi specifične kadrovske sestave, v kateri ni klasičnih izstopajočih posameznikov in nespornih vodij, je imel selektor v zadnjih tednih obilico dela na psihološki ravni. "Skozi priprave mi je fante uspelo prepričati o tem, da so kot ekipa sposobni igrati na najvišji ravni. Ne kot posamezniki, temveč, kot poudarjeno, kot ekipa. Zaradi tega prepričevanja sem bil ob koncu priprav dodobra izčrpan. A po drugi strani sem tudi optimist. Imamo dober občutek, čeprav kot trener vem, da se nanj ne gre stoodstotno zanašati," dodaja Zdovc, prepričan o tem, da bi si njegovi izbranci v boju s Hrvaško, Gruzijo, Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo morali zagotoviti napredovanje v osmino finala. "Sledi odločilni del, v katerem je treba na vsaki tekmi napasti zmago. Kdo ve, morda nas to lahko znova popelje med najboljše štiri," še dodaja slovenski strateg.

Ne spreglejte