Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
19. 12. 2011,
20.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Liga NBA Boston Celtics New York Knicks New Jersey Nets

Ponedeljek, 19. 12. 2011, 20.08

7 let, 12 mesecev

Knicks in Nets grozijo prevladi Bostona

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S Kevinom Garnettom, Paulom Piercom, Rayem Allenom in Rajonom Rondom Celtics v atlantski diviziji lige NBA dominirajo od leta 2007. A zdaj z visokimi cilji v ospredje silijo Knicks in Nets.

Sportal začenja z napovedjo nove sezone lige NBA. Najprej moštva iz atlantske divizije.

V minulih štirih sezonah so divizijo dobili s povprečno 15 zmagami več od tekmecev, a so lani trije od divizijskih rivalov zmagali 10 ali več tekem kot leto prej. Ne le, da se krepijo tekmeci, dominanca Bostona se počasi končuje tudi zato, ker se jedro ekipe stara. Trije od štirih All-Star igralcev moštva so starejši od 34 let. Lani se Kevinu Garnettu, Paulu Piercu in Rayu Allenu leta sicer niso poznala. Rajon Rondo ekipo povezuje v trdno celoto. Po lanski sezoni je svojo bogato kariero sklenil center Shaquille O'Neal, ki bo poslej delal kot analitik. Kratka klop, še posebej ob predčasnem koncu sezone Jeffa Greena, in manjko dominantnega centra (Garnett naj bi letos občasno igral klasičnega centra) sta resni skrbi 17-kratnih prvakom lige NBA. Obenem prave okrepitve v tem kratkem pripravljalnem obdobju niso našli.

Od osvojitve zadnjega (drugega) naslova prvaka New Yorka mineva 38 let. V Madison Square Gardnu so odločeni, da moštvo končno spravijo na zmagovalne tirnice. S Carmelom Anthonyjem in Amarejem Stoudemirejem so lani dobili zastrašujoš napad. A v končnici se igra obrambna košarka. Ne Anthony ne Stoudemire in niti trener Mike D'Antoni ne slovijo po igri v obrambi. Da se jim ne bi ponovila lanska "metla" Bostona, so obrambne vrste okrepili s centrom Tysonom Chandlerjem (lani član prvakov Dallas Mavericks). Igro bo organiziral mladi Toney Douglas, s klopi mu bosta pomagala izkušena Mike Bibby in Baron Davis. Tako kot Boston lahko ciljajo vsaj na polfinale konference.

V minulih dveh sezonah so dobili le 36 tekem, a z novim ruskim lastnikom se v klubu premika v pravo smer. V Brooklynu gradijo novo dvorano, z Deronom Williamsom so lani dobili enega od najboljših organizatorjev igre v ligi, z veliko prostora v "salary capu" pa se nadejajo na podpis pogodbe z Dwightom Howardom. Govori se o prihodu Andreja Kirilenka. Še naprej ni podaljšal krilni center Kris Humphries, ki je bil lani eden najboljših v ekipi. V Evropo je odšel ostrostrelec Saša Vujačić. So največja neznanka sezone. Če dobijo Howarda, bodo kandidat za končnico, če ga ne dobijo, pa se jim projekt lahko povsem sesuje in poleti odide Williams.

Imajo mlade talente in preplačanega Eltona Branda. Požrtvovalno igrajo v obrambi (lani ena od 10 najboljših obrambnih ekip), potrebovali pa bi kakšnega izrazitega strelca (lani so imeli le 17. napad v ligi), Andre Igoudala pač v napadu ne more vsega sam. Podaljšanje s Thaddeusom Youngom je njihova glavna "okrepitev" sezone. Zadnji (tretji) naslov so osvojili leta 1993, letos pa bo končnica težko dosegljiva.

Edina kanadska ekipa v ligi NBA računa na evropske košarkarje. Branilec iz Španije Jose Calderon in italijanski center Andrea Bargnani bosta nosilca igre. Litovec Jonas Valančiunas, ki je bil njihov prvi izbor na letošnjem naboru, prihaja šele naslednje leto. Zanje bo to še ena sezona tranzicije. V Air Canada Centru si veliko obetajo od naslednjega nabora.

*Opomba: "rosterji" ekip še niso dokončni in se lahko v naslednjih dneh še spreminjajo.

Ne spreglejte