Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
4. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

KZS Krka Union Olimpija NK Maribor NK Maribor Nk Olimpija

Sreda, 4. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kdo "skriva" slovensko košarko?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

V senci sobotnega nogometnega obračuna na štadionu v Stožicah med Olimpijo in Mariborom, ki bo imel močan pridih boja za naslov prvaka, bodo košarkarji Uniona Olimpije istočasno v Tivoliju gostili novomeško Krko. 

Olimpija - Maribor: v soboto ob 20.15 v Stožicah | Foto: Olimpija - Maribor: v soboto ob 20.15 v Stožicah

Dvoboj med Olimpijo in Mariborom že dolgo ni imel takšnega naboja, kot ga bo imel v soboto zvečer, ko se bosta tekmeca pomerila v okviru 33. kroga prve lige Telekom Slovenije. Obračun ima namreč poleg priponke večni derbi in v sebi skritega antagonizma med Ljubljano in Mariborom tudi prizvok (pred)odločitve o naslovu slovenskega prvaka.

Posledično bo vložek zanesljivo večji kot na vseh dozdajšnjih tekmah Maribora in nove Olimpije, ki je leta 2005 kot NK Bežigrad nastala na pogorišču nekdanjega jugoslovanskega prvoligaša in prvega prvaka samostojne Slovenje. Po naboju bo derbi spominjal na tekmo, ki so jo zeleno-beli Ljubljančani in vijoličasto-rumeni Mariborčani odigrali 27. maja leta 2001. Takrat je na Centralnem štadionu za Bežigradom prav tako v zraku bdelo vprašanje prvaka. Z neodločenim rezultatom so si ga zagotovili Štajerci.

V Stožice ali Tivoli?

Prav zaradi odmevnosti tekme, ki se bo začela v soboto ob 20.15 pod žarometi štadiona v Stožicah, v oči bode dejstvo, da bo skorajda istočasno (začetek ob 20.00) v mali dvorani Tivoli potekala košarkarska tekma desetega kroga državnega košarkarskega prvenstva med Unionom Olimpijo in Krko.

Tivolski dvoboj klubov ima zaradi upadajoče mednarodne konkurenčnosti obeh klubov, pomanjkljivega igralskega sijaja, vsesplošne skromne košarkarske klime v državi in predvsem zgodovine rivalstva ter aktualne rezultatske teže resda občutno manjši naboj kot nogometni derbi.

A ker gre vendarle za merjenje moči med najuspešnejšima slovenskima kluboma, ki sta si v zadnjega četrt stoletja razdelila kar 22 od skupno 24 naslovov slovenskega prvaka in v Slovenijo prinesla tudi evropski lovoriki ter ob tem v košarkarsko orbito izstrelila prenekaterega uglednega košarkarja, bi se vendarle težko znebili občutka o ponesrečenem terminskem prekrivanju dogodkov.

Olimpija - Krka: v soboto ob 20.00 v Tivoliju | Foto: Olimpija - Krka: v soboto ob 20.00 v Tivoliju

Televizijski vzvodi?

"Zavedamo se, da nam bo veliko zanimanje za nogometni derbi odneslo kar nekaj gledalcev. Zato smo v trenutku, ko je postalo jasno, kdaj se bosta pomerila Olimpija in Maribor, storili vse, kar je bilo v naši moči, da bi tekmo prestavili, bodisi na predhodni sobotni bodisi na nedeljski termin. Žal neuspešno," pojasnjujejo pri KK Union Olimpija, ki se bo na račun nogometa za nameček za en večer iz Stožic preselil v Tivoli.

Kot so pojasnili pri košarkarski Olimpiji, bi se za nov termin zlahka dogovorili tudi z novomeškimi tekmeci, naklonjenost ideji pa naj bi pokazala tudi Košarkarska zveza Slovenije. Iz te so na sporočili, da "termine tekem, pokritih s televizijskimi prenosi, narekuje in pogojuje RTV".

Žogica je torej pristala pri nacionalni televiziji, pri kateri se sicer zavedajo, da bodo imeli v soboto zvečer v boju za gledanost v rokah šibkejše karte kot konkurenčni Kanal A, ki bo gledalcem ponudil nogometni derbi, a zagotavljajo, da imajo prav tako zvezane roke. "Termin košarkarske tekme je bil dogovorjen že v januarju, s strani KZS pa dokončno potrjen 5. marca, torej že krepko pred delegiranjem nogometnega dvoboja. Programska shema je bila torej določena, produkcija zagotovljena. Spremembe niso bile mogoče," odgovarja urednik športnega programa pri TV Slovenija Miha Žibrat, ki se, podobno kot preostali sogovorniki, strinja, da bo košarkarski derbi potegnil krajši konec.

Dvoboj vodilnih?

Union Olimpija in Krka se bosta sicer pomerila v desetem krogu lige za prvaka. Oba kluba pred tem čaka še sredin delovni večer. "Zmaji" bodo gostovali pri Heliosu iz Domžal, Krka pa bo doma gostila Rogaško. Z zmagama bi kluba ostala izenačena na vrhu prvenstvene lestvice.

Ne spreglejte