Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
30. 6. 2015,
21.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Dwyane Wade Miami Heat

Torek, 30. 6. 2015, 21.47

8 let

Kaj morate vedeti pred začetkom tržnice lige NBA?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S prvim julijskim dnem je tudi uradno odprto trgovanje v ligi NBA. Vsi prosti igralci se bodo z moštvi začeli pogajati za nove pogodbe, ki pa jih bodo lahko podpisovali po 9. juliju.

Liga NBA svojo zanimivost ohranja skozi številne omejitve oziroma regulacije, ki onemogočajo koncertiranje moči (beri zvezdnikov) v enem moštvu, ne da bi se ob tem odpovedali zajetnemu delu plače.

Košarka ima tako za razliko od lige NHL "mehko" zgornjo kapico, ki omejuje plače. Ta je bila za preteklo sezono postavljena pri 63 milijonih dolarjev (55,3 milijona evrov), po vsej verjetnosti pa bo v prihodnji sezoni za štiri milijone višja. Uradna številka bo znana 9. julija po vsakoletnem moratoriju, ko liga NBA objavi uradno številko.

Isti dan lahko tudi moštva začnejo menjave in podpise pogodb, za katere so se z igralci lahko uradno začeli pogajati po 1. juliju.

Kakšne pogodbe so v ligi NBA?

Dolžine pogodb v ligi NBA se razpenjajo od tedenskih, mesečnih in seveda do večletnih. Nekatere imajo v svojih člene, po katerih lahko moštva ali igralec (odvisno, kaj je zapisano) sam odloča o zadnjem letu svoje pogodbe. Takšen primer je imel Goran Dragić (med drugimi tudi klubski soigralec Dwyane Wade, pa tudi LeBron James …), ki bi lahko izkoristil enoletno in 7,5 milijona dolarjev (6,7 milijona evrov) vredno podaljšanje z Miamijem, ki pa ga je zavrnil in bo tako lahko od 1. julija naprej presojal pogodbe zainteresiranih moštev.

Ob povsem prostih igralcih je veliko tudi takih, ki so le delno prosti. Tudi ti se lahko prosto pogajajo za nove pogodbe z vsemi moštvi, vendar ima nato njihovo dotedanje moštvo možnost, da pogodbo v treh dneh izenači.

Veliko bo tudi podpisov tako imenovanih "podpisov in menjav", saj bodo številna moštva spreminjala postave in iskala manjkajoče oziroma šibke dele v svojih ekipah.

Trije glavni razredi

Tudi višine pogodb lahko razvrstimo v razrede. Najvišje oziroma maksimalne, takšne si želi tudi Dragić, se vrtijo okoli 20 milijonov dolarjev (18 milijonov evrov) na sezono (točna številka je znova odvisna od številnih dejavnikov, kot sta nastop na tekmi All-Star, naziv MVP,…), njihova dolžina pa se giblje med štirimi in petimi leti, zelo redko tudi manj.

Druga kategorija pogodb je tako imenovani srednji razred, kjer je bil Dragić do zdaj, najnižje na lestvici pa so minimalne pogodbe, ki so visoke od nekaj sto tisoč dolarjev pa do milijona in pol na sezono.

Posebna vrsta so tudi novinci v ligi NBA. Tudi oni imajo že vnaprej določeno višino pogodbe, ki je odvisna od številke, pod katero so izbrani. Prvi izbor podpiše pogodbo, vredno nekaj manj kot pet milijonov dolarjev na sezono, pogodba pa traja tri ali štiri sezone (pri igralcih, izbranih v prvem krogu nabora).

Kdo bo imel veliko prostora?

Vsa moštva imajo v svojih ekipah nekaj igralcev z veljavnimi pogodbami, vendar imajo nekatera več, druga pa manj sredstev na razpolago za nove pogodbe. Še največ finančne pogače je proste pri Portlandu, kjer poteče pogodba prvem zvezdniku LaMarcusu Aldridgu, ob tem pa še številnim košarkarjem.

Veliko manevrskega prostora ima tudi lani drugo najslabše moštvo lige Philadelphia, ki pa ima na svojem seznamu kar 15 igralcev, zato bodo morali veliko trgovati. Le sedem igralcev ima na seznamu Dallas, enega več pa ima New York, ta moštva pa bodo imela tudi največ sredstev za podpisovanje z novimi košarkarji.

Miami ima za prihodnjo sezono zasedenih 56 milijonov dolarjev, nekaj dodatnega prostora pa bo poskušal narediti z menjavami. V prvih vrstah za odhod sta Mario Chalmers in Chris Andersen, zvestobo pa je že podaljšal krilni košarkar in tretji strelec moštva Luol Deng. Ob Dragiću se bo za novo pogodbo pogajal tudi prvi zvezdnik Vročice Wade, ki se je v preteklosti že žrtvoval za ekipo in podpisal nižjo pogodbo, da se je lahko moštvo krepilo, letos pa naj ne bi popuščal.

Dragiću se obeta petletna pogodba, vredna vsaj 80 milijonov dolarjev (71,7 milijona evrov). Takšna naj bi bila prva ponudba prvega moža Miamija Pata Rileyja, s katero je preizkušal teren, končna številka pa se bo gibala med želenimi 100 milijoni dolarjev (98,7 milijona evrov) in prvim izhodiščem Vročice.

Dodatno breme za proračun ekip bo predstavljalo še podpisovanje novincev v ligi NBA.

Ne spreglejte