Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
6. 5. 2016,
7.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Fiba FibaEurope Evroliga ECA

Petek, 6. 5. 2016, 7.32

6 let, 6 mesecev

Kaj bi Fiba sploh rada?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Košarkarska vojna med Fibo/Fibo Europe in ECA (evroliga in Eurocup) še zdaleč ni končana. Pri Fibi so predstavili, kakšne so njihove želje.

Da je ob evropskem košarkarskem parketu vroče že dalj časa, ni nobena skrivnost. Mednarodna košarkarska organizacija Fiba Europe želi namreč v klubskem prostoru imeti večji vpliv in bi rada v svojo ligo prvakov, ki jo bo organizirala prihodnjo sezono, zvabila več bolj kakovostnih klubov.

 

Na drugi strani je ECA z evroligo in Eurocupom, v katerih bodo nastopili najboljši klubi iz Evrope. Želja Fibe je, da bi njena liga prvakov prevzela primat druge najmočnejše klubske lige v Evropi.

 

Fiba naj bi ECA poslala naslednje zahteve:

- ECA bo organizirala evroligo kot najmočnejše klubsko tekmovanje v Evropi. 11 klubov bi zadržalo A-licenco. Če bo v ligi nastopilo 16 ekip, bi bilo eno mesto zagotovljeno za zmagovalca lige prvakov (Fiba Europe). Če bi bilo v evroligi v prihodnje 24 klubov, bi do štirje predstavniki iz lige prvakov lahko prišli v evroligo.

- Liga prvakov (Fiba Europe) bi bila drugo najmočnejše klubsko tekmovanje v Evropi. Vanjo se bi klubi uvrščali na podlagi uvrstitev v državnem prvenstvu.

- Fiba Europe bo organizirala Europe cup kot tretje evropsko klubsko tekmovanje.

- Tekmovanja evroliga, liga prvakov in Europe cup morajo spoštovati koledarje nacionalnih prvenstev, med koncem tedna pa ne sme biti tekem.

- Vsi klubi morajo dovoliti košarkarjem odhod na reprezentančne akcije.

- Fiba/Fiba Europe in nacionalne zveze bodo zagotovile zavarovanje za igralce, ki bodo odšli na reprezentančno akcijo. Tudi za košarkarje, ki ne prihajajo iz Evrope.

- ECA bi letno namenila solidarnosti prispevek za razvoj drugega in tretjega klubskega tekmovanja. O višini zneska bi se strani še dogovorili.

- Pripravljeni so sprejeti poslovni koncept ECA in IMG, ki za leto 2016/17 predvideva 16 klubov. Za v prihodnje želijo, da bi se število ekip v evroligi razširilo na 24.

 

Vir: Sportando

"FIBA je destruktivna in kaže različne obraze"


Jordi Bertameu je mnenja, da pri Fibi kažejo več obrazov. | Foto: Jordi Bertameu je mnenja, da pri Fibi kažejo več obrazov.

"Konflikt se bo kmalu končal na sodišču. Skušal sem se mu ogniti, kar sem tudi govoril na sestanku s FIBA. Naša izguba bi bila velika. FIBA je destruktivna in kaže različne obraze. Ko smo vprašali generalnega sekretarja FIBA, če bodo sankcije za klube, ki bi nastopili v Eurocupu, ni o tem vedel nič. To je na relaciji FIBA Europe in nacionalnih zvez. Nismo želeli konflikta. Sedeli smo z njimi, vendar videli, da se mu ne bomo mogli ogniti. FIBA bi rada nekaj storila, za kar ni legitimna. Vse se je začelo lani julija, ko so s svojo ponudbo prišli do osmih evroligaških klubov, ki pa so jo zavrnili. Prav tako je napačen reprezentančni koledar in termini za reprezentance. Ne vem, kako bi Španci igrali tekme brez Gasola in Rubia, ki sta v ligi NBA. Francija bi bila brez desetih, Srbija 14 košarkarjev … Pri nogometu je FIFA glavna, pri košarki pa FIBA ne diktira tempa, ampak ga liga NBA," pa je svoj pogled podal vodilni pri evroligiJordi Bertomeu.

Ne spreglejte