Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 9. 2014,
6.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić Litva Slovenija

Petek, 5. 9. 2014, 6.41

7 let, 12 mesecev

Jure Zdovc: Ni še konec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obrazi slovenskih košarkarjev so bili po porazu proti Litvi razumljivo razočarani. Selektor Jure Zdovc je ponosen na fante, tudi on pa je imel zaradi zapravljene priložnosti cmok v grlu.

S porazom proti Litvi in namernem porazu Avstralije v zadnjem krogu proti Angoli je Slovenija na Gran Canarii osvojila drugo mesto in bo v osmini finala igrala proti Dominikanski republiki. Ob morebitnem napredovanju ji bo nasproti stala reprezentanca ZDA, ki so se ji v slovenskem taboru poskušali ogniti do polfinala. A jim je zadnji dan na otoku prinesel nekaj grenkobe. Selektor Jure Zdovc poudarja, da prvenstva še ni konec.

Proti Litvi ste zabeležili nasploh prvi poraz na prvenstvu, a je bil izjemno boleč … Noben poraz ni prijeten. Fantje so dali vse od sebe. Tu nimam nobene zamere. Nihče ne zgreši "zicerjev" in odprtih metov nalašč. Celoten turnir smo imeli enega najboljših napadov. Tudi v prvem polčasu smo dosegli veliko točk. Nekako se je ustavilo. Če je zamera, jo imam sam do sebe. Mogoče bi lahko več rotiral. Morda sem preveč zaupal nekaterim in so zaradi utrujenosti zgrešili kak met več. Igralcem lahko le čestitam. Tri četrtine so bile zelo dobre in ena slaba. Zaradi pravil smo bili na koncu kaznovani. V četrtfinalu bomo dobili ZDA, če bomo zmagali v osmini finala. Moja naloga je, da pripravim ekipo, da v soboto zmaga.

Litovci so v zadnji četrtini začeli igrati drug sistem obrambe, ki vam je povzročal obilico težav … Imeli smo lahko štirico Jureta, ki je prišel do odprtih metov. To smo do zdaj redno kaznovali, ker po globini neke velike prednosti nimamo. S tem razširimo raketo za prodore Gorana, Zorana in Domna. Mi smo vseeno prišli do odprtih metov, a žoga ni šla skozi. Obrambo smo igrali vrhunsko. Litovci so imeli tudi nekaj sreče in zadeli težek koš od table, mi pa smo zgrešili "zicerje". V zadnji četrtini so pustili sodniki trdo igro. Niso nič piskali. Bila je vojna. Sistem nam je zaradi ene slabe četrtine zagodel. Pred nami so še tekme in moramo biti osredotočeni. Zahvala navijačem, ki so nas podpirali. Ni še konec, kar sem fantom v slačilnici povedal kot prvo stvar.

Sta bili morda ključni izgubljeni žogi ob koncu tretje četrtine, ko ste vodili za 11, nato pa je prednost v hipu skopnela na 7 (62:55)? Bili sta zelo pomembni. Maciulis je prišel v igro z nalogo, da ravno ukrade žoge. Pri eni jo je Miha Zupan že izbil, a mu je spet ušla. Imeli smo nekaj smole.

Pred tekmo so vam pritisk dvignili Avstralci, ki so namenoma izgubili z Angolo in Slovenijo postavili v neugoden položaj … Zadnja dva dneva smo se več ukvarjali s preračunavanji … Sistem je takšen, kakršen je. Mi smo šli proti Angoli na zmago. Imamo čisto vest.

Slovenija je osvojila drugo mesto v skupini, a imate v ekipi vsi cmok v grlu, saj je pot do želenega polfinala zaradi Američanov, s katerimi se boste ob zmagi srečali v četrtfinalu, nekako zamegljena. Bi bili pred odhodom na Gran Canario zadovoljni z drugim mestom? Mi smo imeli krasen teden. Teh pet tekem je bilo vrhunskih. Fantje so igrali željno in srčno. Za konec smo imeli nasproti kakovostno Litvo, proti kateri so odločale malenkosti. Prepričan sem bil, da bomo zmagali. Manjkal nam je kanček sreče. Mogoče bi morali biti nagrajeni, ker smo včeraj zmagali.

Kako dvigniti fante, ki so v četrtek doživeli dvojno razočaranje? To je moja naloga. Zato sem jim tudi čestital po tekmi z Litvo, da so se dobro borili. Eni so dali svoj maksimum in morajo biti ponosni na to. Ni še konec.

V osmini finala vam bo nasproti stala Dominikanska republika. Velja za takšnega nasprotnika, ki ga še niste občutili. Nekako je zgodba podobna kot proti Južni Koreji in Angoli. Bo iz tega stališča težje? Absolutno. Chris Thomas (pomočnik v reprezentanci – prvi del je spremljal ekipe v skupini C, op. p.) je že podal kratko poročilo. Ko pridemo v Barcelono, bomo imeli vse na mizi, da v kratkem času razložimo in povemo fantom pomembne stvari. Dominikanska republika ima v Franciscu Garcii zelo dobrega igralca. On je vodja ekipe. Moram jih tudi videti, da bom lahko podal neko širšo oceno. Če bosta glava in koncentracija pravi, imamo lepe možnosti, da tekmo dobimo.

Ne spreglejte