Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 14.01

8 let

Izkoristite košarkarsko vročico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali res brezskrbno navijate za naše košarkarje, ki se na španskem parketu vneto bojujejo za košarkarsko lovoriko? Preberite, česa ne smete nikoli storiti.

Košarkarska vročica se stopnjuje iz dneva v dan in vse kaže, da je navijanje za ekipo slovenskega selektorja Jureta Zdovca vedno bolj napeto.

V času svetovnega prvenstva poskrbite za varno nakupovanje s karticami in za udobno SMS-obveščanje o transakcijah, opravljenih z vašimi plačilnimi karticami. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako najbolje poskrbeti za varno poslovanje in uporabo kartic.

Bodite vedno na tekočem s svojimi plačili

Storitev SMS Obveščanje uporabniku omogoča sprotno obveščanje o transakcijah, opravljenih z njegovimi plačilnimi karticami. Po transakciji uporabnik prejme SMS-sporočilo s ključnimi informacijami o transakciji.

Uporabnik ima na ta način možnost preverjanja dejanske izvršitve posamezne transakcije, predvsem pa takojšnje obveščanje o morebitnih zlorabah, ki se lahko zgodijo z njegovimi plačilnimi karticami. Hkrati s prejetimi SMS-obvestili pa nadzoruje porabo po plačilnih karticah. Storitev je v posameznih paketih transakcijskih računov vključena v sam paket, torej uporabnik za to storitev nima dodatnih stroškov.

Potrdila o opravljenih nakupih uničite

Pri plačevanju naj bo kartica ves čas v vašem vidnem polju. Nadzirajte celoten postopek plačevanja s kartico. Bodite pozorni, da trgovec avtorizira kartico samo enkrat, za vsako neuspešno avtorizacijo pa od njega zahtevajte potrdilo o neuspešni avtorizaciji. Pred potrditvijo nakupa preverite znesek plačila, ki ga potrjujete. Če kdo stoji preblizu, ga opozorite, naj se umakne. Ko preverite izpiske porabe, potrdila o opravljenih nakupih uničite.

Pozorni bodite na zaklenjeno ključavnico

Na bančno ali trgovčevo spletno stran dostopajte z vnosom naslova v vaš spletni brskalnik. Nikoli ne dostopajte do spletnih strani prek povezave, prejete v e-sporočilu, in ne vnašajte osebnih podatkov. Bodite pozorni na e-sporočila, ki jih niste zahtevali ali želeli, ali na klice, pri katerih vas sprašujejo po osebnih podatkih ali številkah kartic. Te podatke varno shranite. Bodite pazljivi, če razkrivate kakršnekoli osebne podatke nekomu, ki ga ne poznate.

Banka ali policija vas ne bo nikoli klicala ali preverjala vaše PIN-številke ali informacij o geslu. Ne pustite se prepričati, če dobite e-sporočilo, v katerem vam neznanci ponujajo možnost hitrega in lahkega zaslužka, če jim sporočite osebne podatke in številko vaše kartice.

Bodite posebej pozorni, če za nakupe prek spleta uporabljate javno dostopne točke (knjižnice, kavarne) ali osebni računalnik, ki ni vaš in nad katerim nimate ustreznega nadzora. Redno preverjajte posebne/nove informacije in napotke, kako zaščititi svoj osebni računalnik in sebe prek spleta.

Če v obvestilu o poslovanju na svojem računu ali plačilni kartici zaznate kakršnokoli nepravilnost, takoj obvestite svojo banko. Vedno si zapomnite gesla in preostale varnostne informacije in čim prej uničite obvestilo, na katerem ste jih prejeli.

Kartica za "neskončno" posojilo

Kreditna kartica Activa/MasterCard z odobrenim revolving posojilom je mednarodna plačilna kartica, ki omogoča plačevanje blaga ali storitev na vseh prodajnih mestih v Sloveniji z oznako Activa ali MasterCard in v tujini na prodajnih mestih z oznako MasterCard. Prav tako omogoča dvige gotovine na bankomatih z oznako MasterCard ter nakupe prek spleta. Banka vam odobri revolving posojilo, ki ga porabljate s kreditno kartico.

Porabljeno glavnico s pripadajočimi obrestmi odplačujete mesečno, v dogovorjenih obrokih. Odplačan del glavnice je ponovno na voljo za novo plačilo ali dvig gotovine.

Ne spreglejte