Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 11. 2011,
22.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Krka Union Olimpija Novo mesto

Sobota, 12. 11. 2011, 22.36

8 let

Izjemen preobrat Olimpije proti Krki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse je že kazalo, da bo Krka prišla do druge zaporedne zmage v tej sezoni proti Olimpiji, potem ko je vodila za 15 točk, a so se "zmaji" vrnili po seriji trojk in prišli do sedme zmage v ligi ABA.

V dolenjski prestolnici so ljubitelji košarke prišli v soboto vnovič na svoj račun. V zadnjih dveh letih so namreč tekme med Krko in Unionom Olimpijo vedno razburljive in takšno smo pričakovali tudi v tekmi 7. kroga lige ABA, pa čeprav je Olimpija v Novo mesto pripotovala s popotnico šestih zmag v tem tekmovanju in imela vlogo favorita. Njeni košarkarji so se kaj kmalu znašli v težavah, ko je Danny Green hitro v prvi četrtini prejel tretjo osebno napako, Ratko Varda pa dve. Krka je s tem dobila zalet in po dobri igri Jimmyja Baxterja, Smiljana Paviča ter Zorana Dragića prišli sprva do vodstva s 16:8. Trener "zmajev" kajpak ni bil zadovoljen s predstavo svojih izbrancev in je zahteval minuto odmora, v kateri jih je očitno predramil, saj so zelo hitro zrežirali delni izid 9:0 ter prišli do prvega vodstva na tekmi, ko je šesto točko dosegel Damir Markota (17:16).

Prostor zavzela Dragić ter Balažič

Nadaljevanje je bilo povsem v znamenju slovenskih prvakov, ki so vnovič zaigrali po željah navijačev, - ti so povsem zapolnili dvorano Leona Štuklja. Mlajši od bratov Dragić je bil praktično vsepovsod po parketu. Skakal (5) je, podajal (4) in zadeval (9 točk) ter bil po prvem polčasu zasluženo najboljši igralec na igrišču. V napadu se je razigral tudi Jure Balažič, ki je v drugi četrtini dosegel kar deset točk. In ravno toliko je Krka v tem delu največ vodila - pri 38:28, 44:34 ter 45:35.

Krka povsem onemogočila igro Olimpiji

Pri domačih se na videz sploh ni poznala odsotnost poškodovanega Curtisa Stinsona, Filipovski pa je vse bolj in bolj pogrešal v rotaciji Greena ter Vardo, ki sta si kaj kmalu v tretji četrtini prislužila še četrtini osebni napaki – oba sta igrala vsega 16 minut. Ljubljančani so imeli ogromno težav z agresivnim pokrivanjem Krke in so zato težko dajali koše, medtem pa so domačini brez večjih težav pobegnili na velikih trinajst točk naskoka pri 53:40. Dobrih enajst minut pred koncem tekma pa že za velikih petnajst (60:45). Krka je povsem onemogočila Olimpiji, da bi razvila svojo igro, zato je bilo realno pričakovati drugo zmago Novomeščanov proti večnemu tekmecu v tej sezoni, potem ko so bili uspešni že v superpokalu.

Olimpijin rafal trojk

A smo naposled dočakali napeto končnico. Po katastrofalnem metu za tri točke 0:16 je bilo pričakovati, da bo pri Olimpiji kakšna trojka le našla želeni cilj. In po uvodni Bena Woodsidea ter dveh Sasu Salina je Olimpija dobrih pet minut pred koncem prišla na vsega tri točke zaostanka (62:65). A rafal trojk se še ni ustavil. Salin in Green sta zadela še po eno in Olimpija je po delnem izidu 16:1 kar naenkrat nekoliko nepričakovano vodila s 67:65 ter 70:68. Šesta trojka v šestih poizkusih v tej zadnji četrtini je pripadla Damirju Markoti (73:72), iz sekunde v sekunde pa je postajalo vse bolj vroče. Natanko 53 sekund pred koncem je Krka vodila za točko 76:75. Olimpija je nato v napadu našla prostega Roberta Rothbarta, nad katerim je bila ob doseženem košu dosojena še osebna napaka in 38 sekund pred koncem je zopet Olimpija vodila z 78:76. Uspešna je bila v napadu prav tako Krka, ki je uspela preko dveh zadetih prostih metov Baxterja poravnati izid na 78:78, Olimpija je imela vse v svojih rokah, da odloči zmagovalca.

Do konca je bilo namreč le še 22 sekund. Akcija je bila očitno postavljena na Woodsidea, ki je tik pred iztekom polagal in zgrešil, a je bil center Rothbart priseben ter sekundo pred koncem zabil žogo v koš za sedmo zmago Olimpije, kajti Krki v tako kratkem času ni uspelo izsiliti podaljška ali morda s trojko priti do zmage. Dolenjci tako ostajajo pri vsega eni zmagi, Olimpija pa je po sedmih krogih še vedno neporažena.

Ne spreglejte