Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 4. 2015,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Zdovc Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić Beno Udrih Mirza Begić Gašper Vidmar evropsko prvenstvo EuroBasket olimpijske igre Rio statistika

Sreda, 1. 4. 2015, 10.31

8 let

Informacije košarkarjev za selektorja Zdovca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc je misli že usmeril v sestavljanje kadra za evropsko prvenstvo, ob sladkih pa ima tudi nekaj grenkih skrbi.

Čeprav smo danes šele 1. aprila, bodo misli slovenskih košarkarjev in njenih navijačev vse pogosteje odpotovale k evropskemu košarkarskemu prvenstvu, ki ga bo Slovenija sprva igrala v Zagrebu (od 5. do 10. septembra), ob morebitnem napredovanju pa v izločilnih bojih v Lillu (od 12. do 20. septembra).

Tudi letos bo slovenska reprezentanca na čelu s selektorjem Juretom Zdovcem spadala med kandidate za vidnejše uvrstitve, zlasti če se bodo zbrali tisti najboljši in če si bo naš prvi adut Goran Dragić uredil novo pogodbo v ligi NBA.

In kako so kaj razpoloženi tisti košarkarji, ki so bili lani del priprav, tisti, ki so bili v Zdovčevih mislih, in tisti, ki so na koncu tudi dejansko zaigrali na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer je naša izbrana vrsta osvojila sedmo mesto?

Tudi v tej sezoni so vse oči uprte v Gorana Dragića, ki je imel med drugim tudi objektivne razloge, da statistike (16,2 točke, 4,4 podaje in 3,6 skoka) ni oplemenil tako kot v pretekli sezoni, v kateri je dosegal 20,3 točke, 5,9 podaje in 3,2 skoka na tekmo. Pri Phoenixu je bil namreč velikokrat postavljen v kot in je imel manj žoge v posesti, kot jo ima zdaj pri Miamiju, kjer išče pot do lanskih predstav. Zato pa lahko v reprezentanci eksplozijo pričakujemo prav od njegovega brata Zorana, ki bo po sedenju v ligi NBA željan igranja.

Če bo vse tako, kot mora biti, bo doprinos ekipi prinesel tudi Beno Udrih, ki je prejel program priprav, v ligi NBA pa s svojimi izkušnjami pomaga moštvu Memphis Grizzlies in je pomemben del zasedbe.

Eno ključnih vprašanj v naši reprezentanci je povezano s centri. Na tem igralnem mestu smo imeli na svetovnem prvenstvu ogromno težav, saj je bil le novinec Alen Omić pravi košarkar za igro pod obročem. Zato bo zelo pomembno, da bo letos linija pod košem okrepljena. Vsi bi si želeli, da bi bila spet aktivna kakovostna Gašper Vidmar in Mirza Begić, ki lahko v igri pick'n'roll odlično sodelujeta z branilci, kot sta Dragić in morebiti Udrih.

S prisotnostjo najboljših bo Slovenija tudi lažje kandidirala za vidnejše uvrstitve, kot je medalja ali olimpijske igre. Če bi se želeli naši košarkarji neposredno uvrstiti na največji športni dogodek, ki ga bo prihodnje leto gostil Rio, zadostuje uvrstitev v finale. Druga pot pa je prek kvalifikacij, v katere bo vodilo vsaj šesto mesto na letošnjem EuroBasketu.

Ne spreglejte