Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 9. 2013,
20.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

EuroBasket Hrvaška Ukrajina

Četrtek, 19. 9. 2013, 20.23

7 let, 12 mesecev

Hrvati čakali 18 let

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški košarkarji so si na tekmi, za katero bi si gostitelji seveda želeli, da bi bila slovenska, gladko zagotovili preboj v polfinale evropskega prvenstva.

"Končno," so drug za drugim poudarjali hrvaški košarkarji, potem ko so v četrtfinalu zanesljivo ugnali Ukrajino (84:72) in si po 18 letih znova zagotovili nastop v polfinalu evropskega prvenstva. To jim je uspelo v izjemnem ambientu dvorane v Stožicah, ki je po pravi navijaški invaziji dihala s četo selektorja Jasmina Repeše in ji nudila podporo, ki se je ne bi branila prav nobena ekipa. "To smo si zaslužili. Hvala navijačem. No, zahvaljevali se bomo po prvenstvu. Ponosen sem, da sem del te ekipe. Gre za ekipo brez izrazite prve violine, a z izjemnim občutkom za prepoznavanje razpoloženega igralca. Tokrat sta nas v napadu dvignila Krunoslav Simon in Damir Markota, torej igralca, ki načeloma ne spadata med prve strelce. V obrambi pa smo tako ali tako garali vsi. Roko nad vsemi drži Repeša, ki za vsakega tekmeca pripravi kakšno zanko. To so pripoznali tudi navijači. Gremo naprej," pravi kapetan Roko Leni Ukić.

Ukrajinci, sicer najprijetnejše presenečenje prvenstva, so realne upe na preboj med najbolje štiri imeli le v uvodnem delu. V četrt minuti so vodili celo z rezultatom 15:5, po minuti odmora Jasmina Repeše pa so v Stožicah prevladovali le še hrvaški toni. Z devetimi zaporednimi točkami so Hrvati hitro prevzeli vodstvo, kmalu zatem po 13. zaporednih točkah vodili že za 10 (38:28), ob izjemni strelski razpoloženosti Krunoslava Simona pa ob polčasu z 51:35. V drugem delu so si sicer resda privoščili nekaj napak, vseeno pa so z obstreljevanjem z vseh strani v kali zatrli sleherni ukrajinski poskus preobrata. Vodili so tudi z 19 točkami prednosti, na koncu zmagali z dvanajstimi. "Dolgo smo govorili o uroku četrtfinala in priložnosti generacije. A če pogledamo te fante, vidimo, da nimajo prav veliko skupnega s preteklimi spodrsljaji. Morda zaradi tega nismo bili tako obremenjeni. Korak za korakom. Ne, nismo briljirali, odigrali pa smo dovolj dobro za osmo zaporedno zmago," je bil preboja med štiri vesel Ante Tomić.

"Ni še konec. Polfinale? Po moško, na pravi pretep. Gremo po finale," pa z optimizmom ni skoparil Damir Markota, ki ob oceni tekme prav tako ni mogel mimo šestega igralca na tribunah. Se je ob tem spomnil tudi svoje sezone pri Olimpiji, ki je tedaj s trenerjem Zdovcem večkrat razprodala Stožice in uživala v pravi ljubljanski košarkarski evforiji? "Spoštujem Olimpijo in se z veseljem spominjam izjemnih navijačev v tisti sezoni. Ponosen pa sem tudi na to reprezentančno poglavje. Gre za različni zgodbi. Ne bi ju rad primerjal," odgovarja Markota.

Ne spreglejte