Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
15.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija Grčija Gruzija Hrvaška Makedonija Nizozemska

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 15.29

8 let, 3 mesece

Grki bodo izbrali krajšo pot

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Letos poleti čaka košarkarje evropsko prvenstvo, za zdaj pa je le okvirno znano, kateri igralci bi se lahko zoperstavili četi Jureta Zdovca, saj bo do končnih seznamov preteklo še kar nekaj časa.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo nastopila na evropskem prvenstvu v skupini C, ki bo tekme odigrala v Zagrebu, nasproti pa ji bodo stale izbrane vrste Grčije, Gruzije, Hrvaške, Makedonije in Nizozemske.

Od vseh le grški selektor Fotis Katsikaris še ni razkril seznama kandidatov za nastop na EuroBasketu. In če je bilo za Grke v preteklosti značilno, da so med prvimi začenjali priprave, se je to v zadnjem času spremenilo. Letos bodo kolesje pognali šele 31. julija, selektor pa bo imel z igralci na voljo 35 dni, da uigra taktične zamisli.

Na svetovnem prvenstvu so lani zmagali na vseh tekmah uvodnega dela, nato pa v osmini finala naleteli na razpoložene Srbe, ki so z 90:72 povozili nasprotnike.

Bo Hrvate dvignila delno gostiteljstvo EuroBasketa?

Se bodo pa zato že čez štiri dni zbrali Hrvati, ki bodo gostili uvodni del EuroBasketa. Da imajo pri naših sosedih razlog za lep pogled proti prihodnosti, razkriva podatek, da so košarkarji do 19 let v nedeljo na svetovnem prvenstvu osvojili srebrno medaljo. Tudi v članski izbrani vrsti imajo v Dariu Šariću in Mariu Hezonji dva izjemno nadarjena košarkarja.

Če dodamo še NBA-jevca Bojana Bogdanovića in Damjana Rudeža ter izkušene Anteja Tomića, Roka Lenija Ukića, Luko Zorića, naturaliziranega Oliverja Lafayetta in druge, bo imel selektor Velimir Perasović kakovostno zasedbo.

Makedonija ostala brez Pera Antića

Naslednja v vrsti neugodnih nasprotnic bo Makedonija na čelu z nam znanim Aleksandrom Džikićem, ki zelo dobro pozna slovenske košarkarje. Veliko razočaranje so makedonski ljubitelji košarke doživeli, ko je prvi zvezdnik Pero Antić – pred kratkim se je iz Atlante Hawks preselil v Turčijo k Fenerbahčeju – dejal, da letos ne bo sodeloval in da naj prostor dobijo tisti košarkarji, ki so Makedonijo popeljali na evropsko prvenstvo.

Na seznamu je Vlado Ilievski, ki se je reprezentančno sicer že upokojil, jasno pa je, da bo od naturaliziranih košarkarjev zaigral Richard Hendrix, čeprav je bil na seznamu tudi Bo McCalebb.

Kakovostna zasedba Gruzije in neznani Nizozemci

Kakovostno zasedbo bo imela Gruzija, ki se bo močno naslanjala na Zazo Pačuljo. V zadnji sezoni lige NBA je pomagal Milwaukeeju, da je vstopil v končnico, v povprečju pa prispeval 8,3 točke, 6,8 skoka in 2,4 podaje na tekmo. Dolgoletni selektor Igor Kokoškov, ki je na čelu reprezentance že od leta 2008, bo lahko računal tudi na Tornikeja Šengeljo, Viktorja Sanikidzeja, Slovencem dobro poznanega Manučarja Markoišvilija, Giorgija Šermadinija, naturalizirani ameriški košarkar pa bo Jacob Pullen, ki je odlično igral za italijanski Brindisi. Gruzijci se bodo med drugim pripravljali tudi v Sloveniji, in sicer v Podčetrtku med 24. julijem in 9. avgustom.

Največja neznanka v skupini bo jasno Nizozemska, saj v svojih vrstah nima kakovostnih košarkarjev, zato bo tudi avtsjader v Zagrebu, iz katerega bodo v izločilne boje v Lille napredovale štiri najboljše ekipe.

Naša reprezentanca bo najverjetneje brez Gorana Dragića zaigrala oslabljena, a bo imela moštvo, ki bi se lahko potegovalo za najboljša izhodišča v zagrebški skupini.

Ne spreglejte