Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
2. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić reprezentanca EuroBasket 2017 Gašper Vidmar

Sreda, 2. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Gašper Vidmar po sledeh Gorana Dragića?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Gašper Vidmar Erazem Lorbek | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Eno ključnih vlog v slovenski reprezentanci bo v letošnji akciji, katere vrhunec je evropsko prvenstvo, odigral tudi center Gašper Vidmar. Na letošnjem EuroBasketu naj bi zadnjič nosil slovenski dres. "Verjetno je to zadnja akcija zame, Dragića in staro gardo, zato so letos cilji višji," pravi Vidmar, ki se spogleduje z medaljo.

Prvi center slovenske reprezentance Gašper Vidmar že vse od leta 2007 igra v Turčiji – izjema je bila ena sezona, ko so ga posodili v Olimpijo. V Turčiji se odlično počuti. Zadnji dve sezoni je igral za Banvit, s katerim se je dogovoril tudi za prihodnji sezoni.

"V Turčiji sem že devet let in pol in tam se odlično počutim. Vzeli so me za svojega. Verjetno bom do konca ostal tam," pravi Vidmar, ki je imel lani ob sebi Eda Murića, v novi pa ne bo tako.

Hitro je preveril govorice glede Filipovskega

Za Banvit je igral že dve sezone, podpisal pa je novo pogodbo za nadaljnji dve. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za Banvit je igral že dve sezone, podpisal pa je novo pogodbo za nadaljnji dve. Foto: Grega Valančič/Sportida Zato pa bo še naprej sodeloval s slovenskim trenerjem Sašom Filipovskim, ki so ga pred dnevi nekateri turški mediji že odpisali, a je Vidmar hitro preveril govorice. Ugotovil je, da so bile lažne: "Poklical sem v klub in rekli so mi, da ostaja. Novica ni bila prava. Vesel sem, da ostaja."

Banvit je v pretekli sezoni izpadel v četrtfinalu turškega prvenstva in bil za las prekratek, da bi osvojil Fibino ligo prvakov. Malce je manjkalo, pa bi Gašper kot kapetan dvignil pokal visoko v zrak. To je Banvitu v turškem pokalu že uspelo.

Nismo vajeni, da bi Gašper veliko govoril, zato smo bili presenečeni, da ga je Filipovski postavil na to mesto. A velikokrat manj pomeni tudi več: "Na začetku je bilo tudi zame presenečenje. S tem dobiš nove naloge. Murić mi je pri tem pomagal, ker več govori (smeh, op. a.). Sam povem le tisto, kar imam povedati. Fantje so me sprejeli in bilo je super."

"Dončić je za svoja leta fenomen"

Luka Dončić je tudi v Gašperjevih očeh fenomen. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Dončić je tudi v Gašperjevih očeh fenomen. Foto: Urban Urbanc/Sportida Zdaj ima misli usmerjene v reprezentančno okolje. Selektor Igor Kokoškov ga na prvi pripravljalni tekmi proti univerzitetni ekipi Rusije preventivno ni uvrstil v ekipo, saj je rekel, da nočejo preveč obremeniti njegovega kolena, ki pa je po besedah Gašperja v dobrem stanju: "S kolenom nimam večjih težav. Imel sem dve operaciji križnih vezi, vsaka mi je vzela po sedem mesecev. Vrnitev je precej težka, na dolgi rok pa pusti posledice. Po prvi operaciji sem dobil ritem, imam vaje, ki jih delam. To je zame ritual, ki ga imam pred tekmo in treningi."

Delo selektorja Kokoškova je spoznal že lani, v njem pa se dobro znajde. Tudi on je letos pozdravil novinca Luko Dončića in Anthonyja Randolpha, ki bosta po njegovih besedah naši izbrani vrsti prinesla veliko: "Oba sta super igralca. Luka je za svoja leta sploh fenomen. Vidi podaje, ima odličen met. Oba bosta veliko prinesla reprezentanci in rezultatu, ki ga bomo dosegli."

V zadnji boj za medaljo?

Ali se bo Gašper Vidmar poslovil s tako želeno medaljo? | Foto: Vid Ponikvar Ali se bo Gašper Vidmar poslovil s tako želeno medaljo? Foto: Vid Ponikvar In kakšen potencial ima slovenska izbrana vrsta na letošnjem prvenstvu? "Seveda smo se sposobni boriti za odličja. Fantje na treningu dajejo vse od sebe. Trdi delavci so. Zdaj moramo vse skupaj povezati v celoto in iti zmagam naproti," odgovarja 29-letni Vidmar.

Kot kaže, bo šel po letošnji reprezentančni akciji po sledeh kapetana Gorana Dragića. Tudi sam se nagiba k temu, da bi po letošnjem evropskem prvenstvu sklenil reprezentančno pot: "Tudi zato so letos cilji višji, ker je to verjetno zadnja akcija zame, Gogija in staro gardo. Po vsej verjetnosti tudi sam končujem. Bolj ali manj sem že odločen. Letos po vsej verjetnosti zadnjič igram za slovensko reprezentanco."

Ne spreglejte