Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
21.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 21.14

7 let, 12 mesecev

Fric: Olimpija? Nikoli ne reci nikoli

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na direktorskem stolčku Olimpije je nekdaj sedel tudi Gregor Fric, ki je trenutno izven športnega pogona, nekaj besed, čeprav ne sme na glas razlagati o ustroju, pa je vseeno namenil tivolskemu klubu.

Trenutno je najtrofejnejši slovenski košarkarski klub brez direktorja, potem ko je s tega mesta odšel Igor Dolenc. Njegov naslednik naj bi bil znan do konca februarja. Menjave na vodilnih položajih so pri Olimpiji že prava stalnica. V zadnjih šestih letih so se tako zamenjali že štirje direktorji. Od leta 2002 naprej je denimo ta funkcija pripadla Gregorju Fricu. Svoje poslanstvo je opravljal tri leta, ko je moral zaradi prihoda Modul Groupa plačati davek.

Hrvaški "mešetarji" so namreč spremenili slovenski klub v moštvo tujcev. Navijači tega niso sprejeli, meseca novembra leta 2005 pa je moral Fric zapustiti direktorsko mesto, čeprav mu je uspelo dolg kluba zmanjšati. "V Olimpiji sem bil deset let in sem bil zato v drugačni poziciji pred imenovanjem za direktorja kot moji nasledniki, kajti poznal sem pozitivne in negativne plati celotnega ustroja. V tem času sem skrbel tako za športni kot poslovni del. Vedel sem, kaj je potrebno narediti, da bi šlo na bolje, predvsem s stroškovne plati. Vlogo sem prevzel v slabi finančni kondiciji, Olimpija pa je takrat potrebovala nekoga, ki je bil pripravljen tvegati. Uspelo mi je znižati dolg s 3,8 na 1,3 milijona evrov," je sprva povedal Fric, ki ne sme izdajati nekdanjih poslovnih skrivnosti kluba, saj je bil ob njegovem odhodu sklenjen dogovor, ki mu to pravno preprečuje.

Fric se še vedno giba v finančnih tokovih in dela v zelo uglednem finančnem podjetju, zato je pravi naslov, da spregovori, kaj bi za Olimpijo pomenilo, če bi postala delniška družba – če je to sploh izvedljivo in če so že bili takšni poskusi. "Prvi zametki segajo v časa Zorčiča. Takrat je bilo to mnogo prezgodaj. Prvi poskus je bil nato v času Lorbka. Zakonodaja namreč ne omogoča najbolj enostavnega prenosa. V tem trenutku je denimo Olimpijski komite Slovenije izpeljal najbolj pregledno zgodbo, potem ko je ustanovil ločeno podjetje, s katerim lahko ustvarja profitabilne zadeve."

Čeprav je finančno stanje v Tivoliju sila klavrno, je Fric prepričan, da Olimpija ne bo potonila. "Minus je res prisoten, ravno zaradi tega pa podjetja ne želijo vlagati. Vendar je splošni interes prevelik, da bi se zadeva zaprla. Mogoče je v primerjavi s prejšnjimi leti situacija še celo 'boljša', saj bo zgrajena nova dvorana," v svojih očeh 'ohranja' Olimpijo pri življenju Fric, ki je na vprašanje, če bi še kdaj poprijel za direktorsko mesto slovenskega evroligaša, čeprav v tem trenutku najverjetneje ni tisti poglavitni kandidat za nasledstvo Dolenca, rekel: "Olimpija je velika institucija. Nikoli ne reci nikoli."

Ne spreglejte