Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edo Murić Partizan Union Olimpija tujina Duško Vujošević

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 9.05

8 let

Edo Murić: Tako ne gre več naprej

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za slovenskega košarkarja Eda Murića je bil vstop v novo sezono nekoliko drugačen. Oblekel je Partizanov dres, se na uvodu izkazal, a ekipa ne blesti. Zadnjo katastrofo je doživela proti Olimpiji.

Po štirih krogih regionalne lige ABA je šestkratni prvak tega tekmovanja z eno zmago in tremi porazi na skromnem 11. mestu. Če je bil začetek sezone na Madžarskem še uspešen, je nato Krka v Beogradu preobrnila tok Partizana, ki je od novomeškega srečanja zabeležil štiri zaporedne poraze.

Najbolj so boleli zadnji trije. Proti Cedeviti je izgubil za 20, v Eurocupu proti Lietuvos Rytasu za 27 in v nedeljo še proti Olimpiji za velikih 29 točk. Četa Duška Vujoševića deluje v tem trenutku razglašeno, na drugi strani pa smo v Stožicah videli razigrano Olimpijo, ki ima ob obrambni pomoči Mirze Begića – odlično zapira pot do obroča – raznovrstno ekipo.

"Res nisem navajen izgubljati proti Olimpiji. Vzela je vse, kar je hotela"

Najboljši posameznik pri Beograjčanih pa je prav slovenski košarkar Edo Murić, a tudi njegove dobre igre ne pomagajo ekipi, da bi bila rezultatska krivulja drugačna. Slovenski reprezentant je bil v nedeljo vidno razočaran, saj ni navajen izgubljati proti ljubljanskemu moštvu s takšno razliko, kajti v dresu Krke se je po večini veselil zmag.

"Res nisem navajen izgubljati proti Olimpiji. Imela je super dan. Vzela je vse, kar je hotela. Verjetno sta jo dve trojki ob koncu polčasa dvignili. Nato ji je steklo. S tistim metom Blaža Mahkovica iz avta je bilo vse jasno. Čakamo na okrepitve. Tako ne bo šlo več naprej," so bile prve besede Murića po porazu z 58:87.

"Smo kot sestavljanka"

Tekmo je končal pri 17 točkah, a prave pomoči soigralcev ni bilo, ki za zdaj še delujejo nebogljeno. Bolečina po tovrstnih porazih je velika in je ne skriva, želi pa si, da bi Partizan le našel pravo pot do uspešnih predstav na parketu.

"Smo precej mlada ekipa. Nekateri igrajo prvič na takšni ravni. Nismo dobro začeli. Ni samozavesti, ne verjamemo vase ... Tudi sam delam veliko napak. Vsak bo moral pogledati svojo igro in napake. Zdaj smo kot sestavljanka. Ko izgubljamo za deset točk, se preprosto predamo. Morali bomo imeti drugačno mentaliteto. Tekma traja 40 minut in vsako moraš biti osredotočen, zlasti proti takšnemu nasprotniku, kot je Olimpija, ki ima eno boljših iger, odkar jo poznam. Upam, da bo še naprej igrala tako dobro in bo vzdušje v dvorani ostalo na takšni ravni."

"Zdaj smo v betonu"

Edo se je na življenje v Beogradu hitro navadil, saj mu jezik in okolje nista tuja, dobrodošla pa je bila tudi pomoč reprezentančnega kolega Jake Blažiča, ki igra pri večnem tekmecu Crveni zvezdi: "Treningi so težji. Veliko več je pritiska. Partizan je eden izmed največjih klubov v Evropi. Niso navajeni na takšne rezultate, zato so pritiski z vseh strani. Treniramo dobro, vendar nam na tekmah ne steče. Verjeti moramo vase. Glavo moramo dvigniti. Zdaj smo v betonu. Zmagati moramo eno tekmo, da bomo začeli verjeti vase."

Olimpija? "Hotel sem se preizkusiti v tujini, da začutim ta pritisk"

Pri Krki takšnega pritiska, kot ga čuti pri Partizanu, ni imel, a verjame, da je to prava pot, če želi postati odličen košarkar. Prav zato se je odločil za odhod v tujino, čeprav je bila pri prestopu iz Krke ena od možnosti tudi ljubljanska Olimpija: "Pri Krki je bilo drugače. Klub je urejen. Zmagati si moral tekme proti nasprotnikom, ki so nižje ragnirani, vse ostalo je bilo presenečenje in ne nujno zlo. Pri Partizanu je drugače. Vendarle je klub z največ lovorikami v regionalni ligi. Ima predznak s številko 1 na Balkanu. Vsako tekmo moraš dobiti. Hotel sem se preizkusiti v tujini, da začutim ta pritisk. Zdaj ga. Tudi sam moram stopiti čez to. Ko enkrat preskočiš to mejo, nimaš težav igrati na najvišji ravni."

Črno-bele si praktično težko predstavljamo brez kontroverznega trenerja Duška Vujoševića. Prek njegovih rok se je uveljavilo že veliko igralcev, tudi to pa je bil eden od razlogov, da se je mlajši od bratov Murić podal k Partizanu. "On je trener, ki točno ve, kaj hoče. Je velik zmagovalec. Ne prenese poraza. To je vsem jasno. Vemo, kaj je v življenju dosegel. Zato je tudi kdaj pa kdaj jezen, če ne delamo tega, kar smo dogovorjeni. Vsi v Partizanu živimo za košarko," je po koncu tekme z Olimpijo še razlagal Murić, ki tako kot ostali soigralci nestrpno pričakujejo, da se jim bo na parketu priključila nova okrepitev, ki sliši na ime Milan Mačvan. A se v srbskem glavnem mestu govori, da to ni zadnja okrepitev …

Ne spreglejte