Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 5. 2017,
16.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Erazem Lorbek Saša Vujačić Goran Jagodnik top 10

Četrtek, 4. 5. 2017, 16.30

5 let, 7 mesecev

TOP 10

Druščina brez slovenske krone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Pred bližajočim se začetkom polfinala slovenskega košarkarskega prvenstva smo v rubriki "top 10" pobrskali po zgodovini in našli deset slovenskih igralcev, ki so pustili globok pečat, a nikoli niso bili slovenski državni prvaki.

 | Foto:

S sobotnim gostovanjem Zlatoroga pri Rogaški ter derbijem med Krko in Unionom Olimpijo v Novem mestu se bo začel polfinalni ples državnega prvenstva, ki je že po tradiciji gojišče bodočih reprezentantov. Čeprav si je velika večina najboljših slovenskih košarkarjev ime ustvarila predvsem z odmevnimi karierami v tujini, pa imajo v spominih legionarjev prav posebno mesto tudi boji za slovenske naslove. Pri tem je zanimivo, da se mnogi uveljavljeni slovenski košarkarji doma niso povzpeli na vrh.


Luka Dončić

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Trenutno najbolj vroče slovensko košarkarsko ime v Evropi. Ljubljanski mladenič, ki navdušuje v dresu madridskega Reala. Domovino je zapustil krepko prezgodaj, da bi zaigral v kakšnem članskem moštvu in se boril za naslov prvaka. Ko se je iz Ljubljane leta 2012 podal v špansko prestolnico, je namreč štel vsega trinajst let.


Saša Vujačić

Saša Vujačić | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Kot mladoletnik je slovenske dvorane zapustil tudi Saša Vujačić, ki se je košarkarsko razvijal pri Braniku in Hopsih, odskočno desko pa našel v Vidmu, kjer je igral za Snaidero. Od tam ga je pot vodila v ligo NBA, kjer je bil z ekipo LA Lakers dvakrat tudi prvak lige. Pri 33 letih je trenutno član New Yorka.


Matjaž Tovornik

 | Foto: Sportal Foto: Sportal

Letos bo minilo trinajst let od poslovilne tekme Digla, kakor so nekdanjega slovenskega in jugoslovanskega reprezentanta klicali košarkarski sopotniki. Igral je za Olimpijo, a še v času nekdanje skupne države, po osamosvojitvi in mednarodni karieri pa je nosil dres Laškega.


Jaka Lakovič

Jaka Lakovič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Jaka Lakovič je bil ob Matjažu Smodišu eden od prvih košarkarjev, ki so se v razvito košarkarsko Evropo podali tako, da so zaobšli ljubljansko Olimpijo. A v nasprotju z omenjenim Novomeščanom Jale nikoli ni postal slovenski prvak, čeprav je do 24. leta igral doma (Slovan in Krka.).


Erazem Lorbek

Erazem Lorbek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Uradno kariere še ni končal, a je zadnjo uradno tekmo odigral pred tremi leti. Letos se je poskusil prebiti v ligo NBA in Limoges, a brez uspeha. Njegovo kariero so namreč zavrle zdravstvene težave. Pred tem je bil eden najboljših evropskih krilnih centrov. Bil je tudi evropski klubski prvak, nikoli pa slovenski prvak, saj je doma igral le v mlajših kategorijah.


Jaka Blažič

Jaka Blažič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kot član Baskonie je bil 26-letni Jaka Blažič eden od redkih Slovencev, ki so letos igrali v evroligi. Pred tem je bil s Crveno zvezdo srbski in jadranski prvak. Slovenski? Nikoli. Poskušal je v dresih Uniona Olimpije, Slovana in sprva kranjskega Triglava.


Goran Jagodnik

KK Ilirija Jagodnik slovo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Jagoda je bil v zadnjih dveh sezonah prvak v tretji in drugi ligi. Z Ilirijo, ki bo v njegovi košarkarski biografiji zapisana kot zadnji klub. Pri 42 letih je namreč sklenil kariero, v kateri je med drugim igral tudi za Koper, Hopse in Olimpijo, večkrat zaigral v finalu, a v boju za vrh ostal praznih rok.


Uroš Slokar

Uroš Slokar | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ljubljanski center Uroš Slokar pod koši še ni rekel zadnje besede. Trenutno je član Cantuja, s katerim igra v italijanski prvoligaški konkurenci. Ker je večji del kariere prebil v tujini, je imel priložnosti za domačo prvenstveno lovoriko zelo malo. Poskušal je v dresih Slovana in Olimpije.


Gašper Vidmar

Gašper Vidmar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

V zadnjih letih je slovenski reprezentančni center postal pravi ujetnik turške košarke. Trenutno je član Banvita, kjer mu družbo delata Sašo Filipovski in Edo Murič. Drugi je bil s Krko tudi slovenski prvak, Vidmar pa je igral v "napačnih" klubih. Domačo pot si je namreč utiral pri Slovanu in Olimpiji


Nebojša Joksimović

Nebojša Joksimović | Foto: Sportida Foto: Sportida

Z zagrebško Cibono se Nebojša Joksimović te dni bori za preboj v polfinale hrvaškega prvenstva. Pred tem je bil z Igokeo prvak v BiH, medtem ko se lahko doma pohvali le s prvim mestom v drugi ligi. Bil je tudi član Zlatoroga, Olimpije in Krke, a mu veliki met ni uspel.

Ne spreglejte