Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
30. 8. 2014,
19.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić Alen Omić Slovenija Mehika

Sobota, 30. 8. 2014, 19.59

8 let, 5 mesecev

Dragićmanija in nov junaški podvig

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Dve tekmi, dve zmagi. Takšen je izkupiček slovenske košarkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Španiji. Ob izjemno razpoloženih bratih Dragić je imel svoj dan tudi Alen Omić.

Z nadzvočno hitrostjo so se slovenski košarkarji v drugem krogu svetovnega prvenstva lotili Mehičanov. Zoran Dragić (13 točk v prvem polčasu) je bil v vseh pogledih hiter in nezaustavljiv, ob sebi pa je imel veliko pomoč brata Gorana (11 točk in tri podaje v prvem delu), ki ga je v napadalnih akcijah lepo iskal.

Slovenskega kapetana so razumljivo podvajali, a je dobro razigraval moštvo, ki si je hitro priigralo prednost 16 točk (20:4). Prvega moža Mehike Gustava Ayona so v prvi četrtini povsem odrezali. Prvi koš je dosegel šele ob zaključku, ko je znižal na 18:22. Prav član Atlante Hawks pa je uprizoril pravi stampedo v nadaljevanju, potem ko je praktično sam igral proti Sloveniji in pri 26:26 tudi prvič po začetnih 0:0 poravnal ekipi.

V tretji četrtini le 13 točk Mehike

V pravem trenutku je slovenski voz, kot se za kapetana spodobi, potegnil Goran Dragić in vnesel mir v igro slovenske reprezentance, ki je prej nekoliko padla. Ayon je bil sicer še naprej nerešljiva uganka – do polčasa je dosegel 13 točk (na koncu 23) –, a so na veselje 500 slovenskih navijačev v napadalnem ozemlju spet prišli na vrsto svetli trenutku.

Tako kot na začetku tekme so njihovi ljubljenci tudi v tretji četrtini zaigrali raznovrstno v napadu, po že četrti trojki mlajšega od bratov Dragić spet vodili za deset (51:41), po 12. točki razpoloženega Alena Omića, ki je z Dragićem uspešno v slogu lige NBA izvedel "alley-oop", pa je bil naskok še nekoliko večji (59:45). Ključna za nov zagon pa je bila obramba, saj je nasprotnik v tretji četrtini dosegel vsega 13 točk.

Čutiti je bilo, da so izbranci Jureta Zdovca le stisnili Mehičane, kamor so jih želeli, in po dveh trojkah Jureta Balažiča vodili že s 65:50. Selektor slovenske izbrane vrste ni želel, da bi naši košarkarji popustili, kot so dan prej proti Avstraliji. Brata Dragić sta kaj kmalu ekipo popeljala do visokega vodstva 20 točk pri 70:50 in bila nerešljiva uganka za Mehičane, ki so se zavedali, da na tej tekmi nimajo več kaj iskati.

Prvi strelec moštva je bil tokrat Zoran Dragić, ki je tekmo končal pri številki 22. Brat Goran je dal štiri manj, Alen Omić pa se je zaustavil pri številki 12. Zdovc je v zaključku, ko je bilo že vsega konec, dal priložnost tudi mlademu organizatorju Alekseju Nikoliću, tako da so prav vsi košarkarji stopili na parket arene Gran Canaria.

Pred slovenskimi košarkarji je dan počitka, spet pa bodo zakorakali v novo bitko v torek, ko jim bo nasproti stala bistveno manj kakovostna Južna Koreja.

Ne spreglejte