Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 6. 2012,
14.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 14.45

7 let, 12 mesecev

Dragić: Sanjati je dovoljeno, mar ne?!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdor čaka, dočaka, pravijo. Goran Dragić je dočakal dopustniško obdobje. Kmalu pa bo dočakal tudi podpis večletne pogodbe z mamljivim zneskom v ligi NBA.

Ob koncu tedna se je Goran Dragić odpravil na zaslužen dopust, med katerim bo dodobra spoznal Evropo, saj na svoji popotniški tritedenski avanturi načrtuje obisk Grčije, Turčije, Španije, Švice … Ob tem si bo lahko nabral svežih moči in dodobra oddahnil po zgoščeni sezoni, čeprav še zdaleč ne verjame, da bo lahko povsem odmislil košarko. Sezona 2011/12 je bila zanj pač preveč intenzivna, da bi jo lahko izbrisal iz spomina, prva polovica julija pa bo po drugi strani tako prelomna in odločilna, da mu bodo misli nedvomno švigale proti ligi NBA. "Sezona je bila resnično izjemno naporna. Ko pogledam nazaj, se mi zdi, da smo vseskozi potovali, trenirali in igrali, redke proste urice pa sem posvečal počitku. A ne želim negodovati. Sem profesionalec. To je moja služba, moje življenje," na minule mesece povsem zrelo gleda 26-letni Ljubljančan, ki je na podoben način sprejemal tudi vse aktivnosti ob vrnitvi v domači kraj. Vseeno priznava, da je bilo tokrat telefonskih klicev, vabil in prošenj občutno več. "Marsikaj se je spremenilo. V preteklosti se mi ni dogajalo, da bi me ljudje prosili za to in ono. Življenje se je po tej plati spremenilo, zato sem še toliko bolj pozoren na to, kako ravnati z denarjem in se vesti do drugih ljudi. No, vesel pa sem, da lahko s svojim imenom na drugačen način sodelujem pri dobrodelnih dejavnostih," pripoveduje Dragić in ob tem dodaja, da je prav zaradi stalnega cukanja na rokav še toliko bolj vesel podpore najožjega kroga zaupnikov. "Ne glede na to, kaj se dogaja, vem, da se lahko vselej zanesem na družino, svoje dekle Majo in dolgoletna prijatelja, ki mi ob strani stojita že od otroštva. To sta Grega Terzič in Zlatko Zec. To so ljudje, za katere vem, da mi ne bodo namenili kakšne slabe izkušnje," pravi nekdaj drobni deček iz ljubljanskih Kosez, za katerim je sezona meteorskega prodora v najmočnejši ligi na svetu. "Že med sezono, ko mi je uspel preboj, sem vedel, kaj se dogaja. Bil sem zelo realen. Vselej sem verjel v svoje sposobnosti, zato se tudi nisem čudil. Res pa je, da je v življenju in posledično košarki tako, da moraš včasih čakati na pravo priložnost. Jaz sem jo dobil in izkoristil. Dokazal sem, da lahko igram. A tudi ob najboljših predstavah v drugem delu sezone sem si vseskozi govoril, da se ne smem ustavljati. Moram trdo delati, moram naprej … Želim uresničiti svoje želje, svoje sanje," pripoveduje "Gogi" in ob tem ne skriva, o čem sanja: "Rad bi zaigral na tekmi zvezd in osvojil šampionski prstan! Sanjati je dovoljeno, mar ne?! A ne bom le sanjal. Trdo bom garal!"

Sadove dobrega dela in izjemne zagnanosti, na katero ob očitni nadarjenosti opozarjajo skorajda vsi trenerji, s katerimi je sodeloval, je torej Dragić žel že v sanjskih dveh mesecih minule sezone. Nova žetev pa ga čaka od prvega julija naprej, ko ga bo menedžer Rade Filipović popeljal v ameriško igralniško meko Las Vegas, kjer bo na voljo sogovornikom iz vseh zainteresiranih klubov lige NBA. Kot na dlani je, da si lahko kot povsem prost igralec obeta večletno pogodbo z mamljivim in za slovenske razmere nemara celo rekordnim dolarskim zneskom. "Če sem povsem iskren, niti ne vem povsem natančno, kaj pričakovati. Prvič se bom znašel v takšnem položaju. Ne vem … Poslušal bom in videl, kakšne ekipe sestavljajo različni klubi in kaj mi nudijo," pravi dosedanji zvezdnik Houstona in ob tem ne skriva, da je prav teksaško moštvo v precejšnji prednosti pred ostalimi snubci. Rakete so mu ponudile pravo priložnost, ga potisnile v vlogo nosilca in mu dale ob slovesu občutek zaželenosti, hkrati pa ne skriva, da sta se s spremljevalko dodobra privadila tudi na okolje. "Pred dnevi sem sanjal o tem, da se s Houstonom veselim naslova. Ha, ha … Lepe sanje. Morda se bodo uresničile. Ne skrivam, da bi najraje ostal v Houstonu, a o podaljšanju sodelovanje je še prezgodaj govoriti," poudarja 191 cm visoki branilec, ki bo ob tehtanju seveda gledal tudi na debelino svežnja "zelencev", a le-ta ne bo odločilna. "Če bo razlika v dveh ponudbah kakšen milijon ali dva, bom nedvomno izbral okolje, za katero bom ocenil, da mi bolj ustreza," pravi slovenski reprezentant, ki je že pred časom izpostavil tudi svoje osnovno pogajalsko izhodišče – vloga prvega organizatorja igre.

Maljković ga bo čakal

V Las Vegasu si bo Dragić ogledal tudi tekme poletne lige NBA, v kateri naj bi v dresu Houstona zaigral tudi njegov brat Zoran. "Vabilo, ki ga je prejel, nima prav nič opraviti z menoj. Cenijo ga kot igralca. Zanj pa bo to lepa priložnost. Zavedati se mora, da nima nikakršnih obveznosti. Lahko pokaže, iz kakšnega testa je, vsekakor pa je čas na njegovi strani," o bratovem "tipanju" NBA terena razmišlja Goran, ki utegne letos izpustiti poletno reprezentančno akcijo. Na koncu bo vse odvisno od termina dogovora z novim klubom in stališčem le-tega do reprezentančnega udejstvovanja.

Ne glede na razplet letošnje zgodbe, ki bo znana sredi julija, pa selektor Božidar Maljković oba Dragića pričakuje v kadru za EuroBasket 2013. "Goran rešuje svoje življenjsko vprašanje, to je podpisovanje večletne pogodbe. Položaj je zahteven, a vprašanje, ali bo dobil 50 ali 60 milijonov ameriških dolarjev, nekoliko olajšuje vse skupaj," se je pošalil slovenski selektor in dodal: "Goranov odnos do reprezentance je zgleden. Naj vas opomnim, da je imel lani dovoljenje za poznejši prihod na priprave. Pojavil se je že na prvem zboru."

Ne spreglejte